Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

0

«Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη»
Παρακολουθώ καθημερινά ως οφείλω τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους αποχωρήσαντες από αυτόν.
Όπως ήδη έχουμε  αναφέρει πρόκειται όντως για μια δοκιμασία σοβαρή και για τα δύο μέρη, εξαιτίας του προβληματισμού ως προς το τι μέλλει γενέσθαι. Από την άλλη, προβληματίζομαι σαν απλός πολίτης με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, μήπως όλη αυτή η υπόθεση, η ένταση, οι αντιπαραθέσεις, οι αποχωρήσεις, τα συντροφικά μαχαιρώματα, η διάσπαση, τελικά γίνονται «για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη», όπως έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης στο ομώνυμο ποίημα «Ελένη».
Δηλαδή, τελικά, να μην άξιζε, να μην έπρεπε να γίνει η εκστρατεία στην Τροία γιατί δεν υπήρξε η απαγωγή της Ελένης;
Γ.Δ.


Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ
Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ η προχθεσινή και πολλά ειπώθηκαν για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και την αναγκαιότητα η κοινωνία να γίνει πιο φιλική σ’ αυτά. Έχουν γίνει αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια ωστόσο πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από εμάς, από την γειτονιά, από την πόλη μας. Να απομακρύνουμε μια σειρά νοοτροπίες όπως το να παρκάρουμε πάνω στους χώρους που είναι για ΑμεΑ, να στερούμε την πρόσβαση από δημόσια κτήρια στους ανθρώπους αυτούς και μια σειρά άλλα. Κυρίως όμως να τους αντιμετωπίζουμε ισότιμα και όχι με βλέμματα οίκτου. Είναι συνάνθρωποί μας με ιδιαιτερότητες και αυτό δεν τους κάνει λιγότερο ανθρώπους. Κάποιες νοοτροπίες ακόμη και κάποιες εκφράσεις που έρχονται από εποχές όπου τα ΑμεΑ δέχονταν μπούλινγκ και κατακραυγή δεν πρέπει να είναι πλέον αποδεκτές.
Μ.Ξ.


«Είναι καλό, ο καλός καιρός;»
Οφείλω να το εξηγήσω ευθύς αμέσως για να μη σας κρατώ σε απορία ως προς το περιεχόμενο της ερώτησής μου. Μια όντως περίεργη ερώτηση που οι ψαγμένοι αναγνώστες φαντάζομαι πως την έχουν υπ’ όψιν τους.
Λοιπόν, ο λόγος για την κλιματική αλλαγή εν γένει. Για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο «καλός καιρός», για τις αλλαγές που δεν είναι λογικές.
Έτσι, ο «καλός καιρός» σίγουρα δεν είναι κάτι καλό διότι χειμωνιάτικα δεν είναι λογικό να υπάρχουν θερμοκρασίες 18-20, 22 βαθμών!
Το «καλό» για την οικονομία στην θέρμανσή μας, τελικά αποβαίνει αρνητικό, για το κλίμα, την εν γένει κλιματική υπόθεση διότι δημιουργούνται ανισορροπίες.
Γ.Δ.


Κλιματολογικό
Οι κλιματολογικές υπερβολές είναι σαφέστατες αποδείξεις ότι όλα έχουν μπει πλέον σε μια διαφορετική λειτουργία. Όλα όσα επηρεάζονται από το κλίμα και δημιουργούν ως εκ τούτου τα ακραία φαινόμενα.
Γνωρίζουν πλέον όλοι, κυβερνήτες και κυβερνώμενοι πως ο πλανήτης Γη διέρχεται μια σκληρή δοκιμασία. Όμως οι έχοντες την ευθύνη, οι διάφορες κυβερνήσεις, το μόνο ουσιαστικά που κάνουν είναι να συζητούν, να αναλύουν, να αποδέχονται τους κινδύνους και τις καταστροφές, αλλά να μη λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα.
Την προστασία του πλανήτη δεν μπορεί να την αναλάβουν οι μικρές χώρες. ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Εμιράτα και άλλες, κοιτάζουν αλλού, σφυρίζουν αδιάφορα και συνεχίζουν να μολύνουν την ατμόσφαιρα, τη θάλασσα, τα ποτάμια, ΟΛΑ.
Γ.Δ.


Η «βαρβάρα»
Της Αγίας Βαρβάρας χθες 4 Δεκεμβρίου και κάποιες νοικοκυρές τήρησαν το Θρακιώτικο έθιμο φτιάχνοντας «βαρβάρα», μια γλυκιά χυλωμένη σούπα με σιτάρι και αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και καβουρντισμένο σουσάμι. Παλαιότερα την έφτιαχναν σ’ όλα τα σπίτια και είχε την έννοια της επίκλησης της βοήθειας της Αγίας Βαρβάρας για την υγεία των παιδιών από την ανεμοβλογιά. Στην συνέχεια έλαβε τον χαρακτήρα της ευκαρπίας και του πλούτου ενός νοικοκυριού ενώ σύμφωνα με κάποια εκδοχή η «βαρβάρα» αντικατέστησε τον «Εκαταίο δείπνο» που παρασκευαζόταν αυτή την εποχή στα προχριστιανικά χρόνια προς τιμή της Θεάς Εκάτης. Στην εποχή μας η «βαρβάρα» συγκαταλέγεται στα super food αφού είναι ένα πολύ υγιεινό έδεσμα και συνιστάται για όσους κάνουν υγιεινή διατροφή.
Το βασικό είναι ότι μας έρχεται από πολύ παλιά και συνεχίζεται και στις μέρες μας Στα μέρη μας το λέμε «βαρβάρα», υπάρχουν όμως και πολλές εκδοχές όπως ο ανατολίτικος «ασουρές».
Μ.Ξ.


Μπαρούφας το ανάγνωσμα
Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε και κυρίως διαβάζουμε μπαρούφες ολκής. Είναι ν’ απορεί κανείς για την χωρίς έλεγχο και διασταύρωση, δημοσίευση κάποιων «ειδήσεων» ή ακόμη δήθεν δηλώσεων σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.
Εκεί όμως που γίνεται χαμός είναι τα site. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους  ποιος θα μεταδώσει μια είδηση, οδηγεί σε τραγικά αλλά και τραγελαφικά λάθη. Τα παραδείγματα πολλά και δυστυχώς επαναλαμβανόμενα.
Μένω εδώ, δεν το συνεχίζω διότι υπήρξε πρόσφατο κρούσμα τοπικά.
-Προσοχή επομένως μεγάλη.
Γ.Δ.


Ο ρόλος των προσώπων δεν είναι ποτέ αμελητέος
Παγίως υποστηρίζω ότι τα πρόσωπα διαμορφώνουν το πλαίσιο επιτυχούς λειτουργίας μιας επιχείρησης, μιας κυβέρνησης, μιας περιφέρειας, ενός δήμου.
Αυτά τα πρόσωπα συνολικά ή το πρόσωπο του επικεφαλής που ενεργοποιεί δημιουργικά τους υπόλοιπους και συναποτελούν το δημιουργικό πλέον σύνολο, είναι το Α και το Ω της επιτυχίας. Παντού και πάντα.
Γι’ αυτό και ο τίτλος του σχολίου, ο οποίος αποδέχεται ακριβώς ότι τα πρόσωπα δημιουργούν τις επιτυχίες γι’ αυτό και δεν είναι αμελητέος ο ρόλος τους.
Το αν θα πετύχει μια κυβέρνηση είναι θέμα του επικεφαλής πρωθυπουργού αλλά και των ατόμων που θα επιλέξει ως συνεργάτες και υπουργούς.
Αναλογικά, το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα θέματα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής αλλά και της επιχειρηματικότητας.
Τυχαίο σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει εδώ. Κι αυτό, διότι τα πρόσωπα δημιουργούν τις επιτυχίες, τις πρωτιές.
Γ.Δ.


Τα μεγάλα ζητήματα
Κάθε πόλη, κάθε νομός, έχει τα δικά του, ιδιαίτερα θέματα, ζητήματα, εκκρεμότητες έργων και παρεμβάσεων. Η διοίκηση Μέτιου κάποια από τα ζητήματα του νομού μας τα προσέγγισε, έγιναν κάποια βήματα, αλλά τώρα τις λύσεις καλείται να δώσει η νέα διοίκηση Χριστόδουλου Τοψίδη.
Θυμίζουμε ότι της χρωστούν της Ξάνθης αρκετά υπουργεία και περιφέρεια. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι ο Τοψίδης και τα άτομα που εξελέγησαν, σωστά πράττοντας, θέλησαν από «πρώτο χέρι» να πληροφορηθούν τις ανάγκες του νομού και βεβαίως των δήμων.
-Είμαστε εν αναμονή λοιπόν για να δούμε στην πράξη το ενδιαφέρον της νέας διοίκησης της Περιφέρειας.
Γ.Δ.


Η ανεργία έπεσε κάτω από τη… βάση
Η είδηση πέρασε στα ψιλά, λόγω ίσως και της επικαιρότητας με τα γλυπτά του Παρθενώνα και των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οικονομικής φύσεως, μας ήρθε από την ΕΛΣΤΑΤ και αυτή είναι η πτώση της ανεργίας σε μονοψήφιο νούμερο (9,6%) για πρώτη φορά μετά από το 2009. Τότε ξεκίνησε να παίρνει την ανιούσα, φτάνοντας στα ύψη, στο 27,7% το 2014. Τώρα λοιπόν πέφτει στο 9,6% και αν υπολογίσουμε ότι υπάρχει στο ποσοστό αυτό μεγάλη μερίδα άεργων, ατόμων που δεν θέλουν να εργαστούν (έχουμε χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό και στον αγροτικό τομέα), τότε το ουσιαστικό ποσοστό ανεργίας είναι ακόμα πιο χαμηλό.
Η επιτυχία αυτή όμως έχει ένα ονοματεπώνυμο και αυτό είναι Άδωνης Γεωργιάδης. Δούλεψε πολύ για το σκοπό αυτό και ως υπουργός Ανάπτυξης αλλά και τώρα ως υπουργός Εργασίας. Αναγέννησε την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, έδωσε ώθηση στην απασχόληση με την επιμονή του για το Ελληνικό και άλλες λιμνάζουσες επενδύσεις που προώθησε, ενώ τώρα δημιουργεί ως υπουργός Εργασίας στοχευμένα τμήματα εκπαίδευσης του ΔΥΠΑ σε ειδικότητες που λείπουν από τον ιδιωτικό τομέα για τους άνεργους ή τουλάχιστον για όσους θέλουν να δουλέψουν.
Πολλά αρνητικά μπορεί να πει κανείς για το ύφος ή τις συντηρητικές του καταβολές, αλλά η αλήθεια είναι πως πρόκειται για έναν εργατικό και μεταρρυθμιστή υπουργό, έναν από τους τρεις που διαθέτει το κυβερνών κόμμα, οι εξής τρεις: Χατζηδάκης, Κεραμέως και Γεωργιάδης. Όλοι οι άλλοι (Φλωρίδης, Χρυσοχοΐδης, Πιερρακάκης, Λιβάνιος) που παράγουν μεταρρυθμιστικό έργο προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ…
Κ.Λ.


Απάντηση σε απορία
Με ρωτούν φίλοι συμπολίτες τί γίνεται με την προτομή του Κωνσταντίνου Θανόπουλου. Ρωτούν πότε επιτέλους θα τοποθετηθεί η προτομή που είναι έτοιμη εδώ και μήνες.
Έτοιμη, αμπαλαρισμένη, για να σταλεί.
Το ότι δεν έχει σταλεί οφείλεται στην γραφειοκρατία των δημοτικών υπηρεσιών που έχουν εμπλοκή με το όλο θέμα.
Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η απίθανη καθυστέρηση οφείλεται σε τυπικά πράγματα που επιτέλους πρέπει να τελειώσουν, διότι ο δήμος εκτίθεται ενώ έχει αποφασίσει και εγκρίνει το ποσό της προτομής. Όμως η καθυστέρηση υπάρχει και είναι πέραν πάσης λογικής και αιτιολογίας.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…