Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Επενδυτική άπνοια στην Θράκη

Επενδυτική άπνοια στην Θράκη

0

Τι έγινε το Πόρισμα της Διακομματικής; Τι έγινε η υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταφορικό ισοδύναμο;


Μιλά ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών ΑΜΘ Χρήστος Γιορδαμλής και ζητά η πολιτεία να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της


Βιομηχανικό μαρασμό και επενδυτική ένδεια βλέπει στην Θράκη ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών ΑΜΘ Χρήστος Γιορδαμλής κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτεία να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και να μην μείνει… έπεα πτερόεντα το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη που ψηφίστηκε στην Βουλή.


«Η Θράκη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τέλμα. Είναι ο σιωπηλός μας πόνος αυτός. Υπάρχει επενδυτική ένδεια. Δεν γίνονται επενδύσεις. Αυτό που ζητάμε είναι η πολιτεία να κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί για την περιοχή . Να μην μείνουν στα λόγια»
Χ. Γιορδαμλής
Πρόεδρος Δικτύου Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών ΑΜΘ

Τι έγινε η υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταφορικό ισοδύναμο;

Την αγωνία του επιχειρηματικού  κόσμου της Θράκης  για επιβίωση κόντρα σε τεράστια λειτουργικά κόστη, λόγω της απόστασης από το κέντρο, που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας μειώνοντας τον ανταγωνιστική δυνατότητά τους, μας μεταφέρει ο κ. Γιορδαμλής υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζοντας αυτό το ανταγωνιστικό disadvantage των επιχειρήσεων της Θράκης λόγω της έλλειψης σιδηροδρόμου,  υποσχέθηκε μεταφορικό ισοδύναμο: «Μέχρι τώρα δεν είδαμε να υλοποιείται κάποια υπόσχεση για το μεταφορικό ισοδύναμο. Αν υπάρχει  πολιτική βούληση πάντα  βρίσκεται ο τρόπος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Έχουμε ένα Πόρισμα της Διακομματικής που ψηφίστηκε στην Βουλή και αυτό σημαίνει πως πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Όμως μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτε. Και στο μεταξύ η κατάσταση χειροτερεύει. Έχουμε σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους που καθιστούν τις επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές γι’ αυτό και έχουμε εκροή προς το κέντρο», επισημαίνει ο κ. Γιορδαμλής.

«Η Θράκη διαμετακομιστικό κέντρο της Ανατολικής Ευρώπης». Ευχολόγιο;   

Τα τελευταία χρόνια έγινε καραμέλα από πολλούς πολιτικούς όταν έρχονται στην Θράκη να υπόσχονται ότι θα την καταστήσουν διαμετακομιστικό κέντρο για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια κυρίως μετά το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου θα λειτουργήσει η  πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, η Αλεξανδρούπολη έχει αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και αυτό της δίνει ένα σημαντικό αναπτυξιακό προβάδισμα έναντι της Κομοτηνής και της Ξάνθης: «Παραμένει ευχολόγιο να καταστεί η Θράκη διαμετακομιστικό κέντρο της Ανατολικής Ευρώπης. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν υποδομές. Πού είναι η σιδηροδρομική Εγνατία; Που είναι η ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου από τους Τοξότες στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί στο Ορμένιο. Το λιμάνι της Καβάλας αλλά και τα αεροδρόμια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης έχουν θέματα. Πρέπει η πολιτεία να γίνει πιο ουσιαστική και οι πολιτικοί πιο συγκεκριμένοι όταν μιλάνε για την Θράκη, για το τι και πότε θα κάνουν αυτά που υπόσχονται. Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Όμως οι επιχειρήσεις λειτουργούν σήμερα και είναι αντιμέτωπες με ένα τεράστιο λειτουργικό κόστος. Παλιότερα είχαν το 12% που ήταν η απάντηση της πολιτείας για να αντιμετωπίσει η επιχείρηση το έλλειμμα ανταγωνισμού για την απόφασή της να λειτουργήσει στην Θράκη» σημειώνει ο κ. Γιορδαμλής.

Ζώνη κινήτρων για τον υπό σχεδιασμό νέο αναπτυξιακό – Επενδυτική ένδεια

Να υπενθυμίσουμε ότι ο αναπτυξιακός νόμος δίνει κάποια επενδυτικά κίνητρα τιμές με μια κλιμάκωση 5% για την Ροδόπη και Ξάνθη και 10% για τον ‘Έβρο καθώς και μέρος του ποσού υπο την μορφή χρηματοδότησης και όχι φοροαπαλλαγών όπως σε άλλες περιοχές: Όπως αναφέρει ο κ. Γιορδαμλής:  «Η Θράκη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τέλμα. Είναι ο σιωπηλός μας πόνος αυτός. Υπάρχει επενδυτική ένδεια. Δεν γίνονται επενδύσεις  παρά τα κίνητρα που δίνονται από τον αναπτυξιακό νόμο. Ας ελπίσουμε ότι ο νέος αναπτυξιακός που σχεδιάζεται θα περιλαμβάνει μια ζώνη σημαντικών κινήτρων. Αυτό που ζητάμε είναι η πολιτεία να κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί για την περιοχή . Να μην μείνουν στα λόγια. Γιατί προς το παρόν είναι μόνο λόγια»!


 Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…