Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

0

Υποστελέχωση
«Διαβάζω και παρακολουθώ την επικαιρότητα» γράφει συμπολίτης σε ηλεκτρονική του επιστολή προς την εφημερίδα «και συχνά διαβάζω ειδήσεις για το ΕΚΑΒ. Για την καθυστέρηση μετάβασης σε κάποιες περιπτώσεις με τραγική συνέπεια για τον ασθενή. Εκείνο όμως που με έκπληξη έχω παρατηρήσει είναι η δικαιολογία που μονίμως επικαλούνται οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ είναι η υποστελέχωση. Δεν μπορώ να αρνηθώ το γεγονός. Όμως μονίμως χρόνια τώρα την ίδια δικαιολογία ακούω, ενώ από την άλλη γίνονται προσλήψεις προσωπικού. Και ρωτώ, μήπως τελικά η εύκολη δικαιολογία είναι η υποστελέχωση; Διότι συχνά, αυτή η ίδια ακούγεται και από άλλα στόματα συνδικαλιστών του δημοσίου».
Όπου κι αν βρίσκεται το πρόβλημα, εκείνο που έχει σημασία είναι πως το ΕΚΑΒ είναι μια προβληματική κρατική υπηρεσία.
Γ.Δ.


Όταν δεν έχει δουλειά ο διάβολος
«Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου». Δύο γνωστές φράσεις του λαού μας οι οποίες σημαίνουν ότι σαν δεν έχεις όρεξη για δουλειά να κάνεις, ασχολείσαι με άλλα πράγματα που φαντάζεσαι εσύ ότι υπάρχουν.
Παρακολουθώ για άλλη μία φορά πως άρχισαν οι συνδικαλιστές των ΔΕΥΑ ανά την χώρα την κινδυνολογία. Ξεκινούν ότι θα συγχωνευθούν όλες οι ΔΕΥΑ πανελλαδικά. Δεύτερη κινδυνολογία ότι θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό (αυτό είναι παλιό αλλά επανέρχεται) και τρίτο ότι η διαχείριση του νερού θα περάσει σε εταιρείες και ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην δημιουργία παραρτημάτων ΔΕΥΑ.
Γ.Δ.


Οι ΔΕΥΑ πάνε καλά
Ας δούμε όμως την όλη υπόθεση ψύχραιμα αλλά και ρεαλιστικά.
Λοιπόν, η δημιουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης αποτέλεσαν χρόνια τώρα μια πετυχημένη δημοτική δραστηριότητα προς τους δημότες. Παρεμβαίνοντας οργανωμένα η κάθε ΔΕΥΑ, προσέφερε υπηρεσίες στο μεγαλύτερο μέρος αρκετά ικανοποιητικού επιπέδου ως προς την τιμή αλλά και την παρεχόμενη υπηρεσία. Μάλιστα η τιμή ανά κυβικό νερού είναι φθηνή, όπως και το κόστος χρήσης δικτύου αποχέτευσης.
Σ’ αυτήν λοιπόν την καθόλα σωστή λειτουργία πανελληνίως, γιατί η κυβέρνηση να έρθει να κάνει αλλαγές;
Αλήθεια, ποιος ιδιώτης επιχειρηματίας θ’ ασχοληθεί με το νερό; Πρέπει να είναι τρελός. Κι αυτό διότι όπου αυτό υλοποιήθηκε απέτυχε παταγωδώς.
-Συμπέρασμα: φρόνιμο είναι κι εδώ οι συνδικαλιστές να σταματήσουν να κινδυνολογούν.
Γ.Δ.


Οι καριόκες του Ανδρουλάκη
Έγινε θέμα συζήτησης ότι ο Νίκος (χρόνια πολλά με την ευκαιρία) Ανδρουλάκης επισκέφθηκε με ένα κουτί καριόκες και μπουκέτο λουλούδια το ζευγάρι των ηλικιωμένων στο χωριό Μάνη του Έβρου Παναγιώτα και Σωτηρία Αραμπατζή.
Το ζευγάρι ως γνωστόν δώρισε 100.000 στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
Για τους Ξανθιώτες όμως υπήρξε μια απορία: Τις καριόκες τις θυμήθηκε ο ίδιος ή κάποιος από τη συνοδεία του;
Κι ένα δεύτερο ερώτημα, ήταν γνήσιες από την Ξάνθη και από ποιο ζαχαροπλαστείο άραγε;
Γ.Δ.


Το σχέδιο Πιερρακάκη για την Παιδεία
Οι επιδόσεις μαθητών της Ελλάδας στον διαγωνισμό Pisa του ΟΟΣΑ ήταν κάκιστες όπως κάθε φορά, μάλιστα φέτος ήταν και χειρότερες. Ο πάτος στον τομέα της παιδείας δεν έχει τέλος και πολλοί προσπαθούν να αιτιολογήσουν την αποτυχία των μαθητών μιλώντας για την επίδραση της πανδημίας,  την χαμηλή χρηματοδότηση της Παιδείας, τους μισθούς των εκπαιδευτικών, την στάση της ελληνικής οικογένειας κλπ κλπ.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά του ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, για το σχέδιό του στην δημόσια εκπαίδευση. Ήταν συγκεκριμένος κι αντί για αερολογίες περί του σχολείου του μέλλοντος κλπ είπε τα εξής:
«Το νέο σχολείο χρειάζεται να υπακούει σε ένα τρίγωνο: Αλγοριθμική (και όχι απλώς μαθηματική) σκέψη, λογοτεχνία, δηλαδή φαντασία, και ήπιες δεξιότητες και εθελοντισμός με την έννοια της κοινωνίας, της ομάδας, του ανήκειν, να νοιάζεται ο μαθητής για όσα γύρω του συμβαίνουν και τον περιλαμβάνουν».
Και συνέχισε: «Αυτό το τρίγωνο θα χαρακτηρίζει το νέο σχολείο, με αποστολή να κάνουμε ευτυχισμένα παιδιά και να αρνηθούμε τον υπερανταγωνισμό, που δεν οδηγεί πουθενά. Προς τα εκεί θέλουμε να βαδίσουμε, αυτός είναι ο στόχος».
Πριν το τέλος του χρόνου, θα έρθουν οι αλλαγές και στην Επαγγελματική εκπαίδευση και φυσικά η θεσμοθέτηση μη κρατικών πανεπιστημίων με στόχο την μείωση της διαρροής χιλιάδων μαθητών στο εξωτερικό. Για τον επανασχεδιασμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης, θα γίνουν 130 νέες ειδικότητες σε 60 συγκρότημα σε ολόκληρη την χώρα, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας
Κ.Λ.


Αθόρυβα πυροτεχνήματα
Σε δήμο γειτονικού νομού στάλθηκε επιστολή από ομάδα ενεργών φιλόζωων πολιτών.
Οι πολίτες αυτοί δεν αναφέρθηκαν στις φόλες, στα αδέσποτα, στα κυνοκομεία, στους χώρους φιλοξενίας φιλοζωϊκών οργανώσεων.
Όχι, οι εν λόγω ενεργοί φιλόζωοι είχαν άλλο νταλγκά. Διαφορετικό και πιο σοβαρό. Ζητούσαν με την επιστολή τους, ο δήμος να χρησιμοποιεί στις γιορτές αθόρυβα πυροτεχνήματα. Κι αν απορείτε γιατί το αίτημα αυτό, ιδού η απάντηση. Για να μην ταράζονται ψυχολογικά τα ζώα που έχουν στα σπίτια τους.
Βέβαια το αίτημά τους το στολίζουν και με άλλες δικαιολογίες που αφορούν ανθρώπους που τρομάζουν κλπ.
-Κάπου έχουν ξεφύγει μερικοί με τον φιλοζωισμό τους…
Γ.Δ.


Τέλος το Κέντρο Πολιτισμού
Απορρίφθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών το αίτημα του δήμου Ξάνθης να εξαιρεθεί το ΝΠΔΔ Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης από τα Νομικά Πρόσωπα που καταργούνται. Ανακοινώθηκε η απόφαση και το δικό μας Κέντρο Πολιτισμού δεν είναι στην λίστα αυτών που παραμένουν όπως παράδειγμα της Πάτρας. Και αναφερόμαστε στην Πάτρα γιατί το Κέντρο Πολιτισμού της Πάτρας διοργανώνει το Καρναβάλι όπως και το δικό μας. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι αρμοδιότητες του Κέντρου θα μεταφερθούν στον Δήμο, ο οποίος με αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου θα διοργανώνει όλους τους θεσμούς. Τις ΘΛΕ και το Καρναβάλι, τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, το Φεστιβάλ των Μουσικών Σχολείων και τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων. Σίγουρα θα υπάρξουν λειτουργικές δυσκολίες καθώς ο δήμος δεν είναι τόσο ευέλικτος όσο ένα Νομικό Πρόσωπο.
Μ.Ξ. 


Και το όνομα αυτής «Νέα Αριστερά»
Ντόρος μέγας έγινε από την αποχώρηση των ένδεκα και την διάσπαση που ακολούθησε. Και όπως ήταν φυσιολογικό, όλοι εντός κι εκτός της πολιτικής κίνησης, ανέμεναν τα βαπτίσια.
Τελικά προέκυψε το όνομα και όπως ήδη έγινε γνωστό πρόκειται για ένα απλό «Νέα Αριστερά».
Εκείνο που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι ο νονός ποιος είναι. Ίσως ν’ αποτελεί απόφαση και πρόταση πολλών.
Όμως αυτό που έχει σημασία είναι η όλη προσπάθεια να στεφθεί από μακροημέρευση και αποδοχή από τους αριστερούς ψηφοφόρους.
Γ.Δ.


Δήλωση Τοψίδη
Η δήλωση έγινε από τον Χριστόδουλο Τοψίδη πρόσφατα. Και δεν πρόκειται για κάποια πρωτότυπη ή απίθανης σύλληψης ιδέα. Απεναντίας. Είναι  απλή. Είπε λοιπόν ο Τοψίδης στην σύσκεψη για την καπνοκαλλιέργεια στη Θράκη: « Προτεραιότητα είναι να μπορούμε να μεταποιούμε στην περιοχή μας ό,τι παράγουμε».
Ας το δούμε κι ας το αναλύσουμε αυτό γιατί είναι σημαντικό.
Λοιπόν ο Τοψίδης επισήμανε πως δεν αρκεί να παράγεις ένα προϊόν της γης. Σημαντικότερο είναι το να κερδίζεις από την υπεραξία που δημιουργεί η μεταποίησή του στον τόπο σου.
Αυτό κατά το παρελθόν τουλάχιστον η Ξάνθη το είχε καταφέρει.
Το σήμερα όμως δεν είναι το προσδοκώμενο και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση η πρωτογενής παραγωγή να γίνει αιτία και δύναμη να κινήσει την δευτερογενή. Οι δύο αυτές δυνάμεις συν ένα μερίδιο του τουρισμού μπορούν να εκτινάξουν την Θράκη αναπτυξιακά και βέβαια οικονομικά.
-Θαρραλέοι άνθρωποι χρειάζονται.
Γ.Δ.


Μπλε, κίτρινα, πράσινα,  πορτοκαλί τα τιμολόγια του ρεύματος
Έρχονται μεγάλα μπερδέματα με τα νέα…χρωματιστά τιμολόγια του ρεύματος! Αλλάζουν όλα αυτά που ξέραμε στα τιμολόγια του ρεύματος. Θα υπάρχουν τεσσάρων ειδών τιμολόγια: Τα σταθερά (μπλε), κυμαινόμενα (κίτρινα) και δυναμικά (πορτοκαλί) και τα μεικτά (πράσινα). Πιο συγκεκριμένα:
Σταθερά είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης. Κυμαινόμενα, είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτά, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων.
Πράσινα τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης, διαφορετική ανά μήνα.  Στο συγκεκριμένο τιμολόγιο θα ενταχθούν όσοι δεν έχουν επιλέξει κάποιον πάροχο.
Δυναμικά, τιμολόγια θα είναι αυτά τα οποία αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με διαφορετικές τιμές -ακόμα και μέσα στη διάρκεια της ημέρας- με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.
Όπως καταλαβαίνετε θα γίνει χαμός μέχρι να βρούμε τι μας συμφέρει και πως δεν θα δούμε υπέρογκα ποσά στα τιμολόγια.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…