Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

0

Μπρίκα, Χατζηγκενέ και Γιουρούκ ο πρώτες επιλογές
Το ξαναλέμε. Δεν ευλογούμε τα γένια μας για μία δημοσιογραφική επιτυχία, ούτε βάζουμε ετικέτες για «αποκλειστικά». Τέλος πάντων, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που είχαμε από τη στήλη μας για την επιλογή της κυρίας Πολυξένης Μπρίκα ως Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Η επίσημη ανακοίνωση έγινε χθες κι εκτός της Π.Μπρίκα, έχουμε ως θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών, Επικοινωνιών και Καλών Πρακτικών για την εξυπηρέτηση των Πολιτών, τον γνωστό συμπολίτη μας Ιρφάν Χατζηγκενέ και ως Εντεταλμένο Σύμβουλο σε θέματα Ορεινής Πολιτικής και Διαπολιτισμικής Ανάπτυξης τον Σαλή Γιουρούκ από τον Εχίνο.
Τι μένει τώρα μετά το χρίσμα; Δουλειά, οργάνωση, ανοιχτό μυαλό και διάθεση προσφοράς για να ξεκινήσει η νέα εποχή για το νομό μας, για την περιφέρειά μας.
Καλή επιτυχία σε όλους.
Γ.Δ.


Μένει να τις δούμε στην πράξη
Δεν θα γκρινιάξουμε βέβαια. Απεναντίας θα την επισημάνουμε την θετική πλευρά της όλης υπόθεσης. Ότι όλοι οι ορκισθέντες πρόσφατα αυτοδιοικητικοί μιλήσαν για συνεργασία.
Τα λόγια λοιπόν ήταν θετικά, στην σωστή κατεύθυνση και τα έχουμε καταγράψει για να δούμε τι ακριβώς θα δούμε στις πράξεις.
Βέβαια τα δεδομένα σήμερα είναι διαφορετικά. Ο συνδυασμός Κοντού διαθέτει την πλειοψηφία, ο Τσέπελης δήλωσε ήδη ότι θα κάνει σωστή αντιπολίτευση, ο συνδυασμός του Μελισσόπουλου εκπροσωπείται ελάχιστα όπως και του παραιτηθέντα Δημαρχόπουλου.
Τι σημαίνει όλο αυτό; Και να θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα οι της αντιπολίτευσης δεν έχουν τα «κουκιά» όπως στην προηγούμενη περίοδο Τσέπελη.
Γ.Δ.


Στις πράξεις θα φανούν
Ως εκ τούτου, όλα συνηγορούν υπέρ μιας ήρεμης και ήσυχης περιόδου στους δήμους Ξάνθης, Αβδήρων και Μύκης. Όσο για την Τόπειρο, ο δήμαρχος Θωμάς Μίχογλου θα έχει μια ήρεμη και βαρετή πενταετία διότι αντιπολίτευση δεν υπάρχει.
Τώρα, το ποιος ή ποιοι φταίνε για την κατάληξη αυτή, είναι ένα θέμα που κάποτε θα πρέπει να συζητήσουν 3-4 υπεύθυνοι από την περιοχή. Έχουν πάντως χρόνο να την κάνουν την συζήτηση…
Τώρα, επειδή αρκετά μίλησαν για συναίνεση, προσωπικά θα κρατήσω κάποιες επιφυλάξεις. Κι αυτό, διότι για να προχωρήσει η συναίνεση χρειάζονται τα δύο μέρη να συμφωνούν ή αμοιβαία να κάνουν βήματα προς τα πίσω για να φτάνουν στην επιδιωκόμενη σύγκλιση.
Όμως, εδώ θα’ μαστε, θα παρακολουθήσουμε τις συνεδριάσεις και θα καταγράψουμε τις συζητήσεις και στάσεις εντός του οργάνου.
-Τις πράξεις πλέον.
Γ.Δ.


Από το νέο χρόνο και να δούμε
Σοβαρή είναι τελικά η καθυστέρηση των εργασιών για την ολοκλήρωση του υπόγειου δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη μας. Η υπόθεση πάει από παράταση σε παράταση ημερομηνιών και τελικά φως στο τούνελ της επανέναρξης των εργασιών δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Μάλιστα τα ερωτηματικά των συμπολιτών που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους υπάρχουν, αλλά στην πράξη δεν διαφαίνεται κάποια κίνηση.
-Αλήθεια, πότε η νέα εταιρεία θα ενημερώσει υπεύθυνα τους Ξανθιώτες για την εξέλιξη της υπόθεσης;
Γ.Δ.


Περί μεταναστευτικού
Το μεταναστευτικό δεν έχει ημερομηνία λήξης, ούτε άμεση και εύκολη λύση. Είναι ένα πρόβλημα που παράγεται εκτός συνόρων, και εκδηλώνεται εντός. Το κακό είναι ότι εγχωρίως πλαισιώνετε με ιδεολογική εθελοτυφλία, αγκυλώσεις, παρωπίδες και φαντασιακές κατασκευές.
Υπάρχει η ομολογημένη η ιδεοληπτική επιθυμία της κομμουνιστικογενούς, ριζοσπαστικής και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για «ανοιχτά σύνορα». Από κοντά και οι πάσης φύσεως δικαιωματιστές, εθνομηδενιστές, αλληλέγγυοι που υποστηρίζουν την «ελεύθερη μετακίνηση πληθυσμών». Πίσω από τα αιτήματα για noborders, γκρέμισμα του φράχτη του Έβρου και ρομαντικά αναμασήματα των στίχων του Τζον Λένον «imagine there’s no countries» υποκρύπτουν κραυγαλέα σκοπιμότητα. Αναζητούν καιροσκοπικά εξεγερσιακούς συμπαραστάτες από της «γης τους κολασμένους» μετανάστες, προερχόμενους από το Ισλαμικό Νότο. Τους καλοδέχονται ως υποκατάστατο του προλεταριάτου που γύρισε τη πλάτη στα υποτιθέμενα επαναστατικά τους κόμματα.
Από την άλλη, υπάρχει εμφανής η φορτισμένη δαιμονολογία κατά των μεταναστών. Τη διακινούν οι προκατειλημμένοι ακροδεξιοί, αντιμεταναστευτικοί λαϊκιστές του θρησκόληπτου συντηρητισμού και της εθνικιστικής ρητορικής. Ξενοφοβικοί, τρέμουν στην ιδέα μη τυχόν και μολυνθεί το dna της αδούλωτης ορθόδοξης ράτσας. Μην νοθευτούν τα αξιακά θεμέλια της ελληνικότητας και αλλοιωθεί ο Δυτικός πολιτισμός της χώρας.
Και οι δυο πλευρές ανάμεσα στο « ανοίξαμε και σας περιμένουμε» και το «σφραγίσαμε και σας διώχνουμε» παράγουν στερεοτυπικά ιδεολογήματα. Αναποτελεσματικά και ανεπαρκή, τα οποία πυροδοτούν ένα παροξυμμένο δημόσιο διάλογο με συχνά μονοδιάστατες προσεγγίσεις που αποδεικνύονται ξένες προς την πραγματική ζωή. Ανέπαφες από τις ρεαλιστικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας από τις δραματικές ελλείψεις στην αγορά εργασίας.
A.Π.


Πρέπει να ντρέπονται πλέον
Μέρες που έρχονται γιορτινές Χριστουγεννιάτικες μεν αλλά για κάποιους πονηρά σκεπτόμενους αυτά δεν μετρούν.
Πριν λίγες ημέρες στην Χρυσούπολη πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση ώστε να ενημερωθούν οι αγρότες της περιοχής σχετικά με το αρδευτικό ζήτημα που έχει προκύψει.
Ήταν δε κύριο θέμα της σύσκεψης το αρδευτικό έργο της Ξάνθης(!) και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει την άρδευσης της περιοχής του δήμου Νέστου.
Νάτοι λοιπόν πάλι οι Καβαλιώτες χωρίς ντροπή, να προετοιμάζουν το έδαφος για να δημιουργήσουν προβλήματα στο έργο, όπως έκαναν πριν χρόνια και το καθυστέρησαν.
Οι ίδιοι διαχειρίζονται εδώ και πολλά χρόνια το νερό άρδευσης αλλά μέρος αυτού του νερού να μην επιτρέπουν να αρδεύσει τον κάμπο της Ξάνθης.
Αυτά όμως τα κόλπα και οι πιέσεις ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν, οι Ξανθιώτες είναι σε επιφυλακή και θα διεκδικήσουν το δίκιο τους με κάθε τρόπο. Και καλό είναι να το γνωρίζουν αυτό.
Γ.Δ.


Περί του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Ήταν αναμενόμενο ότι οι δηλώσεις στη συνέντευξη της κυρίας Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ ότι θα προξενήσουν αίσθηση, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.
Μάλιστα εντυπωσίασε η βεβαιότητά της. Είπε: «Είμαι σίγουρη στην Βεργίνα δεν είναι θαμμένος ο Φίλιππος Β΄αλλά ο Μέγας Αλέξανδρος».
Ήδη η κοινή γνώμη έχει διχαστεί. Άλλοι πιστεύουν όσα ισχυρίζεται η κυρία Αρβελέρ και άλλοι, μεταξύ τους οι περισσότεροι αρχαιολόγοι, έχουν άλλη άποψη για το σοβαρό αυτό θέμα.
Θυμίζουμε πως το χρυσό δισκοπότηρο της παγκόσμιας αρχαιολογίας ήταν και είναι η ανεύρεση του τάφου του Μακεδόνα στρατηλάτη.
Τα επόμενα χρόνια μετά τον ξαφνικό θάνατο του Αλέξανδρου, έχουν γραφεί πολλές εκδοχές για το Μαυσωλείο του όπου είχε τοποθετηθεί το βαλσαμωμένο σώμα του.
Ιστορίες, υπερβολές, μύθοι πολλοί για το σώμα του, για τον τάφο του.
Γ.Δ.


Προσλήψεις, προσλήψεις
Χαράς ευαγγέλια για τους αγωνιούντες να προσληφθούν στο δημόσιο. Τους κάνω γνωστό ότι η περίοδος είναι ευνοϊκή. Ξεκινάμε από το δημόσιο το οποίο θα πραγματοποιήσει 16.000 προσλήψεις για το 2024.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτές. Υπάρχουν και 650 μόνιμες προσλήψεις στην Πυροσβεστική.
Γενικώς, υπενθυμίζω προς τους ενδιαφερόμενους για πρόσληψη στο δημόσιο ή άλλους φορείς, πως μπορούν να ενημερώνονται έγκαιρα από την εφημερίδα μας. Στην σελίδα 5, δημοσιεύονται κάθε Τετάρτη όλες οι προσλήψεις που πρόκειται να υλοποιηθούν.
Γ.Δ.


Ένας ανδριάντας
Για άλλη μια φορά ο σεβαστός Μητροπολίτης μας υπενθύμισε μια παλαιότερη πρότασή του να τοποθετηθεί ανδριάντας του μεγάλου φιλοσόφου των Αβδήρων Δημόκριτου, στην δυτική είσοδο της πόλης. Με όλον τον σεβασμό προς το πρόσωπο του ιεράρχη μας, έχω να κάνω δημόσια μια παρατήρηση με δύο σκέλη.
Πρώτο σκέλος, με βρίσκει σύμφωνο, τόσο προσωπικά, όπως και άλλους πολλούς συμπολίτες, ότι η Ξάνθη θα πρέπει ν’ αποκτήσει ανδριάντα του Δημόκριτου.
Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με το προτεινόμενο σημείο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο κυκλοφοριακά σημείο. Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να σταματήσει εκεί για να δει ποιος είναι ο τιμώμενος, θα κινδυνεύσει άμεσα να παρασυρθεί από τα κάθε λογής αυτοκίνητα που διέρχονται από τον κόμβο αυτόν.
Άρα, ναι θα πρέπει να γίνει ο ανδριάντας του Δημόκριτου αλλά να επιλεγεί ένα άλλο σημείο εύκολα προσβάσιμο για πεζούς και πάρκινγκ για αυτοκίνητα.
Γ.Δ.


Κατασχέσεις γίνονται σ’ όλους τους δήμους
Το ζήτημα με τις κατασχέσεις για την είσπραξη οφειλών που επιχειρεί ο δήμος Ξάνθης συνεχίζει να απασχολεί τους δημότες και να υπάρχουν διαμαρτυρίες και αντιδράσεις. Ένα θέμα που αναδείξαμε σ’ όλη του τη διάσταση και μάλιστα με καταγγελία παθόντα συμπολίτη μας που του δέσμευσαν όλους τους λογαριασμούς για οφειλόμενο ποσό 56, 19 ευρώ και εφόσον το πλήρωσε η τράπεζα δεν προχώρησε σε άμεση αποδέσμευση αλλά μετά από μέρες, με αποτέλεσμα να μείνει από χρήματα. Ανάλογη ιστορία για κλήση που δεν πληρώθηκε αφηγήθηκε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» μία συμπολίτης μας και έγινε πανελλαδικό θέμα. Αυτό που θέλουμε να διευκρινίσουμε είναι ότι αυτό γίνεται σ’ όλους τους δήμους και όχι μόνο στον δήμο Ξάνθης. Γινόταν επίσης και τα προηγούμενα χρόνια αλλά για μεγαλύτερα ποσό άνω των 3.000 ευρώ. Τώρα με τον νέο νόμο 5027/2023 οι δήμοι δίνουν την εντολή για κατάσχεση από την τράπεζα για ποσά άνω των 50 ευρώ! Κάτι αντίστοιχο γίνεται και στον δήμο Αβδήρων και σ’ όλους τους δήμους της χώρας.
Μπορεί αυτό να μην παρηγορεί τους οφειλέτες ωστόσο είναι αλήθεια και δεν είναι σωστό να στοχοποιείται μόνο ο δήμος Ξάνθης.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…