Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ήθη & Έθιμα του τόπου ενόψει Χριστουγέννων!

Ήθη & Έθιμα του τόπου ενόψει Χριστουγέννων!

0

Χριστόκλουρα, χοιροσφάγια, έθιμο καμήλας


Τα Χριστούγεννα είναι αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες γιορτές του χρόνου. Σηματοδοτούν τη γέννηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο και φέρνουν πιο κοντά την οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα.

Με δεκάδες έθιμα, που «παντρεύουν» τις χριστιανικές παραδόσεις με τα αρχαιοελληνικά ήθη, οι κάτοικοι της χώρας μας τιμούν τη μέρα αυτή όσο λίγες. Το «καλές γιορτές» και το «χρόνια πολλά» αντηχούν σε κάθε σημείο συνάντησης, ενώ οι ήχοι από τα τρίγωνα και τα κάλαντα των παιδιών «δονούν» με χαρούμενες νότες την ατμόσφαιρα.

Παρακάτω, παρουσιάζονται μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα έθιμα του τόπου μας:


Η Χριστόκλουρα

Ένα άλλο έθιμο είναι αυτό της Χριστόκλουρας, δηλαδή μιας παραλλαγής του «Χριστοκούλουρου» που συναντάμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι γυναίκες των Σαρακατσάνων στη Θράκη ζύμωναν και να έφτιαχναν τη «Χριστόκλουρα», η οποία είναι κεντημένη.

Τα κεντήματα στη «Χριστόκλουρα» αναπαριστούν πρόβατα, άλογα, τη στάνη, τη στρούγκα και άλλα στοιχεία του παλαιού καθημερινού τους βίου. Τη «Χριστόκλουρα» την τρώνε όλοι μαζί με μέλι, περιμένοντας τη γέννηση του Χριστού. Στο τραπέζι των Θρακιωτών ακόμη και σήμερα, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, βρίσκονται εννέα διαφορετικά τρόφιμα, που το καθένα συμβολίζει στιγμές της καθημερινότητας.


Τα χοιροσφάγια

Την παραμονή ή προπαραμονή των Χριστουγέννων, έχουν προηγηθεί τα «χοιροσφάγια», η σφαγή των γουρουνιών, που το παχύ τους κρέας και το λίπος ήταν η κατάλληλη τροφή για τον βαρύ θρακικό χειμώνα. Το παχύ έντερο των γουρουνιών, καθαρίζεται και γεμίζεται με ψιλοκομμένο κρέας, πράσο, ρύζι και μυρωδικά, για να αποτελέσει το καθιερωμένο στα περισσότερα μέρη του Έβρου, έδεσμα την «μπάμπω».


Το έθιμο της καμήλας στην Ξάνθη Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, κακοπροαίρετα καρκαντζέλια, κακομούτσουνοι μπαμπουσαραίοι, πονηροί πουρπούρηδες, ένας ολόκληρος συφερτός από στοιχειά του υποχθόνιου κόσμου, βγαίνουν στους δρόμους της Θράκης τρομοκρατώντας τον κόσμο!

Όμως έρχεται η Καμήλα (μέσον εμπορίου, άρα σύμβολο αφθονίας, πλούτου, αντοχής) που φέρνει το Καλό και την Ελπίδα, για να θριαμβεύσουν και να ξαποστείλουν για άλλον έναν χρόνο τα σιχαμερά ζλάπια (ζουλάπια) στα έγκατα της γης…


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναβαθμίζεται το Κέντρο Υγείας Αβδήρων

Αποκτά μόνιμο ασθενοφόρο μετά από 5 χρόνια Ξεκίνησαν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κ…