Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα «Η νοθεία του έρωτα» έρχεται για να «σπάσει» την κλασική φόρμα εκδηλώσεων ποιητικής

«Η νοθεία του έρωτα» έρχεται για να «σπάσει» την κλασική φόρμα εκδηλώσεων ποιητικής

0

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή 15/12 στο πατάρι του καφέ Φίλοιστρον στις 21:00


«Στην πραγματικότητα είναι ένα κείμενο, μία παράσταση βασισμένη στα ποιήματά μου που αφορούν τον έρωτα», τονίζει στο «Ε» ο Β. Ταβουλτσίδης


Μια ιδιαίτερη παράσταση πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στο πατάρι του καφέ Φίλοιστρον με τίτλο «η νοθεία του έρωτα». Ο Βασίλης Ταβουλτσίδης παρουσιάζει τα ποιήματά του που αφορούν τον έρωτα με ένα καινούργιο τρόπο που «σπάει» την κλασική φόρμα. Όπως δηλώνει ο ίδιος αυτή η παράσταση δεν είναι «ποιητική βραδιά», ούτε «παρουσίαση ποιημάτων».



«Ε»: Μιλήστε μας για την ποιητική σας συλλογή «ΥΦΑΝΤΟ» δίνοντας έμφαση συνάμα στις θεματικές της ποιητικής σας.

Β.Τ.: Καταρχάς, η ποιητική μου συλλογή ονομάζεται «ΥΦΑΝΤΟ», κάτι που προέκυψε σαν ανάγκη στην προσπάθειά μου να δώσω ένα όνομα, από εκεί κατάλαβα, δηλαδή τι είναι αυτό που κάνω. Τα ποιήματά μου δεν τα τύπωσα, ωστόσο τα δημοσίευσα για πρώτη φορά σε μία σελίδα στο facebook το 2015.Προσπάθησα, ακολούθως να καταλάβω τι είναι τελικά αυτό για το οποίο γράφω. Συνειδητοποίησα, λοιπόν, πως τα ποιήματά μου εντάσσονται σε διάφορες ενότητες, επειδή αποτυπώνω πολλά διαφορετικά πράγματα σε αυτά, όπως τον έρωτα, το λάθος, τον κύκλο, τον θάνατο, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη. Βέβαια επί της ουσίας, όλα αυτά αποτελούν τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο βλέπω εγώ προσωπικά την ζωή, δηλαδή ως ένα υφαντό στο οποίο η κάθε ίνα αποτελεί μία κατηγορία και οι κλωστές είναι τα ποικίλα ποιήματα.

«Ε»: Ποια είναι η πορεία που ακολουθείτε από την αποτύπωση των ερεθισμάτων μέχρι την τελική μορφοποίηση;

Β.Τ.: Αυτό που πρέπει να σημειώσω είναι ότι δεν γράφω κατά παραγγελία. Με λίγα λόγια, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον γράφω κάτι, το τελειώνω και το εντάσσω στη συνέχεια στην κατηγορία που θεωρώ πως ταιριάζει. Τα ερεθίσματα τα έχουμε όλοι μας, αρκεί να έρθει η κατάλληλη στιγμή ώστε να ‘’ζεσταθεί’’ από κάτι η ψυχή μας. Εγώ αρχικά καταγράφω το ερέθισμα, το ξαναδιαβάζω κι αν στην πορεία έχει να μου πει κάτι περισσότερο, αρχίζει και μορφοποιείται. Αυτό μπορεί να μου πάρει πολύ καιρό, ακόμη και μήνες.

«Ε»: Πού μπορεί να αναζητήσει κάποιος τα ποιήματά σας;

Β.Τ.: Τέλος, υπογραμμίζω ότι όλα τα ποιήματα είναι προσβάσιμα στο ιντερνέτ, μπορεί κάποιος να τα αναζητήσει στο facebook ή ακόμη και στην ιστοσελίδα: https://yfanto.tavoultsidis.gr/Συγκεκριμένα, ‘’η νοθεία του έρωτα’’ υπάρχει και ως podcast μέσα στην σελίδα, οπότε μπορεί κανείς να το ακούσει. Υπάρχουν επίσης και μελοποιημένα ποιήματα, εκ των οποίων ένα θα ακουστεί την Παρασκευή.

«Ε»: Σε ποια συμπεράσματα καταλήγετε αναφορικά με την αντίδραση του κοινού στα ποιήματά σας;

Β.Τ.: Συνειδητοποίησα με τον καιρό πως η αντίδραση αυτού που διαβάζει το ποίημα είναι δική του, μπορεί να γελάσει, να λυπηθεί ή και να χαρεί, αυτό δεν είναι κακό. Στον αντίποδα, όταν δεν αντιδρά καθόλου, εντοπίζεται θέμα. Όταν η ποίηση δεν προκαλεί καμία απολύτως αντίδραση, τότε εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

«Ε»: Σε ποιο βαθμό ανταποκρίνονται οι νέοι σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις ποιητικής;

Β.Τ.: Οι νέοι δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται σε εκδηλώσεις ποίησης, διότι οι ίδιες οι εκδηλώσεις φέρουν την ευθύνη. Συνήθως πάμε σε μία εκδήλωση λόγω γνωστών, φίλων που θέλουμε να στηρίξουμε. Προσκαλώ λοιπόν τους ανθρώπους που βίωσαν κάτι παρόμοιο να έρθουν την Παρασκευή, αφού είναι ευκαιρία να αλλάξουν την γνώμη τους για αυτό.

«Ε»: Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την παράσταση του Σαββάτου;

Β.Τ.: Θέλω να αντιληφθεί ο κόσμος πως δεν είναι μία τυπική ποιητική βραδιά ή κλασική παρουσίαση ποιημάτων. Απεναντίας, είναι στην πραγματικότητα ένα κείμενο, μία παράσταση βασισμένη στα ποιήματά μου που αφορούν τον έρωτα. Μάλιστα η ποιητική μου συλλογή έχει πολλά θέματα, ένα εκ των οποίων είναι ο έρωτας. Έτσι, αντί να κάνω αυτό που κλασικά γίνεται, ένα πάνελ που κάποιοι μιλούν, επιμελήθηκα μία παράσταση στην οποία παίζω εγώ στην πραγματικότητα, η οποία βέβαια έχει κείμενο, μουσική, όπως επίσης και κάποιες εκπλήξεις!


Πληροφορίες για την παράσταση με τίτλο «η νοθεία του έρωτα»

Χρόνος: Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου

Τοποθεσία: Πατάρι του καφέ Φίλοιστρον

Ώρα προσέλευσης: 9 το βράδυ-Έναρξη παράστασης: 9:30 το βράδυ


Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια Ξανθιώτικη ιστορία….για την Γιορτή του Λαζάρου

Η μικρή Πηνελόπη γεννήθηκε στην Ξάνθη ανήμερα το Σάββατο του Λαζάρου. Οι γονείς όλο χαρά, …