Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Χριστουγεννιάτικο κέικ με cranberries και σάλτσα ρόδι

Χριστουγεννιάτικο κέικ με cranberries και σάλτσα ρόδι

0

500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

230 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

260 ml γάλα

250 γραμμάρια ζάχαρη

4 αυγά

90 γραμμάρια αποξηραμένα cranberries

90 γραμμάρια γλυκό κόκκινο κρασί

1/2 κοφτό κουταλάκι κανέλα

1/2 κουταλάκι κακουλέ και μαχλέπι μαζί

Για το γλάσο:

150 γραμμάρια άχνη ζάχαρη

30 γραμμάρια νερό

Για την σάλτσα ρόδι:

200 γραμμάρια χυμό ρόδι

50 γραμμάρια ζάχαρη

50 γραμμάρια κρέμα βαλσαμικού με ρόδι

30 γραμμάρια βούτυρο

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι τοποθετείτε το γλυκό κόκκινο κρασί, το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, το αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε μέσα τα cranberries να ενυδατωθούν.

Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτετε τα αβγά ένα-ένα συνεχίζοντας το ανακάτεμα σε πιο χαμηλή ταχύτητα και μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτετε σιγά -σιγά το γάλα.

Προσθέτετε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αφού το έχετε κοσκινίσει, σε 3-4 δόσεις, ανακατεύοντας με μία μαρίζ, σε κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Σουρώνετε τα cranberries και τα προσθέτετε στο μείγμα του μίξερ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με την μαρίζ. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ και γεμίζετε με το μείγμα λίγο πάνω από την μέση.

Στην συνέχεια ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180ο κελσίου για 45-50 λεπτά και ελέγχετε τρυπώντας το κέικ στην μέση μ’ ένα μαχαίρι να δείτε αν βγαίνει καθαρό.

Όταν είναι έτοιμο το αποσύρετε από τον φούρνο και το ξεφορμάρετε, το τοποθετείτε πάνω σε μία σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει.

Για την σάλτσα ρόδι τοποθετείτε ένα μικρό κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε την ζάχαρη να λιώσει, προσθέτετε τον χυμό ρόδι και το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πάρει την υφή σάλτσας. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο μαζί με την κρέμα βαλσαμικού με ρόδι και ανακατεύετε καλά.

Σε ένα μικρό μπολ τοποθετείτε τα υλικά για το γλάσο, την ζάχαρη άχνη και το νερό και με ένα σύρμα τα χτυπάτε μέχρι ομογενοποιηθούν τα 2 υλικά.

Σερβίρετε το χριστουγεννιάτικο κέικ με το γλάσο από πάνω και την σάλτσα ροδιού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι, σάλτσα ντομάτα κι ελιές

Για τα καλαμάρια -600 γρ. καλαμάρι, καθαρισμένο (6-8 καλαμάρια) -γέμιση με πλιγούρι -700 γ…