Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ: To μεγάλο στοίχημα της συγκρότησης Κ.Ο. για όσους αποχωρήσουν

ΣΥΡΙΖΑ: To μεγάλο στοίχημα της συγκρότησης Κ.Ο. για όσους αποχωρήσουν

0

Ποια θα είναι τα κοινοβουλευτικά «οφέλη» για τους προς αποχώρηση βουλευτές εάν είναι τουλάχιστον δέκα


Η διασφάλιση μιας τουλάχιστον δεκαμελούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) από τους νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν να αποχωρήσουν από το κόμμα είναι ένα στοίχημα κομβικής σημασίας. Αρχικώς για λόγους θεσμικής τάξης: Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, «ο ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση μιας K.O. oρίζεται σε δέκα (10)» (άρθρο 15 παρ. 1).

Συνεπώς, πέραν των επτά βουλευτών που ως γνωστόν έχουν υπογράψει το σκληρό και επικριτικό κείμενο στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των Εφης Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσου Ηλιόπουλου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, Σίας Αναγνωστοπούλου, Μερόπης Τζούφη και Θεανώς Φωτίου, θα πρέπει να βρεθούν και άλλοι τρεις για να συμπορευθούν, ή τουλάχιστον ένας, αφού οι δύο ήδη ανεξάρτητοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα δηλώνουν έτοιμοι για κοινοβουλευτική συνεργασία.

Γιατί θεωρείται απαραίτητο να ικανοποιηθεί η προαναφερθείσα πρόνοια του Κανονισμού περί τουλάχιστον δέκα βουλευτών; Διότι έτσι θα διασφαλιστούν τα κοινοβουλευτικά «προνόμια» για τις συγκροτημένες κοινοβουλευτικές ομάδες:

 

  1. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. θα έχει το δικαίωμα της συμμετοχής σε συζητήσεις πολιτικών αρχηγών.
  2. Ο πρόεδρος θα «μπορεί να ορίσει μέχρι δύο αναπληρωτές – εκπροσώπους του», που θα έχουν αντίστοιχα δικαιώματα παρεμβάσεων στις συνεδριάσεις.
  3. Θα υπάρχει εκπροσώπηση στη Διάσκεψη των Προέδρων και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
  4. Θα διαθέτουν –άλλη ο πρόεδρος, άλλη οι βουλευτές– ειδικές αίθουσες στο μέγαρο του Κοινοβουλίου.
  5. Θα μπορούν να στελεχώσουν τις διοικητικές τους γραμματείες με μετακλητούς υπαλλήλους.

Όλα αυτά δεν μπορούν να τα έχουν ως απλώς ανεξάρτητοι βουλευτές. Επιπρόσθετο ενδιαφέρον, επίσης, έχουν και τα δύο πρώτα από τα προαναφερόμενα «προνόμια», δηλαδή το ποιο πρόσωπο θα οριστεί ως πρόεδρος της Κ.Ο.

Η σειρά των Κ.Ο. «καθορίζεται από τη δύναμή τoυς σε αριθμό βoυλευτών. H νεoϊδρυόμενη K.O. έπεται της ισoδύναμης παλαιότερης» (άρθρο 19). Αυτό σημαίνει ότι αν τελικά συγκεντρωθούν μόνον δέκα, θα είναι 8η σε δύναμη, μετά τη Νίκη (10) και πάνω από την Πλεύση Ελευθερίας (6).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κυρ. Μητσοτάκης: «Stop στην παροχολογία και τα λεφτόδεντρα»

Τι είπε για Ερντογάν και ευρωεκλογές «Είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μ…