Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Σαφάρι» του δήμου για να μαζέψει το «φέσι» των 5,5 εκ. ευρώ

«Σαφάρι» του δήμου για να μαζέψει το «φέσι» των 5,5 εκ. ευρώ

1

Κατάσχεση από τους τραπεζικούς λογαριασμούς – Δέσμευση του ΑΦΜ για οφειλές άνω των 300 ευρώ


Ανείσπρακτες οφειλές από κλήσεις του 2008! – Ανείσπρακτοι φόροι παρεπιδημούντων από το 2012!  – Δυσφορία από τους δημότες και επαγγελματίες


Ο …κόμπος έφτασε στο χτένι με τις ανείσπρακτες οφειλές παρελθόντων ετών προς τον δήμο Ξάνθης να έχουν συσσωρευθεί και να φτάνουν τα 5,5 ευρώ! Αυτό δεν είναι ένα τοπικό φαινόμενο αλλά πανελλαδικό και γι’ αυτό το ΥΠΕΣ με νέο νόμο δίνει προθεσμία έως τις 31/12/2023 στις οικονομικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης να προβούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των βεβαιωθέντων εσόδων για οφειλές άνω των 50 ευρώ.

Κατάσχεση από τους τραπεζικούς λογαριασμούς – Δέσμευση του ΑΦΜ για οφειλές άνω των 300 ευρώ

Το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο επιβάλλει στους Δήμους να προβούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης βεβαιωθέντων εσόδων για οφειλές άνω των 50 ευρώ, εφαρμόζουν οι οικονομικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό νόμο, οι δήμοι εξασφαλίζουν την είσπραξη των βεβαιωθέντων εσόδων εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε (5) ετών, που αρχίζει από τη λήξη του έτους της ταμειακής τους βεβαίωσης.

Προκειμένου λοιπόν να επιτευχθεί η είσπραξη των εσόδων για οφειλές άνω των 50 €, οι Δήμοι υποχρεούνται στη χρήση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Η συνηθέστερη επιλογή είναι η κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού από τα Τραπεζικά Ιδρύματα στα οποία έχουν λογαριασμούς οι πολίτες.

Εκ της νομοθεσίας δεν απαιτείται η ενημέρωση των δημοτών στις περιπτώσεις κατάσχεσης χρημάτων. Οι Δήμοι παρέχουν στους δημότες τη διευκόλυνση τμηματικής καταβολής χρεών σε 12 – 24 δόσεις σύμφωνα με την πάγια ρύθμιση του Ν. 4646/2019. Για την ένταξη στην ρύθμιση απαιτείται σχετική αίτηση ή ηλεκτρονικό αίτημα του δημότη με συνημμένα δικαιολογητικά το Ε9 και το Εκκαθαριστικό Σημείωμα της ΑΑΔΕ του προηγούμενου έτους.

«Οι ανείσπρακτες οφειλές έχουν συσσωρευτεί και ανέρχονται πλέον σε 5,5 εκ. ευρώ. Βρήκαμε κλήσεις από το 2008, φόρο παρεπιδημούντων από το 2012. Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν μερίμνησαν ως όφειλαν να τα εισπράξουν»
Μ. Φανουράκης
Αντιδήμαρχος Ξάνθης

Δεν μερίμνησαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές και συσσωρεύτηκαν  -Δυσφορία από τους δημότες

Όπως μας ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μανώλης Φανουράκης οι ανείσπρακτες οφειλές στον δήμο ανέρχονται σε 5, 5 εκ. ευρώ και αφορούν παρελθόντα έτη από το 2008 – 2009. Οι οφειλές είναι διαφόρων κατηγοριών όπως κλήσεις, δημοτικά τέλη, τραπεζοκαθίσματα, τέλος παρεπιδημούντων, (0,5% επι του τζίρου), μισθώματα, άδειες για θέσεις στο παζάρι κ.λ.π.: «Οι ανείσπρακτες οφειλές έχουν συσσωρευτεί και ανέρχονται πλέον σε 5,5 εκ. ευρώ. Βρήκαμε κλήσεις από το 2008, φόρο παρεπιδημούντων από το 2012. Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν μερίμνησαν ως όφειλαν να τα εισπράξουν. Κάποιοι από τους οφειλέτες έκαναν ρυθμίσεις άλλοι τις παράτησαν. Έπρεπε κάτι να γίνει γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής. Ο νόμος μας δίνει περιθώριο μέχρι το τέλος του χρόνου να εισπράξουμε με αναγκαστικά μέτρα. Έτσι και γίνεται. Για οφειλές άνω των 50 ευρώ γίνεται κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς και για άνω των 300 δεσμεύεται και το ΑΦΜ. Υπάρχει δυσφορία του κόσμου γιατί είναι και λίγο πριν τις γιορτές αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά».


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…