Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

0

Περί του ΣΥΡΙΖΑ Ι
Είναι οδυνηρή η πικρή αλήθεια και γίνεται ακόμη πιο σκληρή όταν την επιβεβαιώνει η πραγματικότητα.
Υπάρχει η εκτίμηση πως το κόμμα μετά την εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι απλά συντετριμμένο. Θα έλεγα πως είναι ένα απαξιωμένο κόμμα κι αυτό είναι χειρότερο ίσως απ’ όλα. Οι ψηφοφόροι χωρίς κομματικές ταυτίσεις, η πλειονότητα δηλαδή αυτών που τον εγκαταλείπουν από την 21η Μαίου κι έπειτα, δεν διαβλέπουν καμία προοπτική επιστροφής του στην κατηγορία των κομμάτων εξουσίας.
Η Κουμουνδούρου μπορεί να θεωρεί ότι απαλλάχθηκε από τα βαρίδια της παλιάς φρουράς. Ωστόσο, το τελευταίο δίμηνο δείχνει καθαρά πως το δυσβάστακτο βάρος είναι το ίδιο το brand ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί πλέον είναι φορτωμένο με τα λάθη του κυβερνητικού παρελθόντος, τις αμφισημίες της δεύτερης φοράς στην αξιωματική αντιπολίτευση, μία ακόμη διάσπαση και το πολακικό του παρόν.
Γ.Δ.


Περί ΣΥΡΙΖΑ ΙΙ
Η πολιτική επικαιρότητα μας υποχρεώνει την ενασχόλησή μας με όσα συμβαίνουν εδώ και καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονότα απρόβλεπτα και μη αναμενόμενα, έξω και πέρα από οποιαδήποτε προηγούμενη διάσπαση κόμματος.
Σαν η αποχώρηση Τσίπρα να άναψε το πράσινο φως για την έναρξη μιας διαδικασίας που κανείς δεν φανταζόταν κι ούτε μπορούσε να φανταστεί ότι θα εξελιχθεί στην σημερινή του έκταση. Καμία εκτίμηση, καμία πρόβλεψη για όσα ακολούθησαν.
Σαν έναν τεκτονικό σεισμό που μετατόπισε ανθρώπους και ιδέες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση.
Τώρα, πολλοί ψάχνουν να βρουν, να διαπιστώσουν την ώρα μηδέν που κίνησε την θεαματική εσωτερική αντιπαράθεση, που κατά τις εκτιμήσεις θα διασπάσει ένα κόμμα σε χρόνο ρεκόρ.
Απορία: Είναι αυτό συστατικό της πολιτικής ή παθογένεια της αριστεράς;
Γ.Δ.


Συνάντηση της παράταξης Μελισσόπουλου

Συνάντηση μετά δείπνου είχε την Τετάρτη το βράδυ ο δημοτικός συνδυασμός του Σάββα Μελισσόπουλου σε γνωστή ταβέρνα στην Παλιά Πόλη.
Τα μέλη του συνδυασμού που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση είχαν την ευκαιρία ν’ ακούσουν μια γενική και σύντομη τοποθέτηση από τον επικεφαλής για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης που δεν ήταν φυσικά το προσδοκώμενο για την παράταξη.
Στη συνέχεια έγινε διάλογος, αναπτύχθηκαν διάφορες απόψεις και γενικώς επικράτησε ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για το μέλλον της δημοτικής παράταξης· η οποία δεν κατάφερε να πείσει τους Ξανθιώτες για να την υπερψηφίσουν.
Γ.Δ.


Ένας δημοκράτης
Καλά τα είπε προχθές φίλος αγαπητός, δημοκράτης με παρουσία χρόνων.
Άκουγε τον Πασόκο της παρέας να μιλά με πάθος και έπαρση για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Αυτών που έδιναν μια μικρή διαφορά του ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορά που έστελνε στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ ως πιθανή αυριανή αξιωματική αντιπολίτευση, και στην τρίτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Μη βιάζεσαι, δεν σημαίνει μια δημοσκόπηση ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικού σκηνικού. Πρόκειται για δημοσκοπήσεις. Μάλιστα για μένα, είπε, το πλέον σοβαρό στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι ότι δεν υποχωρεί σε ποσοστά η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αυτό  είναι το στοιχείο του προβληματισμού όχι η μία μονάδα διαφορά. Εξάλλου στον ΣΥΡΙΖΑ, βιώνουν έναν εμφύλιο σπαραγμό».
-Μπορείς να πεις ότι δεν είχε δίκιο σε όσα είπε ο λογικός δημοκράτης συμπολίτης;
Γ.Δ.


Eurostat: «Καμπανάκι» για τo δημογραφικό
«Μονόδρομο» για την κυβέρνηση συνιστά η αύξηση των επιδομάτων από το 2024 που κατευθύνονται στην στήριξη των οικογενειών, καθώς η δημογραφική κατάρρευση δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού ή ολιγωρίας.
Σύμφωνα με την Eurostat, οι Έλληνες είναι σήμερα από τους πιο γερασμένους λαούς στην Ευρώπη. Την τελευταία πενταετία οι Ελληνίδες ηλικίας 20-40 ετών μειώθηκαν κατά 150.000, ενώ πέρυσι οι γεννήσεις υποχώρησαν κατά 10,3% και ανήλθαν σε 76.541.
Μόλις το 10% των ελληνικών οικογενειών είχαν τρία ή περισσότερα παιδιά το 2022, ενώ το 48% των νοικοκυριών έχει ένα παιδί, το 35% έχει δύο παιδιά και το 17% τρία παιδιά.
Στις αρχές του 2024 το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα παραδώσει στον πρωθυπουργό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό, που θα περιλαμβάνει δέσμη οικονομικών και φορολογικών μέτρων για την στήριξη των οικογενειών με παιδιά, αλλά και κίνητρα για να δημιουργήσουν οικογένεια τα νέα ζευγάρια.
Η στήριξη των νέων να δημιουργήσουν οικογένεια θα πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Είναι πλέον υπαρξιακό ζήτημα για τη χώρα…
Ν.Γ.


Έκλεισε η ΚΟΜΟΤΕΞ
Άλλη μία κραταιά κατά το πρόσφατο παρελθόν βιομηχανία που είχε έδρα στην πόλη μας βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη φάση.
Ουσιαστικά η ΚΟΜΟΤΕΞ, διότι περί αυτής ο λόγος, έχει κλείσει. Έχει σταματήσει την δραστηριότητά της συνολικά, έχει απολύσει το εναπομείναν προσωπικό της τελευταίας περιόδου και οι απολυθέντες διεκδικούν από την Γερμανική εταιρεία τα δεδουλευμένα τους.
Θυμίζω για την ιστορία ότι η ΚΟΜΟΤΕΞ πως ξεκίνησε στην αρχή με μικρές εγκαταστάσεις, αναπτύχθηκε, βγήκε στην βιοτεχνική περιοχή όπου και δημιούργησε σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Δυστυχώς, οι νέες πάμφθηνες ανατολικές και ασιατικές αγορές, δυσκόλεψαν και ανέβασαν το εδώ κόστος των παραγόμενων εσωρούχων.
Πάντως, η ΚΟΜΟΤΕΞ την μακρά περίοδο της παρουσίας της στην Ξάνθη ήταν μία καθόλα σωστή και αξιόπιστη επιχείρηση. Εξάλλου λειτουργούσε με γερμανικά στάνταρτς.
-Δυστυχώς, ζήσαμε την ίδρυσή της , βιώνουμε και το τέλος της. Λυπηρό.
Γ.Δ.


Επίσκεψη Ανδρουλάκη στον Έβρο
Πάει έρχεται σε Έβρο, Ροδόπη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και θα ξαναέλθει αρχές Δεκεμβρίου, την Ξάνθη την προσπερνά.
Έτσι, πληροφορηθήκαμε από την Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ του Έβρου πως αρχές Δεκεμβρίου ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρίσκεται στον Έβρο. Αιτία, η συμμετοχή του σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την επόμενη ημέρα των πληγεισών από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές περιοχών.
Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 2-3 Δεκεμβρίου αρχικά στην Αλεξανδρούπολη και πιθανόν στην Κομοτηνή.
Γ.Δ.


Το βλέπω δύσκολο
Η όλη σημερινή περιπέτεια που διανύει ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία μάλλον δεν θα λήξει σύντομα, έχει και παράπλευρες απώλειες. Απώλειες αποχώρησης απλών στελεχών, μελών Νομαρχιακών ανά την Ελλάδα αλλά και απλών ψηφοφόρων. Οι οποίοι στην πλειονότητά τους απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τώρα στρέφουν αργά- αργά το βλέμμα τους προς την πολιτική τους προέλευση.
Το πρόβλημα ως εκ τούτου μεταφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Το οποίο δήλωσε πως είναι δεκτοί οι απλοί ψηφοφόροι που ξεγελάστηκαν από τις υποσχέσεις Τσίπρα.
Όμως, είναι ρητή και κατηγορηματική η δήλωση του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη πως δεν θα γίνουν ποτέ δεκτοί ως μεταγραφές γυρολόγοι και γενίτσαροι, στελέχη που υπηρέτησαν επί χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ, πολέμησαν το ΠΑΣΟΚ συνειδητά για μια θέση εξουσίας. Αυτοί όλοι μένουν στο περιθώριο.
Γ.Δ.


Ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου  (ΕΤΑΔ)
Συχνά ακούμε από αυτοδιοικητικούς παράγοντες, χρόνια τώρα, ότι προσπαθούν να πείσουν τη διοίκηση της ΕΤΑΔ ή άλλο στρατιωτικό φορέα να τους παραχωρήσουν κάποιο ακίνητο. Ακίνητο που βρίσκεται στα όρια του δήμου  τους και το οποίο ζητά ο δήμος για να το αξιοποιήσει για κάποιο σκοπό επ’ ωφελεία των δημοτών.
Ε, λοιπόν, αυτή η ιστορία, όσο κι αν φαίνεται απλή, τελικά δεν είναι. Ίσως είναι από τις πλέον χρονοβόρες και με αμφίβολο τελικό αποτέλεσμα.
Έτσι, οικόπεδα διαφόρων εκτάσεων συνεχίζουν να μένουν αναξιοποίητα, πολλά δε να έχουν καταπατηθεί παράνομα και άλλα να έχουν μεταβληθεί σε χώρους σκουπιδιών.
Γενικώς η ΕΤΑΔ όπως λέγεται, αντί να συναινεί για να αξιοποιούνται τα οικόπεδα ή άλλα κτίρια, αρνείται πεισματικά την παραχώρηση.
Κι έτσι η ασχήμια συνεχίζεται παρά τις διαμαρτυρίες των δήμων.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…