Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Nέος αυτοκινητόδρομος φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με τη Ρουμανία

Nέος αυτοκινητόδρομος φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με τη Ρουμανία

0

Θα συνδέει το Ορμένιο με την Κωστάντζα


Ταχύτερες θα γίνουν οι μετακινήσεις από την Ελλάδα στη Ρουμανία μόλις λάβει σάρκα και οστά ένας νέος αυτοκινητόδρομος που επίσης θα ενισχύσει σημαντικά το εμπόριο. Πρόκειται για έναν οδικό άξονα που θα συνδέει το Ορμένιο του Έβρου και την Αλεξανδρούπολη με την Κωστάντζα της Ρουμανίας, μέσω της Βουλγαρίας.

Στον αυτοκινητόδρομο αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Assen Vassilev, στο συνέδριο Southeast Europe Connectivity Forum (SECF), το οποίο πραγματοποιήθηκε 31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι θα καταβληθεί σημαντική προσπάθεια για την ολοκλήρωση του έργου εντός 5ετίας.

«Ελπίζουμε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες και σε κάθε περίπτωση να ολοκληρωθεί το έργο εντός 5 ετών», τόνισε, σημειώνοντας ότι με τον αυτοκινητόδρομο αυτό ολοκληρώνεται ο χάρτης συνδεσιμότητας, δίνοντας διέξοδο από τα λιμάνια της χώρας προς τη Μεσόγειο και παρέχοντας απευθείας σύνδεση προς τις βόρειες χώρες της Βαλκανικής μέχρι και τη Βιέννη.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του αυτοκινητοδρόμου, ο Assen Vassilev ανέφερε ότι τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα, αλλά η χώρα θα αιτηθεί χρήματα από την ΕΕ ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος. Όπως ανέφερε, στόχος είναι ο οδικός άξονας να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μιας και είναι σημαντικός για το εμπόριο μεταξύ των χωρών ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα στη Γάζα.

Μάλιστα, προκειμένου να τονίσει την ανάγκη δημιουργίας του αυτοκινητόδρομου ανέφερε πως υπάρχει διπλασιασμός της κίνησης στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας. «Έχουμε 4.000 φορτηγά σε καθημερινή βάση και θεωρούμε ότι θα διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια», είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι όσο μαίνεται ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας όλη αυτή η κίνηση θα έρχεται στον νότο.

Σημειώνεται ότι για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας υπεγράφη κοινή δήλωση κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών στη Βάρνα, στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζεται ο δωρεάν εμβολιασμός παιδιών από το παράρτημα Ρομά του δήμου Ξάνθης

Από τον Ιούλιο του 2023 έως και τον Απρίλιο του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί 488 εμβολιασμοί…