Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κουνούπια: Κι όμως είναι ακόμη εδώ…

Κουνούπια: Κι όμως είναι ακόμη εδώ…

0

Η κλιματική αλλαγή έφερε ….μακροημέρευση των κουνουπιών Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΑΜΘ, Α. Τσώνης: «Θα συνεχίσουμε τους ψεκασμούς αν παραστεί ανάγκη»


Σταμάτησε λόγω ελέγχων στον ανάδοχο το πρόγραμμα καταπολέμησης στην ΑΜΘ  – Σε ύφεση ο ιός του Δυτικού Νείλου – Ελάχιστα τα κρούσματα στην περιφέρειά μας

 Νοέμβρης μήνας και ακόμη από τα κουνούπια δεν ξεμπερδέψαμε. Τα ενοχλητικά έντομα, βρίσκονται ακόμα σε εγρήγορση, αν και κάπως πιο νωχελικά αλλά συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν με τα ….τσιμπήματά τους ταλαιπωρώντας όχι μόνο όσους βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη αλλά και μέσα στην πόλη. Παρότι θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους φαίνεται πως η κλιματική αλλαγή με τις υψηλές θερμοκρασίες που θυμίζει Άνοιξη στα μέσα Νοέμβρη, τα βοηθά να ….μακροημερεύσουν

Η κλιματική αλλαγή έφερε ….μακροημέρευση των κουνουπιών

Όπως συμβαίνει με όλους τους οργανισμούς, έτσι το κλίμα επηρεάζει και την παρουσία των κουνουπιών. Από τη στιγμή που υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες μέχρι αργά μέσα στον χειμώνα, τα κουνούπια πολλαπλασιάζονται. Είναι γεγονός ότι φέτος ο καιρός  “τράβηξε” πίσω, έχουμε σχεδόν καλοκαίρι, με αποτέλεσμα τα κουνούπια να είναι εδώ. Δεν έχουνε μπει στη διαχείμαση. Έτσι όπως διαμορφώνεται το κλίμα, έχουμε μόνο δύο εποχές, χειμώνα και καλοκαίρι, είναι η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου.


«Γνωρίζουμε ότι τα κουνούπια είναι ακόμη εδώ. Είναι κι αυτό αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Αν παραστεί ανάγκη θα συνεχίσουμε τους ψεκασμούς…»
Α. Τσώνης
Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας

 

Σταμάτησε λόγω ελέγχων στον ανάδοχο το πρόγραμμα καταπολέμησης στην ΑΜΘ

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της περιφέρειας ΑΜΘ ολοκληρώνεται τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο όπως μας πληροφόρησε ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Αθανάσιος Τσώνης έχει διακοπεί προκειμένου να γίνουν κάποιοι έλεγχοι στον ανάδοχο που έχει αναλάβει το πρόγραμμα: «Οι έλεγχοι αφορούν το πρόγραμμα και ειδικότερα αν τηρήθηκε σωστά και αν έγιναν όλα όσα προβλέπονται από την σύμβαση. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται γιατί θέλουμε να γνωρίζουμε βήμα προς βήμα την υλοποίηση του προγράμματος», σημειώνει ο Κ. Τσώνης.

Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΑΜΘ, Α. Τσώνης: «Θα συνεχίσουμε τους ψεκασμούς αν παραστεί ανάγκη»

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι ψεκασμοί αν παραστεί ανάγκη: «Γνωρίζουμε ότι τα κουνούπια είναι ακόμη εδώ. Είναι κι αυτό αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Τα κουνούπια έχουν ένα συγκεκριμένο κύκλο ζωής που επηρεάζεται από την θερμοκρασία. Όταν όμως στα μέσα Νοέμβρη έχουμε ακόμη υψηλές θερμοκρασίες αυτό έχει διαταράξει τον κύκλο του και δεν έχουμε μπει ακόμη σε διαχείμαση. Αν παραστεί ανάγκη θα συνεχίσουμε τους ψεκασμούς όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι».

Σε ύφεση ο ιός του Δυτικού Νείλου – Ελάχιστα τα κρούσματα στην περιφέρειά μας

Σ’ ότι  αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου ο κ. Τσώνης ανέφερε πως συνεχίζονται οι έλεγχοι μέσω των πουλερικών – ΄παγίδων που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην περιφέρεια μας αλλά φέτος τα κρούσματα ήταν ελάχιστα: «Είχαμε ελάχιστα κρούσματα μόλυνσης με ιό του Δυτικού Νείλου . Καμιά σχέση με άλλες χρονιές. Είναι σε ύφεση αλλά οι έλεγχοι συνεχίζονται».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…