Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

0

Ο Πολιτισμός ως επένδυση, όχι ως κόστος
Το λέμε και το γράφουμε, το υποστηρίζουμε χρόνια τώρα και περιμένουμε την υλοποίηση από αυτούς που έχουν την θεσμική ευθύνη.
Υποστηρίζουμε διαχρονικά, με κάθε ευκαιρία πως η επένδυση στον Πολιτισμό δεν κοστολογείται, δεν έχει κόστος διότι η απόδοσή του στον άνθρωπο, την κοινωνία είναι πέρα και πάνω από χρήματα. Είναι πολλές φορές μια άυλη προσφορά στον άνθρωπο, είναι πνεύμα, ικανοποίηση ψυχική, οπτική, ακουστική.
Παράλληλα απαιτεί επενδύσεις σε κτήρια, αίθουσες, αμφιθέατρα, και μια σειρά άλλων έργων υποδομής που σίγουρα κοστίζουν μεν αλλά είναι βασικά και απαραίτητα για τον άνθρωπο ο οποίος δεν είναι μόνον σάρκα και κόκκαλα αλλά έχει ψυχή, πνεύμα, καρδιά, αισθήματα, ευαισθησίες.
Όλα αυτά που τον καθιστούν ως μοναδικό ον που συγκινείται από την μουσική, που κλαίει, δακρύζει από ένα κλασικό μουσικό δημιούργημα.
Ο Πολιτισμός λοιπόν επενδύει στην ψυχή κι αυτή η επένδυση δεν έχει κόστος.
Γ.Δ.


Περί Πολιτισμού
Θα επιμείνω για λίγο στον Πολιτισμό και με αφορμή τα δύο χθεσινά σχόλια στην ίδια σελίδα με τους τίτλους «Οι αλήθειες του Θ.Μουσόπουλου» και «Δημόκριτος, Πρωταγόρας, Ανακρέων και άλλοι».
Λοιπόν, είναι ελάχιστοι οι χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς στους οποίους συχνάζουν οι ντόπιοι, οι οποίοι θεωρούν ότι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι δεν είναι για εκείνους, ότι η τοπική κοινωνία δεν καταλαβαίνει τα λεγόμενα και τα γραφόμενα εντός των μουσείων-αρχαιολογικών χώρων, και πολλές φορές θεωρούν ότι το εποπτικό υλικό δεν τους αφορά ή δεν τους ενδιαφέρει.
Και κάτι τελευταίο σ’ ένα τεράστιο θέμα: Με μια μετριοπαθή εκτίμηση, η Ελλάδα εισάγει ετησίως 181 εκατομμύρια ευρώ πολιτιστικών προϊόντων και εξάγει 110 εκατομμύρια. Μόνον.
Γ.Δ.


Εκτός ο Δημήτρης Γαλανόπουλος
Την έδρα στην Ξάνθη προτίμησε να πάρει ο Χρήστος Μέτιος με αποτέλεσμα να μείνει εκτός ο Δημήτρης Γαλανόπουλος. Ειδικότερα στον νομό Ροδόπης η παράταξη Μέτιου εξέλεξε τον Νίκο Τσαλικίδη που έλαβε 7.211 ψήφους, τον Καάν Μουμίν που έλαβε 5.620 ψήφους, και Αχμέτ Κασάπ 5.261 ψήφους. Ο κ. Κασάπ θα έμενε εκτός αν ο επικεφαλής της παράταξης Χρήστος Μέτιος κρατούσε έδρα στη Ροδόπη αλλά προτίμησε να κρατήσει στην Ξάνθη «θυσιάζοντας» τον Δημήτρη Γαλανόπουλος που έλαβε 3.572 ψήφους. Το γιατί στην Ξάνθη κι όχι στην Κομοτηνή είναι ένα ερώτημα που χρήζει πολιτικής ανάλυσης και προφανώς σχετίζει με τις ευρωεκλογές όπου η ΝΔ προσβλέπει να βάψει μπλε την Ροδόπη με τους μουσουλμάνους υποψηφίους της.
Μ.Ξ.


Τουλάχιστον να πουν συγγνώμη
Από την αρχή που έγινε γνωστή η πρόθεση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να κατασκευάσει ένα σύγχρονο Νοσοκομείο στην Κομοτηνή, επισημάναμε την αξία και βαρύτητα του έργου.
Δυστυχώς, υπήρξαν φωνές, οι οποίες εκφράζανε αρνητικές απόψεις, παρωχημένες αντιλήψεις και μια διαστρέβλωση των προθέσεων του Ιδρύματος Στ.Νιάρχος.
Προχθές όμως, στην Κομοτηνή έγινε η εκδήλωση παρουσίασης του νέου Νοσοκομείου από τους μελετητές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κι εκεί ακούστηκε ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου Νοσοκομείου.
Μάλιστα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026. Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής θα δρομολογηθούν και οι διαδικασίες πρόσληψης του Υγειονομικού προσωπικού για να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του.
-Προσπάθησα ν’ ακούσω κάποια συγγνώμη από τους αρνητές αλλά που. Σιώπησαν όλοι.
Γ.Δ.


Δότες μυελού των οστών
Μία μερίδα συμπολιτών γνωρίζει την μικρή συμβολή και προσφορά μου στο να ξεκινήσει η υπόθεση της Εθελοντικής προσφοράς αίματος στο νομό.
Το δύσκολο ξεκίνημα με τον αγαπητό Λευθέρη Μαυρίδη μέχρι να ξεπεραστούν τα αρχικά εμπόδια. Μένω εδώ διότι η ιστορία του Συλλόγου είναι μεγάλη, 48 ολόκληρα χρόνια και κάποτε θα πρέπει να καταγραφεί.
Το σημερινό σχόλιο γράφτηκε για άλλο λόγο. Να παροτρυνθούν οι συμπολίτες να γίνουν δότες μυελού οστών, κυρίως οι νέοι ηλικιακά.
Η διαδικασία να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών είναι σχετικά απλή.
Η λήψη του δείγματος γίνεται με σάλιο, κι αν τότε σε καλέσουν ως δότη, χρειάζεται τρεις ώρες να καθίσεις σ’ ένα μηχάνημα, το οποίο θ’ αφαιρέσει κάποια κύτταρα από το σώμα σε μικρό αριθμό. Η διαδικασία είναι ακίνδυνη, ανώδυνη, με τον δότη να επιστρέφει στην εργασία του χωρίς κανένα θέμα.
Γ.Δ.


Το προλαμβάνειν έχει αξία
Καθαρισμοί φρεατίων ομβρίων και ρεμάτων από τους δήμους. Καταλαβαίνω πως είναι μια εργασία ρουτίνας μεν, απαραίτητη δε για την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα.
Έτσι, ο δήμος Ξάνθης θα πρέπει να έχει καθαρίσει τα φρεάτια των ομβρίων κυρίως και τα όποια μικρά ρέματα υπάρχουν στα όριά του, κυρίως στην ορεινή περιοχή.
Οι περιφερειακοί όμως δήμοι έχουν στα όριά τους ρέματα και πρέπει αυτά πρωτίστως να έχουν καθαριστεί. Εάν όχι, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει τώρα. Προληπτικά έστω, για ν’αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις πλημμυρών. Τότε όμως θα είναι αργά, το κακό θα έχει συμβεί.
-Το προλαμβάνειν λοιπόν έχει αξία, το προλαμβάνειν.
Γ.Δ.


Στον ΣΥΡΙΖΑ
Σαν να ηρέμησαν τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μια συνάντηση ‘σε καλό κλίμα’ όπως ανέφεραν και οι δυο πλευρές. Ας μη γελιόμαστε όμως οι αντιθέσεις υποβόσκουν και φυσικά και οι προσπάθειες για νέο κόμμα δεν  ατόνησαν απλά έπεσαν προς το παρόν οι τόνοι. Τώρα ασχολούνται με τα τρολ που δέχεται ο Πάνος Σκουρλέτης και ακονίζουν τα …νύχια τους για το συνέδριο. Τοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει εικόνα διάλυσης μετά την αποχώριση βασικών στελεχών ενώ ο βουλευτής είναι άφαντος!
Μ.Ξ.


Άρχισαν οι αντιδράσεις
Τις ημέρες αυτές γίνονται πολλές συζητήσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο στη βουλή.
Ήδη οι αντιδράσεις άρχισαν από διάφορους φορείς και επαγγελματικές ομάδες. Οι οποίες θεωρούν ότι το Νομοσχέδιο πρέπει ν’ αλλάξει ή και να αποσυρθεί ακόμη διότι θεωρείται άδικο και εις βάρος των επαγγελματιών.
Ο κ.Μητσοτάκης αναλαμβάνει μια ευθύνη που θεωρητικά είχαν αναλάβει πολλοί πρωθυπουργοί μέχρι σήμερα αλλά τα παράτησαν στη μέση του δρόμου, έκαναν πίσω μπροστά στα συμφέροντα των συντεχνιών, των ομάδων πίεσης, των συνδικάτων και των ημετέρων.
Σίγουρα υπάρχει μπροστά μας μια ευκαιρία αλλά δεν φταίμε εμείς που είμαστε δύσπιστοι. Δεν πρέπει να υποτιμάμε ούτε την υπονομευτική δράση της αριστεράς, ούτε την οκνηρία, ούτε τον μικροκομματισμό, ούτε την ευνοικοκρατία, τη δειλία και την άγνοια των πολιτικών ανδρών και γυναικών.
-Διαπίστωση διαχρονική: Χωρίς να σπάσεις αβγά, ομελέτα δεν κάνεις.
Γ.Δ.


Απατεώνων το ανάγνωσμα
Συνεχίζονται οι προσπάθειες των επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με νέο διακινούμενο ψευδεπίγραφο απατηλό μήνυμα με τη χρήση στοιχείων  του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου.
Συγκεκριμένα, οι δράστες χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.
Μάλιστα, χρησιμοποιώντας λογότυπα της Ελληνικής Δημοκρατίας, του  Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας, της lnterpol κ.λ.π. και δήθεν υπογραφή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, επιχειρούν να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή και να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι προέρχεται από την Ελληνική Αστυνομία.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, το παρακάτω κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείο (email), ως δήθεν επιστολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, η  οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του,   καθώς και ψευδή υπογραφή και σφραγίδα με επιγραφή «Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αστυνομίας και Επικεφαλής του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών» είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν- παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…