Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στη Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για το Περιβάλλον η πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς

Στη Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για το Περιβάλλον η πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς

0

«Εάν δεν υπάρξει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, το μέλλον της περιοχής του δήμου Σουφλίου θα είναι θλιβερό, τα φώτα σβήνουν» είπε ο Δήμαρχος Σουφλίου

Άμεσες, συγκεκριμένες και δεσμευτικές πολιτικές αποφάσεις, που θα υλοποιηθούν σε «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα, ζήτησε ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στη συνεδρίασή της στις 18/10. Ο κ. Καλακίκος τόνισε ότι η «φετινή βιβλική καταστροφή άφησε πίσω της μία θλιβερή εικόνα», που επιδείνωσε ακραία το μέγεθος των καταστροφών από τις πυρκαγιές που είχαν προηγηθεί και τα προηγούμενα τρία χρόνια στην περιοχή του δάσους της Δαδιάς.
«Μετά και τη φετινή πυρκαγιά, που ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης, οι πολίτες του δήμου Σουφλίου τείνουν να γίνουν είδος υπό εξαφάνιση», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφού χάνονται τα επαγγέλματά τους, είτε αυτά αφορούν τις καλλιέργειες είτε τα εξαρτώμενα από το δάσος επαγγέλματα, όπως η υλοτομία, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία αλλά και όσα συνδέονται με την οκοτουριστική δραστηριότητα. «Και όλα αυτά, πάνω σε δημογραφικές απώλειες της τάξης του 22% την τελευταία δεκαετία, που, εάν δεν υπάρξουν γενναίες αποφάσεις, θα φτάσει στο 42% την επόμενη δεκαετία. Εάν δεν υπάρξει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, το μέλλον της περιοχής του δήμου Σουφλίου θα είναι θλιβερό, τα φώτα σβήνουν…», υπογράμμισε ο κ. Καλακίκος. Ο ίδιος δεν απέφυγε να εκφράσει και τη δυσαρέσκειά του για τη «μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Δαδιά», όπως είπε, συμπληρώνοντας πως «η φωτιά υποβαθμίστηκε πολύ, και μετά από τρεις ημέρες δόθηκε η σημασία που έπρεπε». Ιδιαίτερα στάθηκε, τέλος, στην ανάγκη για άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, για σοβαρή στελέχωση του Δασαρχείου και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σουφλίου «που στεγάζεται σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο», όπως σημείωσε, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «δεν μπορεί οι ίδιες δυνάμεις που αντιμετωπίζουν αστικές πυρκαγιές να αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές στο δάσος».

Δώρα Σκαρτσή- εκπρόσωπος της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης: «Απαιτείται μακρόχρονη στήριξη του πληθυσμού και μακρόχρονη αποκατάσταση του δάσους…»
Διαδικτυακά, στη χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, συμμετείχε και η εκπρόσωπος της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, Δώρα Σκαρτσή, που παρουσίασε την αποτίμηση της καταστροφής που συντελέστηκε στο Δάσος της Δαδιάς, κυρίως από τη φετινή πυρκαγιά αλλά και από εκείνες των προηγούμενων ετών (2011, 2020, 2021, 2022). Παράλληλα αναφέρθηκε και στις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση και προστασία του οικοσυστήματος της Δαδιάς. Επιβεβαίωσε ότι οι υλοτόμοι, οι μελισσοκόμοι, οι ελάχιστοι κτηνοτρόφοι που είχαν απομείνει στην περιοχή, αλλά και η τουριστική δραστηριότητα έχουν πληγεί πολύ βαριά, όπως και «η ψυχική υγεία των κατοίκων, λόγω της επιδείνωσης της εγκατάλειψης της περιοχής», όπως είπε. Επεσήμανε, δε, ότι η στήριξη του ντόπιου πληθυσμού θα πρέπει να είναι μακρόχρονη και δεν μπορεί να περιοριστεί στο “Dadia pass”, ενώ μακρόχρονη θα πρέπει να είναι και η αποκατάσταση του οικοσυστήματος, βασισμένη στην έρευνα και στην παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης του δάσους. Καταλήγοντας, η κα. Σκαρτσή χαρακτήρισε επιβεβλημένες τις προσλήψεις στη δασική υπηρεσία και στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Σουφλίου, όπως και την ενίσχυση της φύλαξης του δάσους, «που σήμερα είναι ελλιπέστατη», τη διασφάλιση ότι η περιοχή θα παραμείνει στο νομικό καθεστώς των εθνικών πάρκων, την προώθηση του προεδρικού διατάγματος για τα Εθνικά Πάρκα και τις περιοχές NATURA, τη χρηματοδότηση του Δασαρχείου Σουφλίου για την απόκτηση αντιπυρικού σχεδίου νέων προδιαγραφών και την τριετή αναστολή κάθε αδειοδότησης αιολικών πάρκων.

Σπύρος Γαλατσίδας (κοσμήτορας σχολών Ορεστιάδας ΔΠΘ): «Δεν γίνεται διαχείριση δασών…»
Από την πλευρά του, ο κοσμήτορας των σχολών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ στη Ν. Ορεστιάδα, στάθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα της διαχείρισης των δασών, τονίζοντας ότι, ουσιαστικά, δεν γίνεται διαχείριση και δεν συντάσσονται διαχειριστικά σχέδια. Αναφέρθηκε στα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, στην έγκαιρη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων και έργων πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα αλλαγής της στρατηγικής κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να γίνεται εντός του δάσους. Όσο αφορά την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων του δάσους της Δαδιάς επεσήμανε πως αυτή θα πρέπει να γίνει όχι μόνο για τη Δαδιά αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, για λόγους λειτουργικής διασύνδεσης.
Πηγή: Χ. ΣαμουρίδουΕΡΤ Ορεστιάδας

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…