Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

0

Και οι νικητές
Τοπικά, η αναμενόμενη επικράτηση του Γιώργου Τσιτιρίδη επιβεβαιώθηκε με μια μεγάλη και καθαρή νίκη από την πρώτη Κυριακή για τον δήμο Αβδήρων.
Στο δήμο Τοπείρου η εκλογική διαδικασία ήταν χωρίς ενδιαφέρον για τον επικεφαλής διότι δεν υπήρχε αντίπαλος. Το ενδιαφέρον βρισκόταν μεταξύ των υποψηφίων συμβούλων για το ποιος θα καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερους σταυρούς.
Πάντως αυτό που συνέβη με το να μην υπάρχει δεύτερος υποψήφιος στον δήμο για μια πενταετία θα σημαδέψει αρνητικά τους προοδευτικούς κατοίκους.
Γ.Δ.


Τι θα κάνουν οι ηττημένοι;
Το ερώτημα τώρα είναι τι θα γίνει στο β’ γύρο στο δήμο Ξάνθης. Σε κομβικό ρόλο τόσο ο συνδυασμός του Μελισσόπουλου όσο και του Δημαρχόπουλου. Ποιον θα στηρίξουν; Με την επισήμανση ότι ο κόσμος δεν είναι πρόβατα και κανένας δεν έχει «δεμένες» ψήφους ωστόσο κάπως θα υπάρξει  μια συζήτηση και μια κατεύθυνση. Να σημειώσουμε ότι  η στήριξη μόνο του Δημαρχόπουλου σε Κοντό δεν φτάνει για να εκλεγεί. Πως θα ψηφίσει το 25% του συνδυασμού» Μπροστά»; Είναι ένα ερώτημα που τελικά θα κρίνει και ποιος θα βγει δήμαρχος. Γι’ αυτό αυτή η εβδομάδα είναι κομβική.
Μ.Ξ.


Θετικά σχόλια για το Λεύκωμα
Από λόγους αρχής δεν έκανα εκτενή αναφορά στο Λεύκωμα του Δήμου Ξάνθης για τα Νεοκλασικά κτήρια του Παραδοσιακού Οικισμού που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Αφορμή παίρνω από τα θετικότατα σχόλια που συνεχίζουν να υπάρχουν για το Λεύκωμα και που αναφέρονται στην εξαιρετική ποιοτική έκδοση και το μοναδικό περιεχόμενο που για πρώτη φορά καταγράφεται τόσο στις φωτογραφίες όσο και ως προς το εμπεριστατωμένο κείμενο.
Ήδη, δεκάδες συμπολίτες ζητούν το Λεύκωμα για να το αποκτήσουν και τους παραπέμπουμε στο δήμο Ξάνθης.
Γ.Δ.


Δράμα
Λίγα λόγια για ένα μεγάλο δράμα που κοστίζει ανθρώπινες ζωές.
Παλαιστίνιοι, Χαμάς, Ισραήλ, Λίβανος, ίσως και Ιράν, ΗΠΑ, έχουν εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση αιματηρή και θανατηφόρα.
Πόλεμος, φωτιά, θάνατοι και θύματα αθώοι άμαχοι και παιδιά.
Πρόκειται για το τίμημα της αντιπαράθεσης που έχει συνταράξει την Ευρώπη.
Μια σύγκρουση που ενώ ξεκίνησε, είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει. Εκείνο όμως που είναι σίγουρο είναι ότι το αίμα θα είναι ποτάμι και το δράμα ασύλληπτο και για τους δύο.
-Ανθρώπινα, όλοι οι Έλληνες, έστω οι περισσότεροι, συμπάσχουμε διότι το αίμα που χύνεται έχει το ίδιο χρώμα.
Γ.Δ.


Τα αναδρομικά των δικαστικών
Όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε, τρεις συνταξιούχοι δικαστικοί προσέφυγαν στο Μισθοδικείο ζητώντας την επαναφορά των συντάξεών τους στα προ κρίσης επίπεδα και δικαιώθηκαν, προκαλώντας απόγνωση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς το δημοσιονομικό κόστος από την απόφαση αυτή είναι τεράστιο, σε περίπτωση που εφαρμοστεί για όλους τους δικαστές και είναι ορατός ο κίνδυνος να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό της χώρας.
Το Μισθοδικείο, είναι ένα ειδικό δικαστήριο που προβλέπεται από το Σύνταγμα, για τις αποδοχές μόνο των δικαστικών, και αποφάσισε πως οι περικοπές των συντάξεών τους ήταν αντισυνταγματικές. Κι ενώ οι συνταξιούχοι βουλευτές αποποιήθηκαν της διεκδίκησης των περικοπών στις συντάξεις τους, οι τρεις δικαστικοί προσέφυγαν και δικαιώθηκαν.
Σίγουρα η απόφαση αυτή θα προκαλέσει την αγανάκτηση των υπόλοιπων συνταξιούχων της χώρας που είδαν τις δικές τους συντάξεις να ψαλιδίζονται έως και 50%, να χάνουν το ΕΚΑΣ, ενώ οι δικαστές να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους να εξαιρεθούν. Βλέπουν δηλαδή μια ευνοούμενη συντεχνία να πετυχαίνει για τον εαυτό της ακόμα μεγαλύτερη ευημερία σε βάρος των φορολογούμενων, που αντιμετωπίζουν διαδοχικές κρίσεις εδώ και χρόνια.
Ο υπουργός Εργασίας Ά. Γεωργιάδης δήλωσε οργισμένος «σέβομαι τους δικαστές αλλά είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης: Να δώσουμε αναδρομικά & αυξήσεις σε δικαστές-βουλευτές, ενώ θεωρούνται νόμιμες οι περικοπές στους υπόλοιπους; Τα δικαστήρια να μην ασκούν δημοσιονομική πολιτική“.
Οι δικαστές αντί να προβληματίζονται με την εικόνα και το κύρος της Δικαιοσύνης και τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται από τις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες της, δυστυχώς ενδιαφέρονται πρωτίστως για την οικονομική τους «αποκατάσταση»…
Κ.Λ.


Απέκτησε ενδιαφέρον η δεύτερη Κυριακή
Να λοιπόν που η δεύτερη Κυριακή απέκτησε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της όπως αναμενόταν.
Πρωτίστως βέβαια για τις δημοτικές εκλογές ο λόγος όπου θα αναμετρηθούν ο Μανώλης Τσέπελης με τον Στράτο Κοντό για τον δήμο Ξάνθης.
Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και στον δήμο Μύκης όπου ο Αχμέτ Κιούρτ θ’ αντιμετωπίσει τον νυν δήμαρχο Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η αναμέτρηση για την Περιφέρεια. Ο Χρ.Μέτιος για μικρή διαφορά με τον Τοψίδη θα οδηγηθεί στην δεύτερη Κυριακή.
Γ.Δ.


Απέκτησε ενδιαφέρον η δεύτερη Κυριακή
Να λοιπόν που η δεύτερη Κυριακή απέκτησε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της όπως αναμενόταν.
Πρωτίστως βέβαια για τις δημοτικές εκλογές ο λόγος όπου θα αναμετρηθούν ο Μανώλης Τσέπελης με τον Στράτο Κοντό για τον δήμο Ξάνθης.
Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και στον δήμο Μύκης όπου ο Αχμέτ Κιούρτ θ’ αντιμετωπίσει τον νυν δήμαρχο Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η αναμέτρηση για την Περιφέρεια. Ο Χρ.Μέτιος για μικρή διαφορά με τον Τοψίδη θα οδηγηθεί στην δεύτερη Κυριακή.
Γ.Δ.


Χωρίς παρατράγουδα ουσίας
Ομαλά, πολιτισμένα και χωρίς κάποιο αρνητικό επεισόδιο ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στο  νομό μας την Κυριακή.
Κάποιες παρεξηγήσεις υπήρξαν, ασήμαντες, χωρίς ουσία συνέβησαν έξω από τα εκλογικά κέντρα κατά τη διάρκεια της αναμονής των ψηφοφόρων.
Σε μία περίπτωση μάλιστα, έξω από εκλογικό, στο δρόμο, ζητήθηκε από υποψήφια συνδυασμού (άγνωστο ποιου) ψηφοδέλτιο από ψηφοφόρο να το συμπληρώσει για να το έχει έτοιμο κατά την ψηφοφορία.
Παριστάμενη κυρία-ψηφοφόρος θεώρησε  ότι η ενέργεια αυτή δεν είναι νόμιμη και διαμαρτυρήθηκε.
-Πταίσματα δηλαδή σε σχέση με τα εκατοντάδες εκλογικά κέντρα σε όλον το νομό.
Γ.Δ.


Δεν είχαν πολιτικό διακύβευμα
Το σχολιάζω διότι κάποιοι λανθασμένα προσπαθούν να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκτιμώ πως αυτή η προσέγγιση δεν είναι σωστή.
Την Κυριακή το βράδυ μετρήθηκαν στις κάλπες οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Μετρήσανε πού κάποιοι θα πάνε σε δεύτερο γύρο, πόση ζημιά έκαναν στη ΝΔ τα αντάρτικα ψηφοδέλτια κυρίως στις περιφέρειες και βέβαια και στη δική μας πόση ήταν η συμμετοχή, πόση η αποχή. Ακόμη μετρήσαμε εάν ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια.
-Μικρά πράγματα που σύντομα θα μείνουν πίσω.
Γ.Δ.


Εκλογικές εκπλήξεις
Αρκετές εκπλήξεις έκρυβαν οι  εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Τα προγνωστικά στα πηγαδάκια αλλά και στα στοιχήματα έδινα πρωτιά στον Μανώλη Τσέπελη αλλά με δεύτερο τον Σάββα Μελισσόπουλο και όχι τον Στράτο Κοντό. Τελικά η ΝΔ είναι πανίσχυρη στην Ξάνθη ακόμη και όταν υπάρχει  κατακερματισμός ψήφων. Στην Ξάνθη έχουμε τρεις, Τσέπελη, Κοντό, Δημαρχόπουλο,  με κοινές πολιτικές καταβολές και μάλιστα εκπροσωπούνται και δυο οι  «φυλές». Από Μητσοτάκη και Καραμανλή εννοούμε! Στους ηττημένους είναι ο Σάββας Μελισσόπουλος που πήγε μεν καλά αλλά έχασε για 3 μονάδες από τον Κοντό και είναι εκτός β’ γύρου. Ένας συνασπισμός δυνάμεων με ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΝΔ, ένας πολύ καλός συνδυασμός με «δυνατά» ονόματα απέναντι σε μια κατακερματισμένη ΝΔ και παρόλα αυτά δεν κατάφερε να μπει στον β’ γύρο. Τι συμβαίνει λοιπόν; Τι φταίει και δεν πήγε …Μπροστά ο συνδυασμός;  Πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα αυτό και να συζητηθούν τα αίτια της ήττας στην παράταξη.
Μ.Ξ.


Ήρεμη δύναμη ο Γιώργος Τσιτιρίδης
Σ’ ότι  αφορά τον δήμο Αβδήρων τελικά ο Γιώργος Τσιτιρίδης αποδείχθηκε πως είναι η ήρεμη δύναμη και γ’ αυτό τον εμπιστεύτηκαν και τον επιβράβευσαν με τρίτη θητεία οι δημότες των Αβδήρων.  Απέναντι σε μια προεκλογική περίοδο ακραίας πόλωσης με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, κραυγές και αλαλαγμούς που εφάρμοσε ο Σάκης Κριτσίνης, ο Γιώργος Τσιτιρίδης αντέταξε την λογική, το μέτρο, τον σεβασμό στην νοημοσύνη του εκλογικού σώματος. Μίλησε απλά, με πολιτικό ρεαλισμό και ήθος. Τελικά ο κόσμος έχει  ωριμάσει  πολιτικά περισσότερο απ’ όσο νομίζουν κάποιοι. Τα καπνογόνα και  τα πυροτεχνήματα είναι μόνο για το νταβαντούρι και σηματοδοτούν μια άλλη παλαιοκομματική αντίληψη της πολιτικής. Ο πολίτης θέλει πιο ουσιαστικά πράγματα από τους  πολιτικούς. Κυρίως ικανότητα, ειλικρίνεια, ρεαλιστικούς στόχους και έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητά του.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…