Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ στους δήμους της Ξάνθης

Απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ στους δήμους της Ξάνθης

0

Δεν «κόστισε» εκλογικά η πυρκαγιά στον Έβρο στον Χ. Μέτιο – Γρίφος η στάση Μελισσόπουλου – Δημαρχόπουλου στη β΄ Κυριακή στον δήμο Ξάνθης

 

«Βράχος» ο Τσιτιρίδης στα Άβδηρα – Όλα «παίζονται» στον δήμο Μύκης

 

Τα πολιτικά μηνύματα της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου αδιαμφησβήτητα είναι μια επικύρωση των εθνικών εκλογών του Μαΐου και της απόλυτης κυριαρχίας της Ν.Δ. Για μια ακόμη φορά μέσα σε 4 μήνες ο χάρτης βάφτηκε μπλε. Η ΝΔ κέρδισε από τον α’ γύρο 7 από τις 13 περιφέρειες με ποσοστά μεγαλύτερα από εκείνα που είχε πετύχει στις αντίστοιχες περιοχές στις εθνικές εκλογές. Ανάλογες είναι οι επιδόσεις της ΝΔ και στους δήμους. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σημάδια κατάρρευσης στα ποσοστά του. Η εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταγραφεί ως δυναμική με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην έχει αυτοδιοικητικό αποτύπωμα. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι διατηρεί τις δυνάμεις του έχοντας καταγράψει δυναμική παρουσία μόνο στην Κρήτη.  Ως εκ τούτου η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος φαίνεται ανεπηρέαστη από την πυρκαγιές και τις πλημμύρες των προηγούμενων μηνών.

Δεν «κόστισε» εκλογικά η πυρκαγιά στον Έβρο και οι πλημμύρες στην Θεσσαλία  

Είναι φανερό ότι οι τόσο οι πυρκαγιές όσο και οι πλημμύρες  δεν έχουν αποτυπωθεί στην κάλπη  αφού τόσο ο υποψήφιος της ΝΔ στην ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος έκοψε πρώτος το νήμα για το β’ γύρο αυξάνοντας τις δυνάμεις του. Ο κ. Μέτιος δεν απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου, αλλά θα απαιτηθεί αύξηση της γαλάζιας συσπείρωσης. Το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Καγγελίδη κράτησε ένα ποσοστό 6,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Ηλιόπουλο έλαβε 4,22% λιγότερο και από το ΚΚΕ που έλαβε 4,74%. Το ίδιο και ο υποψήφιος με την ΝΔ στην Θεσσαλία  κ. Αγοραστός.

Τσέπελης με Κοντό στο β΄ γύρο – Γρίφος η στάση Μελισσόπουλου – Δημαρχόπουλου στη β΄ Κυριακή

Στον δήμο Ξάνθης θα κονταροχτυπηθούν την δεύτερη Κυριακή ο Μανώλης Τσέπελης και ο Στράτος Κοντός. Και οι δυο είναι «γόνοι» της «γαλάζιας» παράταξης και η διαφορά τους είναι 9 ποσοστιαίες μονάδες. Αδιαμφισβήτητα το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο δήμος Ξάνθης είναι ένα απροσπέλαστο κάστρο της ΝΔ και όσο κι αν προσπάθησε ο συνασπισμός δυνάμεων ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον  Σάββα Μελισσόπουλο να το πλαγιοκοπήσει δεν τα κατάφερε. Η στάση του συνδυασμού αυτού που έλαβε 25%  καθώς και του Χ. Δημαρχόπουλου που έλαβε 5,5%  την β’ Κυριακή θα κρίνει εν πολλοίς το αποτέλεσμα. Προς το παρόν διακινούνται πολλά σενάρια ωστόσο χωρίς εγκυρότητα και αξιοπιστία.

«Βράχος» ο Τσιτιρίδης στα Άβδηρα

Τρίτη θητεία για τον Γιώργο Τσιτιρίδη στον δήμο Αβδήρων. Το αποτέλεσμα αποτελεί μία επιβράβευση για τον κ. Τσιτιρίδη που κατάφερε να επικρατήσει με 54,76% , μια  διαφορά 11 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Αθανάσιου Κριτσίνη που έλαβε 43,34%. Ο κ. Τσιτιρίδης διατήρησε το ποστοστό που έλαβε το 2019 (55,07) ενώ ο κ. Κριτσίνης φαίνεται πως χρεώθηκε τα επίχειρα μιας προεκλογικής εκστρατείας με ακραία πόλωση.

Η «μοναξιά» του δημάρχου Τοπείρου

Στον δήμο Τοπείρου ο Θωμάς Μίχογλου «έπαιξε μπάλα» μόνος του έναντι έλλειψης αντιπάλου. Ο δήμαρχος Θωμάς Μίχογλου πήρε 8.007 ψήφους, με τη συμμετοχή να είναι στο 53,14%. 294 ήταν τα άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ υπήρχαν και 182 λευκά ψηφοδέλτια. Έτσι αναλαμβάνει εκ νέου και για τρίτη θητεία τα ηνία του Δήμου Τοπείρου για τα επόμενα 5 έτη.

Κιουρτ Αχμέτ και Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν τη β’ Κυριακή – Όλα «παίζονται»

Με 7 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο Κιουρτ Αχμέτ του Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν ενώ έξω από  το παιχνίδι βγαίνουν με μόλις 2 μονάδες λιγότερες ο Καπζά Τζεμήλ. Ο Ντουκιαντζή Μουτζαχήτ συγκέντρωσε 12,84%. Κατά συνέπεια ρευστή είναι η κατάσταση για το ποιος θα εκλεγεί  δήμαρχος καθώς θα εξαρτηθεί από την στάση των υπολοίπως συνδυασμών αλλά και το πως τελικά θα κινηθεί το εκλογικό σώμα, δεδομένης της ιδιομορφίας που επικρατεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ υποδέχτηκε τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη

Ο κ. Τοψίδης ενημέρωσε τον κ Ζαγοράκη για την αναπτυξιακή προοπτική και τον προγραμματισμό…