Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ανανέωσαν το εκλογικό «ραντεβού» τους για την ερχόμενη Κυριακή Τσέπελης και Κοντός για τον Δήμο Ξάνθης

Ανανέωσαν το εκλογικό «ραντεβού» τους για την ερχόμενη Κυριακή Τσέπελης και Κοντός για τον Δήμο Ξάνθης

0

Εκ νέου δήμαρχος Δήμου Αβδήρων, ο Γιώργος Τσιτιρίδης με μεγάλη διαφορά έναντι του έτερου διεκδικητή, Αθανάσιου Κριτσίνη

Μάχη για την πρωτιά στην Περιφέρεια ΑΜΘ έδωσαν o Χρήστος Μέτιος με τον Χριστόδουλο Τοψίδη – Θα αναμετρηθούν ξανά την Κυριακή 15 Οκτωβρίου

Σε θρίλερ έχει μετατραπεί η υπόθεση του Δήμου Ξάνθης όπως και της Περιφέρειας ΑΜΘ ενώ αντίθετα κλείνοντας οι κάλπες επιβεβαίωσαν την κυριαρχία του Γιώργου Τσιτιρίδη στον Δήμο Αβδήρων και του Θωμά Μίχογλου στον Δήμο Τοπείρου.

Το σημαντικό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές στο Δήμο Ξάνθης έφτασε το 48,46% το οποίο σημαίνει ότι από τους 55.806 εγγεγραμμένους, ψήφισαν οι 27.045.

Δήμος Ξάνθης: Ο Μανώλης Τσέπελης πρώτος, με τον Στράτο Κοντό να παίρνει το εισιτήριο για την δεύτερη Κυριακή

«Μάχη» στον Δήμο Ξάνθης για την θέση του Δημάρχου διεξήχθη την Κυριακή το βράδυ. Ο νυν δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης με τον συνδυασμό του «Δύναμη για το Αύριο» δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, λαμβάνοντας το 37,57% των ψήφων ήτοι 9.799 ψήφους. Ο νυν Δήμαρχος φαίνεται ότι ανέβασε το ποσοστό του από τις εκλογές του 2019 όταν και έλαβε την πρώτη Κυριακή το 24,21% των ψήφων. Ο Στράτος Κοντός, στην πρώτη του εμφάνιση στα κοινά της Ξάνθης, απέσπασε την δεύτερη θέση με 28,85% και μαζί πήρε το εισιτήριο για τις εκλογές της δεύτερης Κυριακής διεκδικώντας επί ίσοις όροις την Δημαρχία του Δήμου Ξάνθης. Ο συνδυασμός «ΜΠΡΟΣΤΑ» με επικεφαλής τον Σάββα Μελισσόπουλο κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 25,16% που ενώ παρουσίασε άνοδο από τις εκλογές του 2019 (20,22%) δεν κατάφερε το κάτι παραπάνω. Ο Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος έλαβε 5,41% ενώ ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έλαβε το οριακό 3%.

Δήμος Αβδήρων: Κυριαρχία του Γιώργου Τσιτιρίδη και των «Πολιτών σε Δράση» – Εκτός δημοτικού συμβουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση

Σύμφωνα με τα προγνωστικά, ο νυν δήμαρχος Γιώργος Τσιτιρίδης ανανέωσε την θητεία του για τρίτη φορά στον Δήμο Αβδήρων επικρατώντας του πολιτικού του αντιπάλου του Αθανάσιου Κριτσίνη με 54,76% έναντι 43,34%. Με απόλυτους αριθμούς τον κ. Τσιτιρίδη ψήφισαν 7.432 δημότες ενώ τον κ. Κριτσίνη 5.882 από τους 14.118 συμμετέχοντες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ο κ. Τσιτιρίδης αύξησε τις δυνάμεις του στον Δήμο Αβδήρων σε σχέση με το 2019 (39%) όπου χρειάστηκε την δεύτερη Κυριακή για να πάρει το χρίσμα. Η Παρασκευή Μαχαιρίδου και η «Λαϊκή Συσπείρωση» (1,89%) απέτυχε να φτάσει το απαιτούμενο 3% στον Δήμο Αβδήρων και δεν θα συμμετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Η αποχή στο Δήμο Αβδήρων αποτελεί ένα σημείο προβληματισμού καθώς περίπου μόνο το 50% των εγγεγραμμένων εμφανίστηκε στις κάλπες.

Δήμος Μύκης: Ο Κιούρτ Αχμέτ έκοψε πρώτος το νήμα αλλά θα χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Ο Αχμέτ Κιούρτ και ο συνδυασμός «Μεγάλη Ένωση – Αδελφικό Κίνημα» κατάφερε να τερματίσει πρώτος στις εκλογές της πρώτης Κυριακής με 34,2% και ανέβασε εντυπωσιακά τα ποσοστά του από το 2019 (24,93%). Στη δεύτερη Κυριακή θα βρει απέναντί του τον νυν δήμαρχο Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν ο οποίος με 27,27% διατήρησε τις δυνάμεις του έχοντας το ίδιο ποσοστό και το 2019. Ο Καπζά Τζεμήλ έφτασε κοντά στην πηγή αλλά δεν τα κατάφερε εν τέλει αποσπώντας το 25,69% των ψήφων. Με 12,84% ο συνδυασμός «Δημοκρατική Αλλαγή και Ανάπτυξη» του Μουτζαχήτ Ντουκιαντζή κινήθηκε σε ρηχά νερά.

Δήμος Τοπείρου: Πριν τις εκλογές ήταν δήμαρχος Τοπείρου ο Θωμάς Μίχογλου

Το αποτέλεσμα ήταν γνωστό πριν τις εκλογές διότι ο Θωμάς Μίχογλου αποτέλεσε τον μόνο υποψήφιο δήμαρχο για τον συγκεκριμένο Δήμο. Η «Δημοτική Αλλαγή» υπήρξε η μόνη επιλογή για τους δημότες κατακτώντας το 100% των ψήφων. Τώρα πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σύνθεση του καινούργιου δημοτικού συμβουλίου.

Περιφέρεια ΑΜΘ: Προηγείται ο Χρήστος Μέτιος – Ξανά στις κάλπες για την ανάδειξη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ

Δεν έβγαλε τελικό νικητή η κάλπη για την Περιφέρεια ΑΜΘ παρά μόνο προτιμήσεις. Ο νυν Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, έχοντας το προβάδισμα, θα αναμετρηθεί με τον Χριστόδουλο Τοψίδη όπου αναμένεται σκληρή «μάχη». Ο Χρήστος Μέτιος έφτασε κοντά στην αυτοδυναμία με 42,31% αλλά δεν τα κατάφερε ενώ ο Χριστόδουλος Τοψίδης από τον Έβρο πήρε το 35,31% των ψήφων. Στους υπόλοιπους διεκδικητές, ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ, Δαμιανός Καγγελίδης είχε 8,96% ενώ παράλληλα ο Στέργιος Ηλιόπουλος και ο Διονύσιος Κλάδης ακολούθησαν με 5,88% και 5,74% αντίστοιχα. Η «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΘ» απέσπασε το 1,74% των ψήφων.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…