Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

0

Αποχώρηση Μιχάλη Αμοιρίδη

Κάλεσμα για ενότητα της ΝΔ στην περιφέρεια ΑΜΘ από τον Μ. Αμοιρίδη

Με την ολοκλήρωση της θητείας του στο τέλος του 2023, αποχωρεί από τον χώρο της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης ο Μιχάλης Αμοιρίδης.
Την απόφασή του έκανε γνωστή χθες (δημοσιεύεται ολόκληρη στην σελίδα 16) προς τους συμπολίτες του, ευχαριστώντας τους για την στήριξή τους στην πορεία του αυτή.
Αποχωρεί αφού βεβαίως όλα αυτά τα χρόνια πρόσφερε πάρα πολλά από τις θέσεις που ανέλαβε.
Για την Ξάνθη ο Μ.Αμοιρίδης είναι ένα κεφάλαιο που μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα σε νέες θέσεις και αξιώματα. Αρκεί να κάνει τη σωστή επιλογή βεβαίως.
Γ.Δ.


Η έπαρση του Μέτιου
Δεν πρόκειται για το γνωστό «δρυός πεσούσης κλπ», αλλά μια πραγματικότητα.
Ο αποχωρών περιφερειάρχης Χρ.Μέτιος, γείτονας Κομοτηναίος στην καταγωγή, ελάχιστα έχει προφέρει στο νομό μας. Προφανώς δεν είχε ξεπεράσει το τοπικίστικο σύνδρομο, ενώ σίγουρα δεν είχε ενστερνιστεί πλήρως, πρώτος αυτός, την περιφερειακή συνείδηση.
Η πολύχρονη εξουσία και η προσωπική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη του δημιούργησε αίσθημα έπαρσης τόσο στον ίδιο όσο και στους άμεσους συνεργάτες του.
Κι αυτό, προφανώς, ήταν μία από τις αιτίες της ήττας του.
Γ.Δ.


Δείγματα συναίνεσης;
Μπράβο, μπράβο, φτου να μη σας ματιάσουμε. Για τους Τσέπελη και Μελισσόπουλο ο λόγος. Οι οποίοι ήταν και οι δύο όλο γλυκά λόγια συναίνεσης και συνεργασίας, σε σημείο να τσιμπιέσαι γι’αυτά που διαβάζεις.
Τέλος πάντων, εύχομαι αυτό το κλίμα να συνεχιστεί για το καλό του δήμου και των δημοτών.
Έχω όμως μια παρατήρηση που δεν μπορώ να μην την πω. Λοιπόν, Μελισσόπουλος , Χατζηθεοδώρου, Λύρατζης, Παπαχρόνης και άλλες δυνάμεις όπως Δημαρχόπουλος και Βογιατζής, μόνο πνεύμα συναίνεσης και συμφωνίας  δεν έδειξαν απέναντι στον Τσέπελη. Και δεν έκαναν ζημιά μόνο στον εαυτό τους, έβλαψαν και υπονόμευσαν το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο, ευτελίζοντας τις εργασίες του.
Γι’ αυτό και οι Ξανθιώτες στράφηκαν αλλού, μια νέα υποψηφιότητα· κι αυτή ήταν του Κοντού. Που ακριβώς, ο χρόνος και η συγκυρία τον ανέβασαν στην κορυφή.
Σήμερα βέβαια υπάρχουν μόνον ο Τσέπελης και ο Μελισσόπουλος ο οποίος πιστεύω να έκανε την αυτοκριτική του.
Γ.Δ.


Κάποιοι θα ξεβολευτούν
Συμβαίνει παντού μετά τις εκλογές. Αλλάζει η κυβέρνηση; Φέρνει μαζί της τα νέα δικά της πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα γραφεία του νέου πρωθυπουργού. Το ίδιο συμβαίνει με τους υπουργούς που φέρνουν τους συνεργάτες  τους υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς.
Το ίδιο ως εκ τούτου θα συμβεί στην περιφέρειά μας αλλά και στον δήμο Ξάνθης και Μύκης. Κάποιοι θα αποχωρήσουν γιατί τους «έφερε» η προηγούμενη διοίκηση, κάποιους θα τους αλλάξουν θέση και ρόλο.
Έτσι, διάφοροι σημερινοί γραμματείς και φαρισαίοι, κάποια δήθεν στελέχη, άλλοι ως ειδικοί σύμβουλοι και ειδικοί συνεργάτες, γενικοί άεργοι κουμανταδόροι και διαδρομιστές, θ’ αποχωρήσουν. Άλλοι θα ψάχνουν μετά για νέα δουλειά κι άλλοι θα επιστρέψουν στην κανονική τους.
Η περίοδος του βολέματος τελειώνει. Σε δυόμιση μήνες θα παραδώσουν στους νέους ενοίκους. Που ελπίζουμε να είναι λιγότεροι και αξιολογότεροι.
Γ.Δ.


Τι σου είναι η πολιτική ζωή
Η πολιτική λοιπόν όπως καλά γνωρίζετε, είναι μια περίπλοκη υπόθεση. Σε ανεβάζει σαν άνθρωπο σε θέσεις και αξιώματα αλλά η ίδια μπορεί να σε στείλει στον πάτο συντρίβοντάς σε.
Αυτό που λέει ο λαός μας «του ύψους και του βάθους».
Αυτό το απόλυτο συναίσθημα έζησαν δύο άνθρωποι στην περιφέρειά μας. Πρόκειται για τους Μέτιο και Τοψίδη.
Στις προηγούμενες εκλογές λοιπόν ο Μέτιος κέρδισε τον Τοψίδη με 1,5% διαφορά. Στις πρόσφατες όμως εκλογές ο Τοψίδης κέρδισε τον Μέτιο με το ίδιο περίπου ποσοστό 1,7%!
«Καλοχαιρέτα τον Λαό όταν ανέβεις στο άλογο, για να σε χαιρετούν κι όταν κατέβεις», λένε.
-Λίγοι το εφαρμόζουν δυστυχώς.
Γ.Δ.


Τίποτε δεδομένο στην κοινωνία
Και μια και βρισκόμαστε στην Πολιτική και τους Πολιτικούς να σημειώσω λίγα πράγματα ακόμη. Επίκαιρα διότι ο απόηχος των πρόσφατων εκλογών είναι ακόμη εδώ, δίπλα μας και οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Το συμπέρασμα είναι πως τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται ως δεδομένο στην πολιτική εκ μέρους των πολιτών.
Οι πολίτες σήμερα ακούνε, διαβάζουν, επικοινωνούν μεταξύ τους, προβληματίζονται (καλά, όχι όλοι…) και αποφασίζουν. Αποφάσεις κατά το μεγαλύτερο ποσοστό συναισθηματικές, με την καρδιά παρά την λογική.
Γι’ αυτό υπάρχουν απρόβλεπτες ανατροπές στην πολιτική σκηνή εκ μέρους της κοινωνίας.
Το γνωρίσαμε μάλιστα πρόσφατα σε δήμο Αθήνας, Θεσσαλονίκης κλπ.
Γ.Δ.


Δύο παλιοί και δύο νέοι δήμαρχοι
Στο νομό μας ως γνωστόν έχουμε τέσσερις δήμους. Στους δήμους αυτούς λοιπόν έγιναν εκλογές όπως σε ολόκληρη τη χώρα. Από τους τέσσερις αυτούς δήμους οι δύο δεν άλλαξαν τον επικεφαλής τους. Πρόκειται για τους παλιούς Τσιτιρίδη και Μίχογλου. Στους υπόλοιπους όμως δύο δήμους είχαμε αλλαγή.
Η μεγάλη αλλαγή έγινε στον δήμο Ξάνθης όπου νικητής αναδείχτηκε ο Στράτος Κοντός και στον δήμο Μύκης όπου η δεύτερη Κυριακή κι εδώ έστεψε νικητή τον Αχμέτ Κιούρτ· κι αυτός νέος.
Δύο παλιοί δήμαρχοι ως εκ τούτου στο νομό μας και δύο νέοι.
Για να δούμε τι θα δούμε από τους τρεις. Διότι ο Τσιτιρίδης ήδη έχει ξεκινήσει περιμένοντας τις εγκρίσεις των προγραμμάτων που κατέθεσε.
Γ.Δ.


Νέα εικόνα στο συμβούλιο του δήμου Ξάνθης
Μια νέα γενιά αυτοδιοικητικών παίρνει το βάπτισμα του πυρός στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Με πρώτο τον νέο δήμαρχο Στράτο Κοντό και άλλους 15 που μπαίνουν για πρώτη φορά στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Οι περισσότεροι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, οικονομολόγοι αλλά και αγρότες και 2 – 3 μόνο από τον δημόσιο τομέα.  Οι 14 από τους 15 είναι από την παράταξη του Στράτου Κοντού κι ένας μόνο από την παράταξη Μελισσόπουλου.  Πάντα λέγαμε ότι η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση αφορά κυρίως εκπαιδευτικούς και δημόσιους υπαλλήλους που έχουν χρόνο και σίγουρη δουλειά. Αυτό το δεδομένο είχαμε από τους δημοτικούς συμβούλους. Αυτή η εικόνα άλλαξε στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης κι αυτό είναι μια θετική αλλαγή για να είναι περισσότερο αντιπροσωπευτική η αυτοδιοίκηση με την τοπική κοινωνία. Να αφουγκράζεται τα μηνύματα όλων των κλάδων και των χώρων και να λειτουργεί με ευελιξία και όχι με τυπολατρία και ευθυνοφοβία όπως συνηθίζεται στο δημόσιο. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του δημοτικού συμβουλίου είναι μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εκλείπουν τελείως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αφού δεν εκλέχτηκαν οι εκπρόσωποί τους.
Ας ελπίσουμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου απ’ αυτή που είχαμε.! Πιο ποιοτική και εποικοδομητική, πιο συναινετική, πιο ουσιαστική.
Μ.Ξ.


Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης: Ποιος ή  ποια;
Μεγάλη θλίψη έχουν οι υποψήφιοι του Χρήστου Μέτιου. Κι είναι πολύ λογικό αφού έφτασαν ως την πηγή και την  τελευταία στιγμή βρέθηκαν στην αντιπολίτευση από εκεί που έραβαν …μοντελάκια για θέσεις εξουσίας! Κανείς δεν περίμενε αυτή την ανατροπή. Οι στοιχηματικές έπεσαν έξω και για το δήμο Ξάνθης και για την περιφέρεια.
Η διαφορά είναι μικρή ωστόσο είναι αρκετή για να είναι νέος περιφερειάρχης ο Χριστόδουλος Τοψίδης. Τώρα το ερώτημα είναι πλέον ποιος θα είναι ο νέος αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κι αυτό είναι στην δικαιοδοσία του περιφερειάρχη. Αν το κριτήριο είναι ο αριθμός ψήφων τότε θα είναι ο Ιρφάν Χατζηγκενέ, διαφορετικά μία από τις δύο κυρίες η κα Μπρίκα ή η κα Παυλακάκη.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…