Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

0

Τιτανομαχία
Τσέπελης – Κοντός οι δύο μονομάχοι για τον δήμο Ξάνθης. Η αναμέτρηση όμως Τσέπελη – Κοντού δεν είναι νέα, απλά στην θέση του πατέρα είναι ο υιός Κοντός. Δεν πάνε πολλά χρόνια που και πάλι υπήρξε παρασκηνιακά αναμέτρηση Κοντού – Τσέπελη από την οποία βγήκε νικητής ο Δημαρχόπουλος ως ο εκλεκτός του Κοντού. Ίσως γι’ αυτό και τώρα του το ανταποδίδει και επαληθεύεται το σενάριο που ήθελε την υποψηφιότητα Δημαρχόπουλου να λειτουργήσει  ως «λαγός» τη β’ Κυριακή. Αλλά ίσως θα περίμενε κανείς να έχει μεγαλύτερο ποσοστό. Αυτό που αναγνωρίζει κανείς πάντως και σε Τσέπελη και Κοντό (πατέρα) είναι ότι ξέρουν όσο κανείς να κάνουν εκλογές. Αυτή θα είναι μια τιτανομαχία!
Μ.Ξ.


«Το πάπλωμα πού το ρίχνω;»
Τα ευτράπελα δεν απουσιάζουν στις εκλογές. Πάντα θα υπάρχουν απρόσεκτοι που βάζουν στον εκλογικό φάκελο κάποια ιατρική συνταγή ή κάποιο άλλο σημείωμα.
Ακόμη δεν απουσιάζουν και περιπτώσεις και εντός του εκλογικού κέντρου που προκαλούν γέλιο όπως προχθές όταν ο συμπολίτης αφού παιδεύτηκε με το να διπλώσει το ψηφοδέλτιο, αφού τελικά τα κατάφερε, βγαίνοντας από το παραβάν, ρώτησε «αυτό το πάπλωμα πού το ρίχνω;»
Δικαιολογημένη η απορία. Αυτά δεν ήταν ψηφοδέλτια, κοντά ένα μέτρο μήκος.
Πρώτη φορά τέτοιο πράγμα το οποίο και θα ξαναδούμε την ερχόμενη Κυριακή.
Γ.Δ.


Δημοτικό
Στις εκλογές της Κυριακής που μας πέρασε το 2% των συμπολιτών μας διεκδίκησε την ψήφο των υπολοίπων 98%. Φαίνεται μικρό το ποσοστό αλλά τελικά δεν είναι.
Αν οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι ήταν πραγματικά ενεργοί στα κοινά, ενδεχομένως οι πόλεις μας να ήταν κάπως καλύτερες. Γιατί στις εκλογές ακούμε για τα σκουπίδια, τα πεζοδρόμια, τα δημοτικά τέλη, αλλά δεν ακούς κουβέντα για τις παραβατικότητες των ίδιων των πολιτών.
Το διπλοπαρκάρισμα, επάνω στα πεζοδρόμια αποδίδεται στην έλλειψη χώρων, όχι έλλειψη αγωγής και παιδείας.
Γ.Δ.


Δημοτικό ΙΙ
Πάμε παρακάτω: Η υστέρηση στην ανακύκλωση συνδέεται με έλλειψη κάδων. Τα σκουπίδια στον δρόμο είναι ευθύνη αποκλειστικά του δημάρχου. Η καταστροφή των παιγνιδιών στις παιδικές χαρές γεννά διαμαρτυρίες κατά του δήμου επειδή δεν τα αντικαθιστά. Βέβαια ποτέ δεν φταίνε «τα παιδιά» αλίμονο σε όποιον πει το αντίθετο.
Όπως το πώς να εξηγήσεις στους πολίτες ότι έχουν και οι ίδιοι ευθύνη για την εικόνα και τις συνθήκες, ζωής στην πόλη τους. Ότι ΟΛΟΙ έχουν τις ευθύνες τους για τον δημοτικό χώρο, για την δημοτική περιουσία που βρωμίζει ή καταστρέφεται. Αυτοί όμως για να κατακτηθούν απαιτούν ενεργούς πολίτες και δημάρχους που θα τα πουν όλα αυτά «έξω από τα δόντια».
Γ.Δ.


Μια γυναίκα δήμαρχος
Το έχετε προσέξει, είμαι βέβαιος. Ποιο; Ότι σε κανέναν δήμο της Ξάνθης δεν είχαμε γυναίκα υποψήφια. Όχι δημοτική ή περιφερειακή σύμβουλο. Από αυτές είχαμε πολλές παρότι εξελέγησαν ελάχιστες. Υποψήφια δήμαρχο δεν είχαμε.
Από την μεταπολίτευση και δω, στο νομό μας είχαμε δήμαρχο την Εύα Τσακίρη στο δήμο Αβδήρων. Υποψήφια είχαμε ως επικεφαλής την Όλγα Χαιροπούλου και την Μαρία Καραλευθέρη και καμία άλλη σε Ξάνθη και άλλους περιφερειακούς δήμους.
Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Κεσσάνης για μια θητεία υπήρξε η Χρυσούλα Καρακατσάνη, όπως και η Δήμητρα Αντωνιάδου στο Άβατο.
Ο χώρος όπως αποδεικνύεται, ανδροκρατείται.
Γ.Δ.


Κριτήρια
Παρακολούθησα μια συζήτηση παρέας 6-7 συμπολιτών οι οποίοι όπως κατάλαβα εκφράζαν όλους τους υποψήφιους, σχεδόν, δημάρχους της Κυριακής.
Φυσικά η μεγαλύτερη συζήτηση αφορούσε τους δύο διεκδικητές της δεύτερης Κυριακής.
Σας μεταφέρω έτσι περιληπτικά τι ακριβώς υποστηριζόταν για τον καθένα:
Για τον Μανώλη Τσέπελη υποστηρίχτηκε η πείρα του στα αυτοδιοικητικά, η εργατικότητά του, η αποτελεσματικότητά του που είναι γνωστή σε όλους και η σιγουριά που εμπνέει σε φίλους, συνεργάτες και βέβαια στους Ξανθιώτες.
Για τον Στράτο Κοντό αναφέρθηκε ότι διαθέτει ευγλωττία, ότι είναι νεότερος ηλικιακά, έχει κάποιες νέες ιδέες αλλά υστερεί σε πείρα ως προς τα αυτοδιοικητικά.
Βέβαια οι συμπολίτες είναι αυτοί που οφείλουν να σταθμίσουν τα υπέρ και κατά τόσο του Τσέπελη όσο και του Κοντού.
Γ.Δ.


Θέμα η αποχή
Το θέμα της αποχής των πολιτών από την εκλογική διαδικασία έχει προϊστορία.
Απασχολεί κυβέρνηση, κόμματα και κοινωνικούς και πολιτικούς αναλυτές. Οι οποίοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο.
Το φαινόμενο της αποχής από τις εκλογές είναι σχετικά νέο στη χώρα μας. Παρουσιάστηκε και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές την πρώτη Κυριακή. Μάλιστα υπάρχει η εκτίμηση ότι στις επαναληπτικές της προσεχούς Κυριακής η αποχή από τις κάλπες θα είναι αυξημένη έναντι της πρώτης Κυριακής κι αυτό ως ένα βαθμό είναι δικαιολογημένο.
Ελάχιστοι ετεροδημότες θα πάρουν την απόφαση να ξανάρθουν δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας. Ως εκ τούτου, οι δημοτικές παρατάξεις Τσέπελη, Κοντού και περιφερειακές Μέτιου και Τοψίδη ας γνωρίζουν ότι θα τους επιλέξουν λιγότεροι ψηφοφόροι έναντι της πρώτης Κυριακής. Αυτό βέβαια δεν τους αφορά άμεσα. Αυτοί θα επιδιώξουν να είναι πρώτοι επί των ψηφισάντων.
Γ.Δ.


Περί της μειωμένης συμμετοχής
Ένας άλλος λόγος της μικρότερης συμμετοχής ψηφοφόρων την δεύτερη Κυριακή είναι αυτό των υποψηφίων. Οι οποίοι όπως ήταν λογικό, προσπάθησαν προσωπικά, κυνήγησαν τον σταυρό, έτρεξαν να εξασφαλίσουν την εκλογή τους.
Αυτά έγιναν, τελείωσαν, δεν θα χρειαστούν τα ίδια τρεξίματα άρα το ενδιαφέρον μειώνεται ως ένα βαθμό, κυρίως από όσους δεν έχουν εξασφαλίσει την εκλογή τους.
Ανθρώπινο και κατανοητό απολύτως και χωρίς παρεξήγηση.
Από την άλλη θα υπάρξουν δημοτικοί υποψήφιοι που θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να βγει πρώτος ο συνδυασμός τους την δεύτερη κρίσιμη Κυριακή.
Προφανώς τα ίδια ισχύουν και για τις εκλογές για την Περιφέρεια.
Γ.Δ.


Παραμένει το πρόβλημα με τις εφορευτικές
Η πρόβλεψη της κυβέρνησης να διασφαλίσει αμοιβή 40 ευρώ στους πολίτες που στελεχώνουν τις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων, βελτίωσε λίγο την κατάσταση αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα της μεγάλης αποχής τους από τη διαδικασία.
Ίσως ήταν πενιχρό το ποσό των 40 ευρώ (μεικτά) για να λειτουργήσει ως κίνητρο κι έτσι και πάλι η πλειοψηφία των μελών των εφορευτικών επιτροπών δεν προσήλθε. Αποτέλεσμα ήταν ότι οι εκλογές στα περισσότερα τμήματα διεξήχθησαν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους γραμματείς τους, οι οποίοι βέβαια αμείβονται αδρά για την υπηρεσία τους αυτή.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πρότειναν σε πολίτες που πήγαιναν να ψηφίσουν να αναλάβουν, αλλά οι περισσότεροι φυσικά αρνούνταν γιατί είναι μια επίπονη ολοήμερη εργασία που οι περισσότεροι δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν έναντι ενός τόσο μικρού ποσού.
Ωστόσο, η υπουργός εσωτερικών θα πρέπει έως τις επόμενες μεγάλες εκλογές που είναι οι ευρωεκλογές (τη δεύτερη Κυριακή είναι δεδομένο ότι δεν θα αλλάξει η εικόνα) να μεριμνήσει ώστε να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα όπου θα μπορούν όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αίτηση να μετέχουν και να μη γίνεται η επιλογή στην τύχη.
Τι στο καλό, τόσες χιλιάδες νέοι, φοιτητές, άνεργοι, δεν μπορεί να μην υπάρξει ενδιαφέρον. Και φυσικά, θα πρέπει να αυξηθεί και το ποσό της αποζημίωσής τους…
Κ.Λ.


Κρίσιμη εβδομάδα
Μια εβδομάδα περισυλλογής για τους ηττημένους των εκλογών και έντονων διεργασιών για αυτούς που είναι στο β΄ γύρο είναι αυτή που διανύουμε. Οι μεν ηττημένοι προσπαθούν να διαχειριστούν την ήττα ιδιαίτερα όταν δεν την περίμεναν, να ξεπεράσουν την θλίψη, να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να πάρουν αποφάσεις για το πως θα κινηθούν. Ο Χ. Δημαρχόπουλος σχεδόν αιφνιδίασε με την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του συνδυασμού και το λέει σχεδόν ευθέως ότι θα στηρίξει τον Στράτο Κοντό. Ωστόσο το ποσοστό του δεν αρκεί για να του δώσει την νίκη. Η παράταξη «Μπροστά» του Σάββα Μελισσόπουλου είναι αυτή που έχει καθοριστικό ρόλο στις επαναληπτικές εκλογές του δήμου Ξάνθης. Προς το παρόν δεν μιλά κανείς αλλά είναι σημαντικό αυτό που έχουν αποφασίσει να κινηθούν δηλαδή ενιαία και συλλογικά και όχι μεμονωμένα σαν επί μέρους συνδυασμοί. Είναι βέβαιο και θεμιτό έως τον βαθμό που δεν παραβιάζεται το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης του εκλογικού σώματος να γίνουν συμφωνίες προς την μία ή την άλλη παράταξη. Τελικός κριτής ωστόσο είναι ο λαός της Ξάνθης.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…