Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αύξηση στα εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος

Αύξηση στα εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος

0

Τριπλασιάστηκαν τα θύματα

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας, με τον αριθμό των εργαζομένων που χάνουν τη ζωή τους να είναι εφέτος τριπλάσιος απ’ ό,τι πριν από μία πενταετία.

Σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), έως στιγμής εφέτος 147 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα. Άλλοι 241 τραυματίστηκαν, ενώ σε 21 ανέρχονται εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους από αίτια που σχετίζονται με τα επικίνδυνα καιρικά και φυσικά φαινόμενα.

Ολόκληρο το 2022 είχαν χάσει τη ζωή τους 104 εργαζόμενοι. Άλλοι 140 είχαν τραυματιστεί. Τις αμέσως προηγούμενες χρονιές, δε, σύμφωνα με την Ελληνική Στατική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι απώλειες ήταν:

  • 46 νεκροί το 2018
  • 51 θύματα το 2019
  • 41 νεκροί το 2020
  • 31 θύματα 2021

Συνολικά, την χρονική περίοδο 2018-2023 έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα 420 εργαζόμενοι! Απροσδιόριστος όμως είναι ο αριθμός των τραυματιών.

Υπάρχει, όμως, σοβαρό ενδεχόμενο οι αριθμοί αυτοί να υποτιμούν την πραγματικότητα, διότι πολλά εργατικά δυστυχήματα παραμένουν αδήλωτα. Στον αγροτικό κλάδο, λ.χ., όπου υπάρχουν πολυάριθμα εργατικά ατυχήματα, σε πολλές περιπτώσεις δηλώνονται ως τροχαία.

Επιπλέον, στην χώρα μας δεν καταγράφονται οι επαγγελματικές ασθένειες, οι οποίες μερικές φορές επίσης οδηγούν σε απώλεια της ζωής.

Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία & την Ασφάλεια στην Εργασία (EU-OSHA) και γραμματέας Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Όπως εξήγησε ο κ. Στοϊμενίδης, η ελληνική νομοθεσία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των κινδύνων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένες διατάξεις νομοσχεδίων για τα εργασιακά, που ψηφίστηκαν το 2021 και το 2023. Όπως είπε, στόχος πρέπει να είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Ο κ. Στοϊμενίδης τόνισε την ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας. Όπως είπε, είναι υποστελεχωμένη, απαρτίζεται από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα τόσο σε τεχνολογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοικητικής υποστήριξης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …