Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Το Συναγώι» του Ηλία Μεσσίνα «συστήνεται» στην Καπναποθήκη Π

«Το Συναγώι» του Ηλία Μεσσίνα «συστήνεται» στην Καπναποθήκη Π

0

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5/10 στις 19:00

Την πρώτη βιβλιοπαρουσίαση για τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο 2023-2024 θα φιλοξενήσει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, στις 19:00, στην Καπναποθήκη «Π», υποδεχόμενο τον συγγραφέα και αρχιτέκτονα, Δρ Ηλία Β. Μεσσίνα.

Ο κ. Μεσσίνας θα φιλοξενηθεί στην Ξάνθη από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, για να παρουσιάσει το νέο βιβλίο του «ΤΟ ΣΥΝΑΓΩΙ» (Εκδόσεις Ινφογνώμων, 2023). Παράλληλα, θα έχει την ευκαιρία να επικοινωνήσει με φοιτητές του Τμήματος στο πλαίσιο εργαστηρίου αφιερωμένου στη μνήμη της εβραϊκής κοινότητας Ξάνθης στον χώρο, η οποία εξοντώθηκε πριν 80 χρόνια στην Τρεμπλίνκα, επέτειο την οποία τίμησε και ανέδειξε το πρόσφατο σχετικό Περιφερειακό Αφιέρωμα Μνήμης 1943-2023.

Το νέο βιβλίο του συγγραφέα, συνεχίζει ένα οδοιπορικό που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο «Η Συναγωγή». Στις σελίδες του εξερευνώνται νέα μονοπάτια, από την Ιερουσαλήμ μέχρι την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κω, την Άρτα, την Πρέβεζα, την Καστοριά, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, την Ξάνθη, Κομοτηνή και άλλες πόλεις και μέρη μέχρι το Διδυμότειχο. Επίσης, παρουσιάζονται ιστορίες άγνωστες μέχρι σήμερα, για τα κτήρια, αλλά και για τους ανθρώπους που σημάδεψαν την ιστορία τους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Το Συναγώι»

«Το Συναγώι» είναι το δεύτερο λογοτεχνικό έργο του Ηλία Μεσσίνα, που έχει στο ενεργητικό του έντεκα βιβλία και εκατοντάδες δημοσιεύσεις, μεταξύ άλλων για τις συναγωγές της Βορείου Ελλάδος, της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας. Σε ένα οδοιπορικό που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, ο Ηλίας Μεσσίνας ήταν ο πρώτος αρχιτέκτονας που αποτύπωσε, τεκμηρίωσε και μελέτησε λεπτομερώς τις συναγωγές της Ελλάδος, μεταξύ αυτών και της Κομοτηνής και της Ξάνθης, πριν κατεδαφιστούν το 1994 και το 1995 αντίστοιχα.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

– Καλωσόρισμα: κ. Ανδρέας Ματζάκος, Διευθυντής ΙΘΤΠ

– Χαιρετισμός: Καθ. κ. Δημήτρης Πολυχρονόπουλος, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών (ΔΠΘ)

– Ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου:

κ. Ειρήνη Τσετινέ, Υπ. Διδάκτωρ, Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών (ΔΠΘ)

κ. Νίκος Κοσμίδης, Υπ. Διδάκτωρ, Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών (ΔΠΘ), Υπ. Επικοινωνίας ΙΘΤΠ

– Παρουσίαση διαφανειών από τον συγγραφέα, με υλικό από το οδοιπορικό του βιβλίου και εκτενή αναφορά στην εβραϊκή συναγωγή της Ξάνθης.

– Θα ακολουθήσει το θεματικό πάνελ «Πόλη και Μνήμη», με τη συμμετοχή των:

Καθ. κ. Δημήτρης Πολυχρονόπουλος, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών (ΔΠΘ)

Καθ. κ. Γιώργος Τσιγάρας, Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας (ΔΠΘ)

Επ. Καθ. κ. Νατάσα Καπανδρίτη, Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών (ΔΠΘ)

Δρ. Ηλίας Μεσσίνας, αρχιτέκτονας-συγγραφέας

– Συζήτηση

Τη βιβλιοπαρουσίαση υποστηρίζει το βιβλιοπωλείο ΣΠΑΝΙΔΗ.

 

Βιογραφικό

Αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, ο Ηλίας Μεσσίνας είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, του Yale School of Architecture, της Ακαδημίας Bezalel, του Technion και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εξασκεί, δημοσιεύει και διδάσκει αειφορικό σχεδιασμό, αστικό σχεδιασμό και δημόσια διαβούλευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συντονίζει σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων τη δημιουργία προστατευτικού στεγάστρου για το ψηφιδωτό της αρχαίας συναγωγής στην Αίγινα. Επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού στη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου αρχαιολογικού κτηματολογίου για τα εβραϊκά μνημεία στην Ελλάδα. Δημιουργός του ECOWEEK και εμπνευστής της δραστηριότητάς του γύρω από τον αειφορικό σχεδιασμό και την κυκλική οικονομία σε 17 χώρες. Συγγραφέας δώδεκα βιβλίων και εκατοντάδων δημοσιεύσεων με θέμα την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό και την αειφορία.

Η παρουσίαση του βιβλίου δεν θα λάβει χώρα στην αίθουσα «ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ», η οποία δεν λειτουργεί λόγω εκτελέσεως εργασιών, αλλά στην αίθουσα «ΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗ», στο ισόγειο της Καπναποθήκης «Π».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…