Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τίτλοι τέλους για τον δρόμο στην «Θηλιά»

Τίτλοι τέλους για τον δρόμο στην «Θηλιά»

0

Έπρεπε ήδη να έχει προκηρυχθεί για να συμβασιοποιηθεί τον Μάιο του 2024 – Το Δασαρχείο Ξάνθης «νίπτει τας χείρας» του και ρίχνει την «μπάλα» στην περιφέρεια

 Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κ. Κουρτίδης: «Είναι ένας δασικός δρόμος και θα πρέπει να τον κάνει το Δασαρχείο και όχι η Περιφέρεια»

 Θα παραμείνει χωματόδρομος ο δασικός δρόμος με την επωνυμία «θηλιά» αφού προέκυψε νέο τεχνικό εμπόδιο που κλείνει το …δρόμο στο διαγωνισμό για το έργο της χαλικόστρωσης του δασικού δρόμου. Ένα έργο αμφισβητούμενο ιδιαιτέρως με την αρχική μελέτη που προέβλεπε ασφαλτόστρωση,  που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και πέρασε από 40 κύματα η μελέτη και η χρηματοδότηση από την περιφέρεια ΑΜΘ μέχρι να φτάσει λίγο πριν τον διαγωνισμό,  ουσιαστικά ακυρώνεται! Μι εξέλιξη που χαροποιεί τους αθλούμενους που δεν ήθελαν παρέμβαση αλλά απογοητεύει τους κατοίκους των οικισμών που αποτελούσε χρόνιο αίτημα τους. Υπενθυμίζεται πως το έργο ολοκληρωμένο αφορά 14 χιλιόμετρα και είχε προϋπολογιστεί στα 4 εκ. ευρώ καθώς συνδέει την Ξάνθη με τον Κένταυρο. Αυτό το συγκεκριμένο αφορά τμήμα του.

Το Δασαρχείο νίπτει τας χείρας του και ρίχνει την μπάλα στην περιφέρεια

Όπως μας ανέφερε ο Δασάρχης Ξάνθης κ. Παναγιώτης Μουχταρίδης, το έργο  αυτό δεν μπορεί πλέον να υλοποιηθεί από το Δασαρχείο. Όπως μας εξήγησε αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι Δασικές Υπηρεσίες έχουν αλλάξει φορέα και από 1/6/2022 έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όπου υπάγονταν. Έτσι δεν μπορεί να υλοποιήσει έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια από τον προϋπολογισμό της και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της παρά μόνο από το ΠΔΕ του ΥΠΕΝ και το Πράσινο Ταμείο. Ήταν απόλυτος δε ότι το έργο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί από το Δασαρχείο, πετώντας την …μπάλα στην Περιφέρεια : «Η περιφέρεια μόνο μπορεί να το  εκτελέσει με μια προγραμματική με το Δασαρχείο. Θα έπρεπε να τρέχει ήδη ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός καθώς τον Μάιο του 2024 θα πρέπει να έχει συμβασιοποιηθεί».

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κ. Κουρτίδης: «Είναι ένας δασικός δρόμος και θα πρέπει να τον κάνει το Δασαρχείο και όχι η Περιφέρεια»

Κληθείς να τοποθετηθεί για το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης σημείωσε ότι είχε επικοινωνία με τον Δασάρχη και έχει ενημερωθεί γι αυτή την εξέλιξη αλλά δεν συμμερίζεται την άποψη του Δασάρχη ότι μπορεί η περιφέρεια να κάνει το έργο: «Η περιφέρεια έχει δεσμεύσει περίπου 500.000 ευρώ για το έργο αυτό από τον προϋπολογισμό της αλλά δεν μπορεί να κάνει ένα έργο που είναι δασοτεχνικό. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Είναι ένας δασικός δρόμος και θα πρέπει  να το κάνει το Δασαρχείο», τόνισε ο κ. Κουρτίδης συμπληρώνοντας ότι  τα χρήματα αν περάσουν οι προθεσμίες θα αποδεσμευτούν.

Η παρελκυστικότητα του Δασαρχείου στο έργο αυτό είναι …παροιμιώδης

Για το ιστορικό της υπόθεσης να σημειώσουμε ότι  το Δασαρχείο εξ’ αρχής  είχε μια παρελκυστική στάση για το έργο προβάλλοντας συνεχώς εμπόδια. Έτσι ενώ είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός ακυρώθηκε το 2019 προκειμένου να τροποποιηθεί η αρχική μελέτη που περιελάμβανε ασφαλτόστρωση. Η τροποποίηση έγινε και έλαβε έγκριση τέλος του 2021. Στην συνέχεια νέο εμπόδιο τεχνικής (ή τεχνητής) φύσης προβάλλεται από το Δασαρχείο Ξάνθης που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου με αποτέλεσμα να καθυστερεί η  διακήρυξη ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο. Αυτό ήταν θέμα χρήματων και ειδικότερα ότι χρειαζόταν άλλα 50.000 ευρώ. Η Περιφέρεια πρόσθεσε και  τα 50.000 ευρώ που υπολείπονταν αλλά το έργο δεν προκηρύχθηκε. Και  τώρα προέκυψε η μεταφορά της Δασικής υπηρεσίας στο ΥΠΕΝ,  ως  νέο κώλυμα. Δικαίως λοιπόν να σκεφτεί κανείς για το Δασαρχείο Ξάνθης ότι: «Όποιος δεν θέλει  να ζυμώσει 10 μέρες(χρόνια) κοσκινίζει…».!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…