Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

0

Προγραμματικές συμβάσεις για τρία έργα
Αφού η Ξάνθη μας κατάφερε να οδηγήσει στην απαξίωση και κλείσιμο την Αναπτυξιακή Εταιρεία, η διοίκηση του δήμου Ξάνθης στράφηκε στο γειτονικό νομό Ροδόπης.
Εκεί λοιπόν, από το πρόσφατο παρελθόν της διοίκησης Τσέπελη, είχε υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κ.Καραθεοδωρή Α.Ε.» και του δήμου Ξάνθης.
Πρόσφατα λοιπόν, αυτοί οι δύο φορείς υπέγραψαν τρεις νέες Προγραμματικές Συμβάσεις, που αφορούν την ωρίμαση των έργων για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου και της οδού Μπένη, την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντος οδικού δικτύου και την ανέγερση του νέου Α΄Βρεφονηπιακού Σταθμού στην οδό Καπνεργατών γωνία με 12 Αποστόλων.
Έτσι, ανασχεδιάζονται χαρακτηριστικά σημεία του κέντρου της πόλης μας.
Γ.Δ.


Copernicus: 44% πάνω τα καμένα στην ΕΕ
Αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες αντιπυρικές περιόδους στην νεότερη ιστορία της είναι η Ευρώπη, όπως προκύπτει από τις δορυφορικές καταγραφές της υπηρεσίας Copernicus. Οι εκτάσεις που έχουν καεί στην ΕΕ φέτος είναι κατά 44,2% μεγαλύτερες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης 15ετίας. Συγκεκριμένα, οι εκτάσεις που έχουν πληγεί από πυρκαγιές φέτος αγγίζουν τα 4 εκ.στρέμματα, ενώ σε 13 από τα 27 κράτη-μέλη, στα μισά δηλαδή, η φετινή είναι η χειρότερη της περιόδου 2006-2022.
Η Ελλάδα είναι η χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φέτος, με τη μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά να είναι πλέον η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισε η τήρηση δεδομένων στην ΕΕ. Ωστόσο, τα στοιχεία του Copernicus προδίδουν πως το πρόβλημα είναι ευρύτερο, καθώς σχεδόν σε όλες οι μεγάλες μεσογειακές χώρες, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, οι σωρευτικές φετινές καταστροφές είναι εκτενέστερες σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 15 ετών.
Αυτό ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια μίας τάσης που καταγράφεται στον ευρωπαϊκό νότο τα προηγούμενα χρόνια, καθώς σχεδόν κάθε νοτιοευρωπαϊκή χώρα έχει βιώσει μία «μαύρη» χρονιά την τελευταία εξαετία. Στην Πορτογαλία το 2017 οι καμένες εκτάσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, υπερβαίνοντας τα 5,4 εκατομμύρια στρέμματα.
Στην Ισπανία, το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ με 3 εκατομμύρια στρέμματα καμένα, ενώ στην Ιταλία το 2021 οι καμένες εκτάσεις υπολογίστηκαν στα 1,5 εκατομμύρια στρέμματα.
Φέτος, δυστυχώς είναι η δική μας χρονιά να κάνουμε αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη…


Μετά τις φωτιές οι πλημμύρες!
Λίγο πριν σβήσουν οι πυρκαγιές μας ήρθαν οι  βροχές! Και  τι βροχές…κατακλυσμός. Η κακοκαιρία έπληξε τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Πλημμύρισαν τα πάντα και ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Θυμηθείτε η Μαγνησία κάηκε πριν ένα μήνα και τώρα πλημμυρίζει! Να μην σκεφτούμε τι μπορεί  να γίνει αν πιάσει  βροχή στα καμένα του Έβρου! Ή μάλλον θα πρέπει να το σκεφτούν οι  αρμόδιοι της Πολιτικής  Προστασίας και να λάβουν  τα μετρά τους. ¨Ότι μπορούν δηλαδή γιατί μπρος στην δύναμη της φύσης οι  ανθρώπινοι μηχανισμοί είναι αδύναμοι. Ας ελπίσουμε να μην δούμε βιβλικές καταστροφές!
Μ.Ξ.


Για την Εγνατία Α.Ε.
Άνθρωποι χάσαν τη ζωή τους άδικα χωρίς να φταίνε, άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά οδηγώντας μέσα στην Εγνατία Οδό. Αιτία του κακού οι γνωστοί διακινητές-καμικάζι που για να διαφύγουν τον έλεγχο της αστυνομίας όταν τους εντοπίζει, μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας για ν’αποφύγουν την σύλληψη. Από την πλευρά των πολιτών έγιναν διαμαρτυρίες σε Έβρο και Ροδόπη για τον κίνδυνο που διατρέχουν και ζητήθηκε η λήψη μέτρων.
Λοιπόν, οι αρμόδιοι συσκέφτηκαν, τα είπαν, αντάλλαξαν απόψεις και κατέληξαν μετά από δεύτερη σύσκεψη στο εξής καταπληκτικό μέτρο που το πρότεινε η Εγνατία. Τι πρότεινε; Ότι θα εγκαταστήσει άμεσα (!) επιπλέον σήμανση σε θέσεις που δυνητικά μπορεί  να πραγματοποιηθούν αντίθετες είσοδοι στον αυτοκινητόδρομο! Ενώ θυμίζει πως ήδη «πραγματοποιούνται προσωρινές διακοπές της κυκλοφορίας στους αντίστοιχους Σταθμούς Διοδίων».
Συμπέρασμα; Μας δουλεύουν κανονικά εκεί στην Εγνατία Οδό Α.Ε.
Μετά τα παραπάνω «μέτρα» προσοχή ιδιαίτερη για όσους κυκλοφορούν στην Εγνατία.
Γ.Δ.


Έργα και ημέρες εκβιαστού Ι
Η είδηση ότι ανακάλυψαν μία ακόμη βίλα του εκλιπόντος Τράγκα, αξίας 2,5 εκ. ευρώ, σκορπίζει θυμηδία. Στην Ελλάδα του σαλταδορισμού, της απρέπειας και της ανοχής, είναι φυσικό τυχοδιώκτες να έχουν γίνει πάμπλουτοι κοροϊδεύοντάς μας. Απέκτησαν εκατομμύρια, ακριβά σπίτια και ζούσαν ή ζουν πριγκηπικά μέσα από το ψεύδος και τη χυδαιότητα. Εις εξ αυτών ήταν και ο Γιώργος Τράγκας.
Διέπρεψε επί δεκαετίες με ανυπόστατα ψεύδη. Είχε εξαγγείλει δεκάδες φορές πόλεμο με την Τουρκία, την διχοτόμηση της Κύπρου, το ξεπούλημα του μισού Αιγαίου στους Τούρκους κλπ.
Ανάλογα με το κοινωνικό κύμα τα έβαζε με τη Μέρκελ, τον Μητσοτάκη, παλαιότερα με τον Α.Παπανδρέου. Αμφισβήτησε την πανδημία, παρότρυνε να μη κάνουμε το εμβόλιο, έχει προαναγγείλει πολλές φορές την πτώχευση της χώρας.
Έτσι έγινε πάμπλουτος: Ψευδόμενος και καταγγέλλοντας όποιον κυβερνούσε κάθε φορά.
Γ.Δ.


Έργα και ημέρες εκβιαστού ΙΙ
Όταν εξορίστηκε από όλα τα ΜΜΕ που δεν του έδιναν εκπομπές, αποφάσισε να φτιάξει κόμμα. Ήταν το επόμενο βήμα για να υπάρχει. Και θα υπήρχε, μιλώντας σε όλα τα περιφερειακά κανάλια όπως ο Βελόπουλος. Έτσι δεν μπήκε στη βουλή κι αυτός;
Φυσικά, ας είμαστε τίμιοι με την πραγματικότητα. Οι τυχοδιώκτες της δημοσιογραφίας έχουν βρει κοινό και πλουτίζουν. Είναι αυτοί που διαβάζουν την ρυπαρή εφημερίδα (με το site της να είναι στα πρώτα 10 σε επισκεψιμότητα) ή το site που έπεισε κόσμο ότι ο Σώρρας έχει μετοχές της Ανατολής (και τον γιγάντωσε).
Μεσαίωνας χωρίς τυχοδιωκτισμό, κομπογιαννίτες και τσαρλατάνους δεν γίνεται. Αλλά αν οι τσαρλατάνοι της δημοσιογραφίας ήταν 2-3 πρόσωπα, πρόβλημα δεν θα υπήρχε γιατί απέναντί τους θα λειτουργούσε με δεοντολογία και αξιοπρέπεια το σύνολο του Τύπου, όπως συμβαίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη. Εδώ όμως είναι Ελλάδα.
Γ.Δ.


Ελάχιστες οι εξαιρέσεις
Μέσα από αυτήν την πραγματικότητα είναι εύκολο να διαπρέπουν και οι τσαρλατάνοι κάποιοι εκ των οποίων πυροβολούν την εξουσία για να θησαυρίζουν. Η παρακμή στην Ελλάδα περιγράφεται και από τον Τύπο που έχει. Αυτός της αξίζει. (Ελάχιστες οι εξαιρέσεις δυστυχώς).
Το φαινόμενο Τράγκα προφανώς ήταν η κορυφαία περίπτωση.
Υπάρχει όμως και στην περίπτωση Τράγκα και σε άλλες μικρότερες μια σημαντική παράμετρος. Αυτή της συγκατάθεσης, ανοχής και ενοχής των κατεχόντων την εξουσία.
Αυτοί εκβιάζονταν από τον Τράγκα και τον κάθε όμοιό του. Αυτοί ενδίδουν στον εκβιασμό και χρυσώνουν τον εκβιαστή. Και φθάνουν στο σημείο αυτό διότι όπως λέει ο λαός μας «είχαν τη φωλιά τους λερωμένη». Βρωμιές κάθε είδους που τους καθιστούσαν ευάλωτους και δέσμιους προς τους αχόρταγους εκβιαστές, κορυφαίος των οποίων ο Τράγκας.
Και για να το κλείσουμε το θέμα, μια αλήθεια ακόμη.
Τραγκάκια υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη και σε επαρχιακές πόλεις, σε επαρχιακές Εφημερίδες. Είναι όμως οι λίγες και με το χειρότερο περιεχόμενο ύλης.
Γ.Δ.


Φλωρίδης και Χρυσοχοΐδης
Δύο υπουργοί με το τσαγανό που προχωρούν μπροστά και δεν κάνουν πίσω με τίποτε, είναι ο Φλωρίδης στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Χρυσοχοΐδης στο Υγείας.
Και οι δύο διακρίνονται για δύο πράγματα ως υπουργοί, μια και έχουν δοκιμαστεί κατά το πρόσφατο παρελθόν τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ.
Λοιπόν οι δύο τους διακρίνονται για τις γνώσεις τους ως προς τη διοίκηση ενός υπουργείου αλλά και την επιμονή του να λύνονται τα θέματα, να μη μένουν και λιμνάζουν και εν τέλει ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Από την πλευρά του ο Φλωρίδης έχει ετοιμάσει σοβαρές παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης οι οποίες θα ψηφιστούν σύντομα από τη βουλή.
Ο Χρυσοχοΐδης έχει το δυσκολότερο σήμερα υπουργείο με τα μύρια όσα προβλήματα. Γι’αυτό ετοιμάζει μεθοδικά όλες τις αλλαγές που θα προτείνει για να πνεύσει νέος άνεμος στο ΕΣΥ.
-Εν αναμονή επομένως για ενδιαφέρουσες αλλαγές.
Γ.Δ.


Για τις νέες ταυτότητες
Συνεχίζεται η αντίδραση στις νέες ταυτότητες. Καθημερινά παρελαύνουν σε ρεπορτάζ άνθρωποι όλων των ηλικιών θέτοντας ως επιχειρήματα θέματα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης ενώ κάποιοι θέτουν και θέματα θρησκευτικά ή μάλλον με μια θρησκόληπτη προσέγγιση. Ένας ψύχραιμος παρατηρητής αυτό που πρώτα απ’ όλα διαπιστώνει είναι μια αντίφαση. Οι άνθρωποι αυτοί εκφράζουν μια φοβία απέναντι σε κάθε τι καινούργιο, δεν θέλουν την ψηφιοποίηση ενώ έχουν και χρησιμοποιούν κινητό τελευταίας τεχνολογίας. Η άλλη μερίδα αντιτάσσεται γιατί  θεωρεί διαβολικές τις νέες ταυτότητες. Ότι έχουν κάποιο μικροτσίπ και φοβούνται ότι θα γίνουν υποχείρια του …Αντίχριστου.
Θα ήταν πολύ χρήσιμο η πολιτεία να έχει φροντίσει να ενημερώσει συντονισμένα, σωστά και υπεύθυνα για όλα όσα αφορούν  τις νέες ταυτότητες. Τουλάχιστον να υπάρχει ένας ψύχραιμος και τεκμηριωμένος αντίλογος  στην ακατάσχετη συνωμοσιολογία. Τώρα σ’ ότι  αφορά αν πρέπει να υπάρχει ή όχι παρέμβαση της εκκλησίας. Κανονικά όχι γιατί η εκκλησία έχει άλλο ρόλο και αυτό είναι ένα θέμα πολιτειακό. Απ’ την στιγμή όμως που κάποιοι του προσδίδουν και θρησκευτικό χαρακτήρα θα ήταν χρήσιμο η άποψη της εκκλησίας να είναι συναινετική και ορθολογιστική  και όχι διχαστική.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…