Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τελικά διατηρείται καθαρός ο «πνεύμονας» της Ξάνθης; [ΦΩΤΟ]

Τελικά διατηρείται καθαρός ο «πνεύμονας» της Ξάνθης; [ΦΩΤΟ]

0

Προβληματισμούς εξέφρασαν περιπατητές και ο φακός του «Ε» απαθανάτισε την επικρατούσα κατάσταση

Μιλούν ο Δασάρχης και ο Διευθυντής Δασών Ξάνθης, καθώς και ο Πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος

Με ακόμα νωπό το τραύμα των καταστροφικών πυρκαγιών στον Έβρο οι οποίες έκαναν στάχτη περίπου το 23-25% του νομού, αφάνισαν το μεγαλύτερο μέρος του Δάσους της Δαδιάς και μαζί του ένα σημαντικό κομμάτι της πανίδας που διέμενε εκεί, οι κάτοικοι της Ξάνθης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους όσον αφορά στην ασφάλειά τους με δεδομένο ότι το Περιαστικό Δάσος της Ξάνθης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα τελευταία σπίτια του οικισμού της Παλιάς Πόλης και του Σαμακώβ.

Ύστερα από υποδείξεις ανθρώπων που περπατούν μέσα στο Περιαστικό Δάσος για τον ανεπαρκή καθαρισμό συγκεκριμένων κομματιών του, το «Ε» περπάτησε μαζί τους στο μονοπάτι της Αρχαγγελιώτισσας την προηγούμενη εβδομάδα και απαθανάτισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μονοπάτι.

Στοίβες από ξερά κλαδιά και πεσμένα δέντρα αποτελούσαν την επικρατούσα εικόνα.

Προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση για την επάρκεια καθαρισμού του περιαστικού άλσους το «Ε» αναζήτησε απαντήσεις από τον Διευθυντή Δασών Ξάνθης, τον Δασάρχη Ξάνθης, και έναν καθ’ ύλην αρμόδιο ακαδημαϊκό.

Στην ερώτηση «πώς καθαρίζουμε ένα δάσος για λόγους πυροπροστασίας» ο Πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά:

Υποχρεωτικά:

  • Απομάκρυνση όλης της νεκρής, ξερής, κατακείμενης, πεσμένης δασικής ύλης. Δηλαδή, πεσμένα δέντρα, κορμούς, κλαδιά, όλα αυτά πρέπει να αποσυρθούν από τον δασικό τάπητα
  • Κλάδευση της κόμης των δέντρων μέχρι ύψους τριών μέτρων από το έδαφος ούτως ώστε αν έχουμε μία έρπουσα φωτιά να μην φτάσει να γίνει επικόρυφη
  • Δημιουργία ζώνης ασφαλείας πλάτους τουλάχιστον 20 με 30 μέτρων μεταξύ του αστικού οικισμού και του δάσους
  • Δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πλάτους 20 έως 30 μέτρων η οποία να αποκόπτει το περιαστικό δάσος από τον υπόλοιπο δασικό όγκο

Προαιρετικά:

  • Δημιουργία τουλάχιστον μίας αντιπυρικής ζώνης στο μέσον του δάσους σύμφωνα με την κατεύθυνση του κυριαρχούντος ανέμου με καθαρισμένη την καύσιμη ύλη ώστε πρώτον να μην μπορεί η φωτιά να μεταπηδήσει εύκολα και δεύτερον να διευκολυνθεί η διάταξη των επιγείων δασοπυροσβεστικών μέσων
  • Αραίωση του άλσους, κατά το δοκούν του επιβλέποντος δασολόγου,  με συνιστώμενο σύνδεσμο 4 επι 4 ή 6 επί 6 μέτρα».

Το Περιαστικό Δάσος της Ξάνθης είναι, εξ’ ολοκλήρου, υπό την ευθύνη του Δασαρχείου Ξάνθης. Με δεδομένο αυτό, το «Ε» επικοινώνησε με τον Διευθυντή Δασών Ξάνθης, Χρήστο Μήλιο και τον Δασάρχη Ξάνθης Παναγιώτη Μουχταρίδη.

Ο κ. Μήλιος δήλωσε ότι «το περιαστικό δάσος διαχειρίζεται και δεν είναι στην τύχη του. Σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα της διαχειριστικής μελέτης προγραμματίζονται υλοτομικές εργασίες. Ο σκοπός των υλοτομικών εργασιών είναι η απομάκρυνση της ύλης η οποία έχει ξεραθεί και μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα. Οι δασικοί συνεταιρισμοί αφαιρούν την συγκεκριμένη ύλη που γίνεται διαθέσιμη στην αγορά. Αν υπάρχουν κάποια ξερά κλαδιά ως αποτέλεσμα της υλοτόμησης που έγινε, είναι και φυσικό να υπάρχουν. Πολλές φορές είναι φύσει αδύνατον να απομακρυνθούν όλα τα κλαδιά που υπάρχουν λόγω του δύσβατου, λόγω του ότι δεν υπάρχει τρόπος προσέγγισης μηχανήματος. Προσπαθούμε να προσέχουμε το περιαστικό ως κόρη οφθαλμού. Η ξερή ύλη στο μονοπάτι της Αρχαγγελιώτισσας, το πιο πιθανό είναι να έμεινε ως αποτέλεσμα της προηγειθήσας υλοτομικής εργασίας. Όταν αυτή η ύλη βρίσκεται κοντά στον δρόμο όπου υπάρχει περισσότερη κίνηση, η Δασική Υπηρεσία προβαίνει στην ανάθεση θρυμματιστικού μηχανήματος ούτως ώστε να γίνουν πριονίδι».

Ο κ. Μουχταρίδης, με τη σειρά του, τόνισε ότι «σε μερικά σημεία, καθαρισμοί εσωτερικά επιπλέον δεν έχουν γίνει. Σε ένα δάσος πάντα υπάρχουν γερασμένα, ξερά και πεσμένα δέντρα. Οι καθαρισμοί γίνονται σύμφωνα με τη μελέτη διαχείρισης η οποία προβλέπει τι ακριβώς πρέπει να γίνει.  Τα υπολείμματα από τις υλοτομικές εργασίες είτε απομακρύνονται είτε στοιβάζονται στις χωροσταθμικές είτε θρυμματίζονται. Ζητήσαμε ως υπηρεσία χρηματοδότηση και μας δόθηκε χρηματοδότηση μόνο δώδεκα χιλιάδες ευρώ με την οποία θα θρυμματίσουμε κάποια υπολείμματα υλοτομίας. Άλλο πράγμα οι επεμβάσεις στο όριο της πόλης  και άλλο πράγμα οι επεμβάσεις μέσα στο δάσος. Το περιαστικό δάσος είναι ένα δυναμικό δάσος που διαχειρίζεται με τους τρόπους της δασοκομικής επιστήμης και των μελετών που υπάρχουν».

Δυστυχώς το μονοπάτι της Αρχαγγελιώτισσας δεν έχει την όψη ενός επιμελώς καθαρισμένου δασικού κομματιού. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι βαθιές, καθώς η απειλή των δασικών πυρκαγιών είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι εργασίες με σκοπό την πυροπροστασία είναι πολυεπίπεδες και ο καθαρισμός των μονοπατιών και γενικότερα των δασών θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι από το μακρινό 2014, οι δασικές υπηρεσίες ανά την επικράτεια διαμαρτύρονται συνεχώς για την πενιχρή χρηματοδότηση αλλά και για την υποστελέχωση η οποία αφήνει, πολλές φορές, εκτεθειμένους τους εργαζόμενους αλλά και τα ίδια τα δάση.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …