Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σοκάρουν τα νέα στοιχεία για τα εργατικά δυστυχήματα

Σοκάρουν τα νέα στοιχεία για τα εργατικά δυστυχήματα

0

«Απαιτείται αποκατάσταση του εργασιακού δικαίου και όχι ολοκληρωτική ισοπέδωση», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης

Σοκαριστικά είναι τα τελευταία στοιχεία για την καταγραφή των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα μας όπως προκύπτουν από την ανεξάρτητη διαρκή έρευνα που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Το 2023 έχουμε ήδη 135 νεκρούς και 229 σοβαρά τραυματίες πανελλαδικά, με 57 το Α΄ τετράμηνο, 69 το Β΄ και 9 έως τώρα το Σεπτέμβριο, δίχως να έχουμε τη συνολική εικόνα των ανθρώπινων απωλειών από τις τελευταίες φυσικές καταστροφές.

Συγκριτικά με τα στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ για το 2022 που ήταν μία πολύ κακή χρονιά για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία στη χώρα μας, καθώς είχαμε συνολικά 104 νεκρούς εργαζόμενους (με 20 το Α΄ τετράμηνο, 27 το Β΄ και 57 το Γ΄) και 142 σοβαρά τραυματίες η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι κάθε τετράμηνο δίνει περισσότερα θύματα από το προηγούμενό του, οδεύουμε σε νέο διπλασιασμό των θανάτων στην εργασία. Να σημειωθεί ότι στις μετρήσεις των απωλειών δεν περιλαμβάνονται όσοι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς δεν έχουμε μηχανισμό να παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2020 έχασαν τη ζωή τους 41 εργαζόμενοι και το 2021, σκοτώθηκαν 31.

Όπως αναφέρει η ΟΣΕΤΕΕ: «Την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν μία αναμφισβήτητη ραγδαία επιδείνωση στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, η περαιτέρω ελαστικοποίηση μέσω των συμβάσεων μηδενικών ωρών, η εντατικοποίηση μέσω της 13ωρης ημερησίως εργασίας και η αποδυνάμωση των συνδικάτων μέσω νέων μορφών διώξεων κατά την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας και άλλες πολλές αρνητικές διατάξεις που έρχονται μέσα από το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά δημιουργούν ακόμα πιο εφιαλτικές προοπτικές για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας».

Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης τονίζει σε δήλωσή του ότι «απαιτείται αποκατάσταση του εργασιακού δικαίου που ισοπεδώθηκε τα τελευταία 11 χρόνια με ενίσχυση του ΟΜΕΔ, επέκταση της μετενέργειας, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επιστροφή του ΣΕΠΕ στο Υπουργείο Εργασίας, ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος Κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων στα θέματα ΥΑΕ και δεκάδες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου οι οποίες θα επαναφέρουν την αξιοπρέπεια και την υγεία και ασφάλεια στην εργασία στη χώρα μας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…