Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ένα βήμα πιο κοντά στην ψήφιση η νομοθεσία για την Αποκατάσταση της Φύσης

Ένα βήμα πιο κοντά στην ψήφιση η νομοθεσία για την Αποκατάσταση της Φύσης

0

Απογοήτευση για την περαιτέρω αποδυνάμωση των στόχων στον Τριμερή διάλογο

Αργά το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου, τα μέρη του Τριμερούς Διαλόγου (Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Συμβούλιο) κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σε ό,τι αφορά την προτεινόμενη νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης στην ΕΕ, κατόπιν έντονων διαπραγματεύσεων.

Όπως ανέφερε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε ανακοίνωσή της «η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, οι δεκάδες εταίροι της BirdLife Ευρώπης και όλες οι οργανώσεις και φορείς που στηρίζουν πανευρωπαϊκά την εκστρατεία Restore Nature, έχουν αρκετούς λόγους να νιώθουν ικανοποίηση, με κυριότερο το γεγονός ότι η προτεινόμενη νομοθεσία όχι μόνο επιβίωσε μιας σειράς σφοδρών επιθέσεων ενορχηστρωμένων από πολιτικά και οικονομικά λόμπι αλλά, επιπλέον, η τελευταία εκδοχή της καλύπτει όλους τους τύπους οικοσυστημάτων».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «την ίδια ώρα, οι πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες, οι χιλιάδες επιστήμονες και οι εκατοντάδες φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών που ζήτησαν από την ΕΕ μια ισχυρή νομοθεσία για την αποκατάσταση της Φύσης, έχουν πολλούς λόγους να νιώθουν απογοήτευση για την εκδοχή του κειμένου που συμφωνήθηκε, καθώς ο δεσμευτικός χαρακτήρας πολλών άρθρων έχει αποδυναμωθεί σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τη θέση του Συμβουλίου» ενώ τόνισε ότι «απογοητευτική είναι η προσθήκη σημαντικού αριθμού εξαιρέσεων στις αρχικές δεσμεύσεις, όπως και εξαιρέσεων σε ό,τι έχει να κάνει με τις υποχρεώσεις των κρατών – μελών. Παρότι η έκκληση για μια νομοθεσία με φιλόδοξους και δεσμευτικούς στόχους έλαβε άνευ προηγουμένου υποστήριξη όλη την Ευρώπη, οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Τριμερούς Διαλόγου ήταν εξαιρετικά έντονες, καθώς το Συμβούλιο και η Επιτροπή επιχειρούσαν να βρουν κοινό έδαφος έχοντας στα χέρια τους τη σημαντικά αποδυναμωμένη πρόταση που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προβλέψεις της -μέχρι στιγμής- πολιτικής συμφωνίας:

– Θετικά αποτιμάται η απόφαση να μην περιοριστούν οι στόχοι για αποκατάσταση χερσαίων οικοσυστημάτων αποκλειστικά σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000, ωστόσο η ταυτόχρονη δημιουργία σημαντικών νομικών κενών στη διαδικασία, ενδέχεται να μειώσει το ποσοστό της προς αποκατάσταση έκτασης.

– Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι στο κείμενο συμπεριλήφθηκαν τελικά σαφείς υποχρεώσεις για αποκατάσταση αγροτικών οικοσυστημάτων και τυρφώνων, ωστόσο όχι χωρίς κόστος, καθώς χρειάστηκε να γίνουν σημαντικές παραχωρήσεις, όπως για παράδειγμα η προσθήκη της δυνατότητας παύσης της εφαρμογής της νομοθεσίας –που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να βάζουν ουσιαστικά «φρένο» στην όλη διαδικασία.

– Στα αρνητικά, η δραματική υπονόμευση της υποχρέωσης για τη λήψη μέτρων που μπορούν να προλάβουν την επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης των οικοσυστημάτων, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την εφαρμογή της.

Η συμφωνία θα πρέπει τώρα να υποστηριχθεί από τα κράτη-μέλη αλλά και να περάσει, στις 29 Νοεμβρίου, από την κρίσιμη ψήφο της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου σε μια ισορροπία ψήφων για γερά νεύρα. Εφόσον η νομοθετική πρόταση ξεπεράσει αυτά τα στάδια, θα κριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον προσεχή Δεκέμβριο.

Η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Διευθύντρια της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, εθνικού εταίρου της BirdLife International στην Ελλάδα δήλωσε:

«Νιώθουμε ανακουφισμένοι που οι ιθύνοντες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ κατάφεραν τουλάχιστον να μην σταθούν εντελώς απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες. Η συμπερίληψη στόχων αποκατάστασης και για τύπους οικοσυστημάτων που έχουμε ανάγκη να παραμείνουν υγιή και πλούσια σε βιοποικιλότητα, όπως οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μας επιτρέπει να νιώθουμε μια μικρή ελπίδα για το αύριο. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία της νέας νομοθεσίας θα κριθεί μόνο εάν και όταν τα κράτη μέλη αρχίσουν να την εφαρμόζουν με ορθό τρόπο».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…