Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

0

Ομάδα διάσωσης από την Ξάνθη στους πλημμυροπαθείς της Λάρισας
Μάχη με τα λασπόνερα δίνουν οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων χωριών της Θεσσαλίας. Το  δράμα τους δεν περιγράφεται ….Να προσπαθούν να περισώσουν κάτι από το βιος τους που είναι θαμμένο στα λασπόνερα. Σπίτια οικοσκευές, επιχειρήσεις. Δεν μιλάμε για τα ζωντανά. Λένε ότι υπάρχει διάχυτη μια δυσοσμία από ζώα που πνίγηκαν και παραμένουν κάτω από τα λασπόνερα. Αυτή τη στιγμή προέχει  η δημόσια υγεία γιατί υπάρχει κίνδυνος αν δεν περισυλλέγουν και ταφούν  να υπάρχει μόλυνση και ασθένειες. Πρέπει όμως προηγουμένως να «τραβηχτούν» τα νερά που σε κάποιες περιοχές παραμένουν  και κυκλοφορούν με βάρκες. Δύσκολες επιχειρήσεις κι αυτές όπως αυτές τις διάσωσης. Στην άντληση και στην παροχή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς κλήθηκαν να συμβάλουν και οι  Ομάδες Διάσωση του Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης και Κομοτηνής και ήδη από χθες έφευγαν για Λάρισα με μηχανήματα άντλησης και τρόφιμα. Να σημειώσουμε ότι όπως έχουμε πληροφορηθεί τμήματα του Ερυθρού Σταυρού συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης και έχουν κάνει  40 διασώσεις.
Μ.Ξ.


Να μην επαναπαυθούμε
Πληροφορηθήκαμε όλοι όσα τραγικά και καταστροφικά συνέβησαν σε Έβρο και άλλες περιοχές από τις πυρκαγιές, ενώ μείναμε κατάπληκτοι από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις τεράστιες ποσότητες βροχής αλλά και των καταστροφών που προξενήθηκαν εξαιτίας αυτής.
Στην σκληρή αυτή δοκιμασία της χώρας σε πάρα πολλά σημεία, ο νομός μας και οι δήμοι έμειναν μακριά από οποιαδήποτε σοβαρή δοκιμασία.
Αυτή όμως η απουσία άσχημων συμβάντων δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αίσθημα επανάπαυσης. Απεναντίας, η επαγρύπνηση είναι απαραίτητη εάν όχι αυξανόμενη, εάν δεν θέλουμε να ζήσουμε δοκιμασίες αυτής της μορφής. Κι αυτό, διότι ποτέ δεν γνωρίζει πότε και πού θα σε βρει το κακό.
Γ.Δ.


Η μπάλα στους δήμους πλέον
Οι μεγάλες καταστροφές στη χώρα μας από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες έθεσαν την κυβέρνηση μπροστά σε σκέψεις, προβληματισμούς και υποχρέωση να βρεθούν λύσεις τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά, στην αυτοδιοίκηση.
Πλέον, διαπιστώθηκε πως είναι καιρός ο κάθε φορέας να παίξει το ρόλο που του αναλογεί, αλλά να τον παίξει σωστά κι όχι παλαιοκομματικά.
Τι εννοώ; Ότι σωστό το αίτημα των δήμων μεν που ζητούν μαζί με τις αρμοδιότητες και πόρους για να τις χρηματοδοτούν, όμως θα πρέπει κεντρική διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργούν άψογα, αντικειμενικά, χωρίς να καλύπτουν τις καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων και τις αυθαίρετες κατασκευές κτιρίων, ανοχή στα μπαζώματα και άλλα πολλά παράνομα που δεν τιμωρούνται.
-Ναι, οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες αλλά διοίκηση με ευθύνη και αυστηρή τήρηση των νόμων. Διότι διαφορετικά, θα έχουμε πάλι τα ίδια και τίποτε δεν θ’ αλλάξει.
Γ.Δ.


Πρέπει ν’ αλλάξει το σκηνικό στην αυτοδιοίκηση
Όλα δείχνουν πλέον μετά τις βιβλικές καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες πως στο νέο πλαίσιο δράσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ισχυρές αρμοδιότητες θα δοθούν στην αυτοδιοίκηση.
Δηλαδή, αναμένονται ριζικές αλλαγές στο σκηνικό της πρόληψης, μέσω των μελετών και σωστών κατασκευών. Κι αυτό διότι είναι απαράδεκτο γέφυρα που φτιάχτηκε πριν 16 μήνες να ξαναπέφτει! Οι κακοτεχνίες, οι λαμογιές και άλλες γνωστές παθογένειες θα πρέπει να εκλείψουν οριστικά.
Είναι πρωταρχικό μέλημα, για την κυβέρνηση και τους αυτοδιοικητικούς, αυτό να συμβεί για να κερδηθεί το στοίχημα της αλλαγής νοοτροπίας που τελικά είναι υπέρ της κοινωνίας, των πολιτών-δημοτών.
Γ.Δ.


Αφίσες παντού!
Μιας και μπήκαμε για τα καλά στο φθινόπωρο και στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές, ας ρίξουμε μια ματιά γύρω μας. Παρόλο που όλοι μας τα αντικρίζουμε, φοβάμαι πως έχουμε συνηθίσει στην ασχήμια και πλέον περνάνε απαρατήρητα.
Ας ξεκινήσω απ’ τις αφίσες στις κολώνες: μερικές αντέχουν ακόμα από το Μάιο! Άλλες, πιο κακής ποιότητας έχουν μισολιώσει αλλά μπορώ να διαβάσω για το πάρτι που έγινε 3 Αυγούστου.
Δεν λείπουν βέβαια τα αυτοκόλλητα απ’ τα φανάρια και τις πινακίδες, που ειδικά το βράδυ, δύσκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει το σύμβολό τους.
Σκέφτεσαι, ας πάω μια βόλτα στο βουνό, να αλλάξω παραστάσεις. Αλλά, οι παραστάσεις είναι οι ίδιες. Όχι βέβαια παντού. Απλώς, σε κάποια σημεία που μπορεσαν να προσεγγίσουν εύκολα κάποιοι για να πιουν τον καφέ τους, ξέχασαν να πάρουν μαζί τους τα σκουπίδια.
Θα σκεφτείτε, ορθώς, ότι όλα αυτά κάποιοι συμπολίτες μας τα προκάλεσαν. Μέχρι όμως να αποκτήσουν οι περισσότεροι κοινωνική/περιβαλλοντική συνείδηση, δεν θα πρέπει όλα αυτά να απομακρυνθούν απ’ τα συνεργεία του Δήμου; Δεν μπαίνω καν στο να αναφέρω την επιβολή προστίμων (παρόλο που υπάρχουν τηλέφωνα των ενδιαφερομένων!) γιατί πλησιάζουν εκλογές.
Για να μην σκανδαλίσω κανέναν, αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας
Θ.Γ.


Αποτίμηση των Γιορτών Παλιάς Πόλης
Η αυλαία έπεσε και φέτος των Γιορτών Παλιάς Πόλης.
Δήμος Ξάνθης, Σύλλογοι, Σωματεία και καταστηματάρχες, θα πρέπει να κάνουν την αποτίμησή τους, να δουν και να εξετάσουν τα θετικά και αρνητικά. Να συζητήσουν με ειλικρίνεια και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους χωρίς παρωπίδες.
Ο θεσμός που μεγάλωσε πλέον είναι προφανές πως χρειάζεται φρεσκάρισμα. Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να γίνει αυτό είναι υπόθεση που θα πρέπει να προκύψει μετά από συζήτηση αφού προηγηθεί ανάλυση, στη συνέχεια η σύνθεση των στοιχείων και ακολουθήσει το συμπέρασμα.
-Ευχής έργο είναι να γίνει αυτή η αποτίμηση παρότι ο προεκλογικός χρόνος δεν βοηθά.
Γ.Δ.


Δεν βοήθησε αρκετά ο καιρός
Πάντα η πορεία του καιρού αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα για όλες τις εκδηλώσεις. Τοπικές, πανελλαδικές και παγκόσμιες. Ξεκινάς και προγραμματίζεις με καλές καιρικές συνθήκες. Στο μεσοδιάστημα όμως ο καιρός αλλάζει και τα πάντα ανατρέπονται.
Έτσι, εν μέρει, έγινε και στις πρόσφατες Γιορτές. Ξεκίνησαν το Σάββατο με καλό καιρό, το ίδιο και την Κυριακή και ο κόσμος γέμισε κάθε ελεύθερο χώρο.
Ακολούθησε όμως η Δευτέρα και η Τρίτη με την βροχή που τα χάλασε όλα. Ευτυχώς που από την Τετάρτη και μετά πάλι άρχισε η βελτίωση του καιρού και οι Γιορτές ξεκίνησαν στο γνωστό μοτίβο της κοσμοπλημμύρας μέχρι την κορύφωση του Σαββάτου.
Τώρα, αν εισπρακτικά οι Γιορτές πήγαν καλά, αυτό θα μας το πουν οι Σύλλογοι που συμμετείχαν και οι επαγγελματίες.
Γ.Δ.


Χάρηκαν τον όμορφο χώρο
Χιλιάδες άτομα (κυριολεκτικά) επισκέφθηκαν ένα κτήριο στην Παλιά Πόλη τη διάρκεια των Γιορτών. Κι αυτό το κτήριο δεν είναι άλλο από το πρώην δημοτικό κατάστημα.
Οι εργασίες που έγιναν στο Παλιό Δημαρχείο, το ανέδειξαν πραγματικά και οι Ξανθιώτες, παλιοί και νέοι, ξεναγήθηκαν στον χώρο και τις αίθουσες, θαυμάζοντας τις ζωγραφιές, τη διακόσμηση, την ανάδειξή του γενικά.
Μάλιστα η επιλογή της αντιδημάρχου Τουρισμού-Πολιτισμού Ειρήνης Χαριτωνίδου να συνεργαστεί και να φιλοξενήσει στο ισόγειο την έκθεση Λαογραφικού Υλικού του μουσείου Λεύκης, του Δήμου Κουκλά, ήταν μια πρόσθετη αφορμή επίσκεψης του χώρου από τους επισκέπτες.
Πάντως, η υπόθεση αξιοποίησης του παλιού δημαρχείου για να μη μείνει κλειστό και ανενεργό γίνεται πλέον επιτακτική.
Ο δήμος θα πρέπει να το αξιοποιήσει. Η κυρία Χαριτωνίδου έχει προτείνει ως αρχή τη στέγαση στο ισόγειο του Τομέα Τουρισμού του δήμου.
Γ.Δ.


Ελεύθερους χωμάτινους χώρους
Και μια και σήμερα έχουμε αφιερώσει αρκετό χώρο στην αυτοδιοίκηση, ας αναφέρω μία πρόταση που χρόνια επαναλαμβάνω προς την αυτοδιοίκηση.
Λοιπόν, στον προγραμματισμό των δήμων και κυρίως του δήμου Ξάνθης, με την αστική οικοδομική ανάπτυξη, πρέπει να εφαρμοστεί η πρόταση για την δημιουργία ελεύθερων χωμάτινων χώρων.
Μικρά οικόπεδα, να παραμένει το χώμα σ’ αυτά με το σκεπτικό των χώρων που θα απορροφούν το νερό της βροχής.
Πρόκειται για μια εφαρμογή που προβλέπεται στους σύγχρονους πολεοδομικούς σχεδιασμούς των πόλεων, όπου το πράσινο είναι μεν απαραίτητο αλλά οι ελεύθεροι χώροι είναι το ίδιο σημαντικοί και για την περίπτωση σεισμών.
-Ας τα δουν λοιπόν τα παραπάνω οι αυτοδιοικητικοί μας κι ας τα αξιοποιήσουν προς όφελος των δημοτών τους και μόνον στη νέα περίοδο που διαφοροποιεί και αλλάζει παλιά δεδομένα ως προς το τσιμέντο και την άσφαλτο ως υλικά επίστρωσης.
Γ.Δ.


Τι συμβαίνει με τους υποψήφιους των Κιμμερίων;
Ανακηρύχθηκαν χθες από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης οι συνδυασμοί που θα συμμετέχουν στις εκλογές και τα ονόματα των υποψηφίων που τους απαρτίζουν. Οι συνδυασμοί είναι αυτοί που γνωρίζουμε ήδη. Αλλαγές όμως υπάρχουν στους υποψηφίους και συγκεκριμένα: Δεν ανακηρύχθηκε από  τον συνδυασμό «Μπροστά», του υποψήφιου δημάρχου Σάββα Μελισσόπουλου ο υποψήφιος στην δημοτική  ενότητα Κιμμερίων Τασκίν Κίρτζαλη επειδή είχε δηλώσει υποψηφιότητα και με τον συνδυασμό «Δήμος Πρότυπο» και δεν ανακηρύσσεται  σε υποψήφιος σε κανένα. Επίσης δεν ανακηρύσσονται  οι υποψήφιοι με τον συνδυασμό «Η ΞΑΝΘΗ ΑΛΛΙΩΣ» του υποψήφιου δημάρχου Στράτου Κοντού στην δημοτική ενότητα Κιμμερίων οι: Αλτινάι Τσαρεκτσή, Εμβέρ Σοφτά και Τζενάν Μπαντάκ επειδή παραιτήθηκαν νόμιμα και εμπρόθεσμα. Ο ένας δηλαδή  πήγε σε δύο προφανώς για να δέσει την υποψηφιότητά του και οι άλλοι τρεις παραιτήθηκαν άγνωστο γιατί  λίγο πριν ανακηρυχθούν! Όλοι τους από τα Κιμμέρια! Τι συμβαίνει με τους υποψηφίους των Κιμμερίων;
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…