Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

0

Θάνατος ή ανάσταση;
Αυτό που αποφάσισαν όσοι πήγαν την Κυριακή αυτή και την προηγούμενη να ψηφίσουν για αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τελικά ο θάνατος ή η ανάσταση αυτού;
Ιδού το ερώτημα επομένως. Η απάντηση είναι νωρίς για να δοθεί και ούτε βιάζεται να το κάνει γνωστό σύντομα ο νέος αρχηγός.
Πάντως, κατά γενική ομολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, απαρνήθηκε το πολιτικό του παρελθόν με την επιλογή Κασσελάκη και απόρριψη Αχτσιόγλου. Επιλογή της μη Πολιτικής και απόρριψη της Αριστεράς. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Είναι απλό. Την αναμενόμενη συνταξιοδότηση και αποχώρηση όλης της παλιάς γενιάς των στελεχών. Που θ’ αποφασίσουν ν’ αποχωρήσουν με το κεφάλι ψηλά και τη σημαία των ιδεών της αριστεράς στο χέρι.
Γ.Δ.


Πίεση στο ΠΑΣΟΚ;
Συζητείται, τίθεται ως θέμα και σίγουρα προβληματίζει σοβαρά η εξέλιξη της προχθεσινής ψηφοφορίας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ψηφοφόροι του επέλεξαν ως νέο πρόεδρο μετά την παραίτηση Τσίπρα τον φωτογενή Κασσελάκη και με μεγάλη μάλιστα διαφορά.
Το θέμα λοιπόν τώρα τίθεται ως προβληματισμός προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και ως πίεση προς αυτό για τον τρόπο και τη στρατηγική που θα πρέπει ν’ ακολουθήσει.
Μεταξύ μας τώρα, πίεση θα υπάρχει σίγουρα διότι εδώ ο «αντίπαλος»  χαμογελάει μονίμως δείχνοντας την άσπρη οδοντοστοιχία του, κερδίζει πόντους όχι για τις πολιτικές προτάσεις του αλλά το γυμναστήριο, το σκυλί του, και τις όποιες άλλες επιλογές. Στα παραδοσιακά κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά είναι ξένα, εκτός της γνωστής τρέχουσας πολιτικής δράσης.
-Νέα ήθη εισήγαγε ο Κασσελάκης τελικά…
Γ.Δ.


Μπερδέματα
Ο Ευάγγελος Αντώναρος δηλώνει άνθρωπος του Κέντρου, ο Κασσελάκης δεν δηλώνει τίποτε για το που πολιτικά βρίσκεται και γενικά τα μπερδέματα είναι αρκετά.
Το πολιτικό σύστημα της χώρας μας μπήκε σε περίοδο περιστροφής.
Δεδομένα δεκάδων χρόνων ανατράπηκαν εν μία νυκτί, η περίοδος της μεταπολίτευσης μένει πίσω, ξεπερνιέται από νέα ήθη, η πολιτική όπως την γνωρίζαμε όλοι μεταβάλλεται άρδην και η απορία υπάρχει εάν το νέο που ήρθε είναι σωστό ή λάθος, κι αν θα μείνει ή θα παραμεριστεί σύντομα.
Η αναμέτρηση είναι εδώ, η σύγκρουση θα ξεκινήσει και θα είναι σκληρή. Τι ακριβώς θα είναι αυτό, τελικά, που θα επικρατήσει άγνωστο.
Γ.Δ.


Debate (ντιμπέιτ) ποιος θέλει;
Τελικά, αποδεδειγμένα, σε όλους τους μεγάλους δήμους της Θράκης, το αίτημα για τη διεξαγωγή debate κατατέθηκε από την αντιπολίτευση.
Το γιατί είναι προφανές, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ευρισκόμενοι όλοι οι συνδυασμοί. Βέβαια το ντιμπέιτ επιθυμούν οι της αντιπολίτευσης και ο Στράτος Κοντός που το πρότεινε.
Τελικά απ’ όσα πληροφορηθήκαμε ντιμπέιτ δεν πρόκειται να γίνει για τεχνικούς λόγους, αλλά και κανείς δεν αφήνει ένα γάμο για να πάει για πουρνάρια.
Ήσυχα, ήρεμα και πολιτισμένα ως εκ τούτου, ας συνεχίσουν το έργο τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι και στελέχη αυτών.
Κάποιοι είχαν την ευκαιρία τους στο δημοτικό συμβούλιο ν’ ασκήσουν κριτική αλλά προτιμούσαν την αποχώρηση τότε.
Γ.Δ.


Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, πάλι Παππάς
Ο μεγάλος κερδισμένος των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρα ο Νίκος Παππάς. Ο οποίος όχι μόνο στήριξε το φαβορί στην εσωκομματική κούρσα αλλά ανέβηκε και στο βάθρο της Κουμουνδούρου μαζί με το νέο πρόεδρο, μόνο αυτός, σε αναγνώριση της ιδιαίτερης συμβολής του στη νίκη, κάτι που προϊδεάζει και τον ρόλο που θα έχει στο κόμμα.
Ο Νίκος Παππάς, που ήταν το Ν.2 επί Τσίπρα και εξ απορρήτων του πρώην αρχηγού, παρά το ισχνό 8% που πήρε στις εσωκομματικές εκλογές, βρέθηκε να είναι το Ν. 2 και επί νέας εποχής Κασσελάκη. Φαίνεται πως αυτός είναι τελικά το φαινόμενο του ΣΥΡΙΖΑ, όχι ο Κασσελάκης.
Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πάντα δίπλα (ή μήπως και πίσω;) από τον εκάστοτε αρχηγό, παραμένοντας αλώβητος στην κορυφή της κομματικής επετηρίδας ακόμα και μετά την αμετάκλητη  καταδίκη του από το Ανώτατο Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος.
Βέβαια ο νέος αρχηγός υπόσχεται ότι θα φέρει φρέσκο αέρα στο κόμμα, έχοντας στο πλευρό του τη Τζάκρη, τον Πολάκη, τον Αντώναρο και τον Νίκο Παππά. Ίσως κάποιος πρέπει να του εξηγήσει πως με φθαρμένα υλικά δύσκολα χτίζεται κάτι καινούργιο.
Αν και είναι άνθρωπος της αγοράς, φαίνεται ότι δεν το έχει αντιληφθεί…


«Το Κιβώτιο»
Συμπολίτης αναγνώστης με αφορμή το σχόλιο της στήλης πριν λίγες ημέρες για το «Άδειο κιβώτιο»  ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.
Ιδού περιληπτικά κάποια στοιχεία.
«Για την ελληνική Αριστερά υπάρχει ένα εξαίρετο βιβλίο, το «Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου (εκδ. Κέδρος), που με λογοτεχνικά αξιοθαύμαστο τρόπο πραγματεύεται αριστοτεχνικά τη σχέση ιδεολογίας, ηθικής και εξουσίας. Στρατιώτες μιας ανταρτικής  ομάδας παίρνουν εντολή να μεταφέρουν ένα κιβώτιο στο αρχηγείο, που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση  από το σημείο από το οποίο θα το παραλάβουν. Δεν γνωρίζουν το περιεχόμενό του και δεν πρέπει να το μάθουν, πρέπει όμως πάση θυσία να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Στη διαδρομή σκοτώνονται όλοι,  πλην ενός, ο οποίος τελικά παραδίδει το κιβώτιο. Για να μάθει, όταν ανοιχτεί, ότι ήταν άδειο, ότι όλες αυτές  οι θυσίες έγιναν  για  ένα άδειο κιβώτιο.
Το «Κιβώτιο» με τον καιρό έγινε βιβλίο αναφοράς ιδίως για τους αριστερούς που, κατά καιρούς, στοχάζονταν τη διαδρομή τους στον πολιτικό χώρο»
Γ.Δ.


Δεν ήταν άδειο το «Κιβώτιο»
Υπάρχει όμως και άλλη ερμηνεία της υπόθεσης για το «Κιβώτιο». Ότι δεν ήταν άδειο!
Κι αν δεν ήταν άδειο, τι περιείχε; Διαβάστε τι υποστήριξε ένας παλαιός αντάρτης στο βουνό που ισχυριζόταν ότι γνώριζε πρόσωπα και πράγματα για την υπόθεση.
«Το κιβώτιο στάλθηκε από την περιοχή της Καστοριάς στην περιοχή των Ιωαννίνων. Το έστειλε ο αρχηγός και θα το παρελάμβανε η συντρόφισσα ερωμένη του. Και περιείχε μια γούνα».
Η παραλλαγή της μυθιστορηματικής Αλεξάνδρου από τον παλαιό αγωνιστή στερεί, φυσικά, τις λεπτές αποχρώσεις προσγειώνοντας την ιστορία από την ουτοπία που σχολιάζει στα όρια των ανθρώπινων μεγεθών. Όχι, λέει ο παλαιός αγωνιστής που  δηλώνει  εμφατικά ότι «ξέρει».
Το κιβώτιο δεν ήταν άδειο, ήταν γεμάτο. Περιείχε ένα ακριβό δώρο, τη γενναιοδωρία της αγάπης η οποία για να εκφραστεί, χρησιμοποίησε και την ιδεολογία και τον μηχανισμό προώθησης της ιδεολογίας, καθιστώντας αναλώσιμους τους θνητούς που στελέχωναν αυτόν τον μηχανισμό».  
Μετά από την παράθεση αυτών των στοιχείων, οι αναγνώστες λάβετε όποια εκδοχή ταιριάζει στον συναισθηματικό σας κόσμο.
Γ.Δ.


Υπάρχει πρόβλημα
Περπατώντας κανείς την οδό  28ης Οκτωβρίου, κάνει μια δυσάρεστη διαπίστωση. Υπάρχουν δεκάδες κλειστά καταστήματα. Στην πλέον εμπορική οδό, την εμβληματική πρώην οδό Καβάλας αυτό το φαινόμενο.
Δεξιά αριστερά του δρόμου και μέχρι την κεντρική πλατεία απ’ όπου ξεκινάει, υπάρχει μια δυσάρεστη διαπίστωση, αυτή η εικόνα των καταστημάτων που δύσκολα θα ξαναλειτουργήσουν. Η εικόνα ισχύει για μικρά, μεσαία και μεγάλα καταστήματα.
Χρόνο τον χρόνο η 28ης Οκτωβρίου υποσκελίζεται από άλλες οδούς κυρίως την Καραολή. Ήδη το κατάστημα Benneton έφυγε από 28ης Οκτωβρίου και άνοιξε στην Καραολή.
Η μετατόπιση προς άλλη επιλογή οδού, είναι απόδειξη της μετακίνησης του κέντρου βάρους.
Το εμπόριο διαμορφώνει ελεύθερα τους δικούς του κανόνες.
Γ.Δ.


Επιτέλους πια! Να δοθεί λύση για το Μειονοτικό Γυμνάσιο
Αυτή η ιστορία με το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Ξάνθης έως πότε θα διαιωνίζεται; Τόσο δύσκολο είναι να δοθεί  λύση σ’ ένα θέμα που στο  κάτω  κάτω αφορά την εκπαίδευση παιδιών των συμπολιτών μας μουσουλμάνων που επιθυμούν  τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε δίγλωσσο σχολείο;  Να παρακολουθούν δηλαδή ελληνόγωσσο και  τουρκόγλωσσο πρόγραμμα όπως στα δημοτικά μειονοτικά;  Άλλωστε η μειονοτική εκπαίδευση είναι υποχρέωση που απορρέει από την Συνθήκη της Λωζάννης και την σεβόσμαστε. Για την Πρωτοβάθμια μειονοτική εκπαίδευση αρχικά που όμως σταδιακά επεκτάθηκε στην Δευτεροβάθμια όπως το Μειονοτικό της Κομοτηνής. Το πρόβλημα με το Μειονοτικό της Ξάνθης είναι το κτηριακό. Το υπάρχον κτήριο είναι παλιό και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της σύγχρονης εκπαίδευσης. Συνεπώς υπάρχει ανάγκη για ένα νέο κτήριο όπως και σ’ άλλα σχολεία της πόλης  που είναι επίσης παλιά ή μικρά. Αυτό λοιπόν που  πρέπει να γίνει, είναι ένα νέο σχολείο και είναι υποχρέωση της πολιτείας να το παρέχει εφόσον το Μειονοτικό είναι δημόσιο και όχι ιδιωτικό, όπως υπενθυμίζει ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Δηλαδή έχει αλλάξει το ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας του και έχει μετατραπεί σε δημόσιο  με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον έτσι συμβαίνει,  απλά είναι τα πράγματα και ας μην παρεισφρέει  η πολιτική ένθεν κακείθεν όταν πρόκειται για εκπαίδευση παιδιών. Στο 2023 ζούμε και είναι δικαίωμα του καθενός γονιού ή μαθητή να επιλέξει το είδος της εκπαίδευσης που επιθυμεί.  Επιτέλους ας διαγράψουμε τα λάθη του παρελθόντος και ας οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας μουσουλμάνους. Χρόνια και χρόνια τα περνάμε παρέα και τα περνάμε άλλοτε καλά άλλοτε δύσκολα.
Τώρα θα τα χαλάσουμε;
Μ.Ξ. 


Sold out μέχρι τον Οκτώβρη τα ραντεβού για τις νέες ταυτότητες
Όλοι θυμόμαστε τι αντιδράσεις είχαμε για τις νέες ταυτότητες. Τι κινητοποιήσεις με λάβαρα και  εικόνες, τι συνωμοσιολογία. Μετά ήρθαν οι  φωτιές, οι  πλημμύρες και ο τυφώνας …Κασσελάκης και τα σκέπασε όλα. Ε, λοιπόν μόλις προχθές την Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα και έκλεισαν όλα τα ραντεβού μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου στην Ξάνθη! Κι αν σκεφτούμε ότι στην Ξάνθη δεν είχαμε ιδιαίτερες κινητοποιήσεις τι  να πει  κανείς για άλλες περιοχές που έγινε sold out μέχρι και όλο τον Οκτώβριο.! Υπολογίζεται ότι πάνω από 13.000 ραντεβού έχουν ήδη προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα!
«Αυτοί είμαστε» που θα έλεγε και ο συμπαθής γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…