Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

0

Τι εννοούν;
Διαβάζουμε, ακούμε από τα πλέον επίσημα χείλη υπουργών και στελεχών της εκάστοτε κυβέρνησης, ακόμη δια στόματος και πρωθυπουργών μια φράση που κατάντησε καραμέλα στα στόματα όλων.
Την ξανακούσαμε και την τελευταία εβδομάδα από στελέχη της ΝΔ τα οποία ασχολούνται με τις αυτοδιοικητικές εκλογές κυρίως των περιφερειών.
Αναφερόμενα στη δική μας περιφέρεια τα εν λόγω στελέχη δήλωσαν με αφορμή τα «αντάρτικα» ψηφοδέλτια. Είπαν λοιπόν για την περιφέρειά μας «…μεταξύ άλλων στην περιφέρεια με ειδικό πολιτικό βάρος για τη ΝΔ…»
Αυτό το ειδικό πολιτικό βάρος πώς το εννοούν αλήθεια; Πώς το ερμηνεύουν; Τι σημαίνει για τη ΝΔ που εμείς που ζούμε εδώ δεν το βλέπουμε να υλοποιείται σε άλλους τομείς ενώ εκδηλώνεται μόνον την περίοδο των εκλογών;
-Προφανώς δεν θα υπάρξει απάντηση γι’ αυτό το «ειδικό πολιτικό βάρος για τη ΝΔ».
Γ.Δ.


Η ώρα των δημοτών
Ολοκληρώθηκε πλέον η δημοσιοποίηση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.
Οι δημότες Ξάνθης έχουν ενημερωθεί ποιοι συμπολίτες είναι υποψήφιοι και σε ποιον συνδυασμό. Έτσι, έχουν πλέον την εικόνα κάθε συνδυασμού μπροστά τους για να προχωρήσουν και αποφασίσουν τόσο ως προς την επιλογή του συνδυασμού αλλά και των υποψηφίων που θα επιλέξουν να σταυρώσουν.
Προφανώς κάποιοι να παρατηρήσουν πως είναι νωρίς ακόμη για την επιλογή,  και θα συμφωνήσω μαζί τους. Εξάλλου δεν χρειάζεται βιασύνη, χρειάζεται απεναντίας ψύχραιμη προσέγγιση του όλου θέματος διότι ό,τι ψηφοδέλτιο σταυρωθεί και ριχτεί στην κάλπη, αυτό ισχύει.
Λάθη εδώ δεν διορθώνονται, γι’ αυτό χρειάζεται σοβαρή επιλογή μετά από σκέψη.
Γ.Δ.


Το Πρωτοδικείο θα αποφασίσει για την συμμετοχή Κριτσίνη στις εκλογές
Έντονα πολωμένο είναι το εκλογικό κλίμα στον δήμο Αβδήρων μεταξύ του δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου Γιώργου Τσιτιρίδη και του υποψηφίου δημάρχου Σάκη Κριτσίνη. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι  ο κ. Τσιτιρίδης όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του  κατέθεσε αίτημα ακύρωσης του κ. Κριτσίνη από τις εκλογές θέτοντας ευθέως κώλυμα εκλογιμότητας επειδή όπως αποδεικνύουν και τα αποσπάσματα των πρακτικών του Δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Κριτσίνης συμμετείχε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ψήφισε υπέρ της συμμετοχής του δήμου σε 2 ενεργειακές κοινότητες που ιδρύθηκαν από ιδιώτες παρότι  ήταν μέλος και μέτοχος  σε μία απ’ αυτές. Να σημειώσουμε ότι όπως ορίζει ο νόμος όποιος έχει έννομο συμφέρον εξαιρείται από συζήτηση θεμάτων στο δημοτικό συμβούλιο όταν σχετίζονται με του δήμου. Κατά συνέπεια το  γεγονός ότι ο ίδιος συμμετείχε και μάλιστα ψήφισε υπέρ αποκρύπτοντας ότι  είναι μέτοχος σε μία απ’ αυτές τις εταιρείες αποτελεί παράβαση για την οποία θα αποφασίσει  το πρωτοδικείο Ξάνθης.
Μ.Ξ.


Αντεπίθεση Κριτσίνη αλλά…για την ταμπακιέρα τίποτε. Ποιο ακριβώς είναι το fake news ;
Ο κ. Κριτσίνης πέρασε στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας «fake news» τα όσα λέει ο κ. Τσιτιρίδης και μάλιστα απειλεί με μηνύσεις ρητά όποιο Μέσο τα δημοσιεύσει. Εξαπολύει  επίθεση για απευθείας αναθέσεις και  άσσους που έχει  στο μανίκι του κατά του Τσιτιρίδη και τον κατηγορεί  για απόκρυψη στοιχείων και πολλά ακόμη. Όμως δεν απαντά σε τίποτε απ’ όσα υποστηρίζει ο κ. Τσιτιρίδης. Είναι ή όχι μέλος και μέτοχος στην ενεργειακή κοινότητα και αν ναι, γιατί  το απέκρυψε και συμμετείχε αλλά και ψήφισε υπέρ της συμμετοχής του δήμου; Ποιο είναι ακριβώς το fake news; Ότι είναι μέτοχος; Αν δεν είναι γιατί δεν το αποδεικνύει ή απλά γιατί δεν το λέει; Και αν είναι, πολύ καλά κάνει αλλά γιατί το  απέκρυψε και ουσιαστικά ψήφισε ως δημοτικός σύμβουλος ένα θέμα που εξυπηρετεί και το συμφέρον της εταιρείας που είναι μέτοχος; Δεν μπορεί  να μην γνώριζε ότι αυτό είναι παράνομο; Τόσα χρόνια στα έδρανα δεν μπορεί να αγνοεί βασικά θέματα του Κανονισμού λειτουργίας της τοπικής  αυτοδιοίκησης.
Μ.Ξ.


Ο Daniel ισοπέδωσε την ανατολική ακτή της Λιβύης
Κι ενώ εμείς μετράμε τις πληγές μας στη Θεσσαλία με 15 νεκρούς, χιλιάδες στρέμματα πλημμυρισμένης γης και την καταστροφή σπιτιών, περιουσιών και καλλιεργειών από την κακοκαιρία Daniel, ωστόσο η καταστροφή δεν σταμάτησε στη χώρα μας. Ο Daniel αφού σάρωσε όλη τη Μεσόγειο στη συνέχεια ξέσπασε και στη Λιβύη. Η τεράστια ποσότητα νερού που έπεσε διέλυσε δύο φράγματα και οι όγκοι νερού πλημμύρισαν την ανατολική ακτή της χώρας πλήττοντας τη Βεγγάζη και ισοπεδώνοντας σχεδόν την πόλη Ντέρνα.
Καταστράφηκαν κτίρια και παρασύρθηκαν χιλιάδες άνθρωποι στη θάλασσα. Οι νεκροί επίσημα είναι 150, αλλά αγνοούνται 4.000 με 5.000 άνθρωποι, με τις εκτιμήσεις των αρχών να υπολογίζουν είναι πως ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 2.000!
Κι αυτά έγιναν σε μια ήδη μισοκατεστραμμένη χώρα, που δεν αναμένει από κάπου βοήθεια παρά μόνο ανθρωπιστική από τον ΟΗΕ. Εμείς ευτυχώς –παρά τις επίμονες προσπάθειες κάποιων πολιτικών δυνάμεων- ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έσπευσε να μας χρηματοδοτήσει άμεσα με 2,2 δισ. ευρώ. Και λέμε ευτυχώς, γιατί μία τέτοιου μεγέθους καταστροφή όπως της Θεσσαλίας είναι αρκετή για να οδηγήσει μία χώρα στην χρεοκοπία.
Βέβαια οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, αλλά υπάρχει και ισχυρή στήριξη…


Λεφτά δόθηκαν, έργα δεν έγιναν
Τραγικό μεν, γνήσιο ελληνικό δε. Ιδού γιατί και το ωραίο της υπόθεσης, έγιναν γνωστά τα χαΐρια κάποιων αυτοδιοικητικών μετά τις πλημμύρες.
Λοιπόν, σύμφωνα με δηλώσεις ανωτάτων κυβερνητικών στελεχών, χρήματα δόθηκαν και μάλιστα πολλά σε δήμους για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα.
Όμως οι δήμοι αυτοί, ενώ πήραν το χρήμα το διέθεσαν σε άλλα έργα, πιο φανταχτερά και ψηφοθηρικά.
Από την άλλη δεν έγινε κανένας έλεγχος για να διαπιστώσουν εάν έγιναν έργα, πόσα έγιναν και πού και ποιο κόστος είχαν.
Αδιαφορία από το υπουργείο, το ίδιο και χειρότερο από τους δήμους που τώρα θα κληθούν ν’ αποδείξουν ποια έργα έκαναν.
Τώρα όμως είναι αργά.
Γ.Δ.


«Πού είναι το κράτος; Δεν υπάρχει κράτος!»
Θα το έχετε ακούσει κι εσείς γιατί το συνηθίζει ο νεοέλληνας να το εκφράζει με δύναμη στα κανάλια συνήθως. Οι άνθρωποι αυτοί φωνάζουν λοιπόν το γνωστό «Πού είναι το κράτος; Δεν υπάρχει κράτος!»
Βέβαια η απάντηση είναι μία, αληθινή και αποστομωτική.  «Το κράτος είναι εκεί όταν εσύ καταπατούσες δημόσια έκταση και έχτιζες αυθαίρετο σε μπαζωμένο ρέμα και αργότερα το νομιμοποιούσες».
Το κράτος και τότε και τώρα είναι στο ίδιο μέρος, με τις ίδιες νοοτροπίες, αργοκίνητο και αδιάφορο, που το εκμεταλλεύονται οι πονηροί και τα λαμόγια, ενώ οι νομοταγείς πολίτες είναι τα θύματα αυτού του ανήθικου κράτους.
Γ.Δ.


Χρειάζεται νέο κράτος
Πλέον είναι γεγονός.
Παρατεταμένοι καύσωνες, πρωτοφανείς πυρκαγιές που μαίνονταν επί ημέρες, φονικές πλημμύρες στη συνέχεια, ύψη βροχής που έσπασαν κάθε ρεκόρ, αποδεικνύουν ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε μία μη αναστρέψιμη κλιματική καταστροφή.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν πως για να αντιμετωπιστούν σωστά και αποτελεσματικά, απαιτείται η δημιουργία ενός νέου κράτους, ενός άλλου, διαφορετικού, με λίγα υπουργεία για να πάψουν οι αλληλοκαλύψεις, υπουργοί που να γνωρίζουν το αντικείμενό τους, που θα ελέγχουν τους υφιστάμενους με αυστηρότητα για την απόδοσή τους και τη υλοποίηση των εντολών, ενώ δεν θα διστάζει στην εφαρμογή διάφορων ποινών στους υφιστάμενους που καθυστερούν σκόπιμα στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Προσωπικά πιστεύω πως είναι δύσκολο έως απίθανο να δούμε αυτό το νέο κράτος. Εξάλλου εδώ είναι Βαλκάνια, όλα είναι ωραία, τι τις χρειάζεται τις αλλαγές τώρα το κράτος; Ψάχνει για μπελάδες;
Γ.Δ.


Ήρεμο κλίμα προεκλογικό
Έχουμε μπει επίσημα στην προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών και όμως το όλο κλίμα είναι υποτονικό.
Γενικά υπάρχει μια ηρεμία και ησυχία σε όλες τις παρατάξεις.
Πιθανόν να ζωηρέψουν τα πράγματα σύντομα με τις παρουσιάσεις των συνδυασμών και τη λειτουργία των εκλογικών κέντρων.
Σίγουρα η απαγόρευση μεγαφώνων, αφισών, πανό και άλλων ενοχλητικών μέσων όπως κόρνες και σφυρίχτρες να έχουν βοηθήσει στο ήρεμο κλίμα που πλέον επικρατεί.
Παράλληλα και οι επικεφαλής είναι προσεκτικοί στο λόγο τους και δεν οξύνουν το κλίμα.
Θα ασκηθεί μια κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή, όμως οι δημότες περισσότερο επιθυμούν ν’ ακούσουν τα προγράμματα των υποψήφιων και τι αυτοί προτείνουν για τον δήμο, τα έργα, τις παρεμβάσεις, τις αλλαγές, τις νέες ιδέες.
Γ.Δ.


Το λάθος συνεχίζεται
Ένα από τα εργαλεία των εκλογών είναι και τα ψηφοδέλτια. Ναι, αυτά τα χαρτιά που πάνω τους είναι τυπωμένα τα ονόματα των υποψήφιων συμβούλων, βουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών.
Αυτά τα ψηφοδέλτια λοιπόν που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, δεν τα βρίσκει κανείς μόνο στα εκλογικά κέντρα όπου πάει να ψηφίσει, αλλά κυκλοφορούν κατά χιλιάδες εκτός. Τα τυπώνουν οι παρατάξεις και τα διαθέτουν στους υποψήφιους συμβούλους, οι οποίοι στη συνέχεια τα προωθούν σταυρωμένα σε φίλους, γνωστούς, συγγενείς ή και κάποιους εξαγορασμένους ψηφοφόρους.
Το έχουμε ξαναγράψει ζητώντας από την πολιτεία να σταματήσει αυτή την απαράδεκτη ιστορία να υπάρχουν ψηφοδέλτια εκτός τω εκλογικών κέντρων. Αυτό το φαινόμενο υπάρχει μόνον στην χώρα μας. Αξίζει να τονίσω πως στη Βουλγαρία ψηφίζουν ηλεκτρονικά, το ίδιο και στην Τουρκία. Ίσως η Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα που εφαρμόζει αυτό το διάτρητο σύστημα που συνεχίζει την εξαγορά και τον εκμαυλισμό συνειδήσεων αδύναμων ανθρώπων.
Ιδού λοιπόν πεδίο λαμπρό για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να σταματήσουν αυτό το λάθος και να εφαρμόσουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Τίθεται όμως το ερώτημα:
Γιατί δεν καταργούν άμεσα την ύπαρξη ψηφοδελτίων εκτός των εκλογικών κέντρων; Γιατί δεν εφαρμόζουν ένα απλό ηλεκτρονικό τρόπο όπως στην «καθυστερημένη» Βουλγαρία;
-Είναι προφανές πως δεν θα απαντήσει κανείς, διότι το ξέρουν θα χάσουν την πελατεία…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…