Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αντιπλημμυρικά έργα στην Βιστονίδα ζητούν  οι Αλιείς

Αντιπλημμυρικά έργα στην Βιστονίδα ζητούν  οι Αλιείς

0

Κίνδυνος για πλημμύρες στο Πόρτο Λάγος αν δεν ανοίξει η «μπούκα το Λαγού» υποστηρίζει ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστονίδας

 

Καταγγελία του προέδρου του Αλιευτικού Συνεταιρισμού για κωλυσιεργία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ξάνθης – Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθη Κ. Κουρτίδης : «Η υπηρεσία κάνει καλά τη δουλειά της»

 

 

Στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών σε Βόλο και Θεσσαλικό κάμπο και εν όψει του χειμώνα εντείνεται η ανησυχία για την αντιπλημμυρική προστασία στον  τόπο μας. Ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα όχι όμως τόσο ακραία εκτός από το 1996, όταν πλημμύρισε όλος ο κάμπος και το Πόρτο Λάγος, είχαμε μικρότερης  έντασης και το 2015 και το 2017. Η ανησυχία προέρχεται από τρία «ευάλωτα» σημεία. Τον Νέστο και τα αναχώματα στο ύψος  της Ηλιόπετρας,  τον Κόσυνθο και την Βιστονίδα. Όπως είναι γνωστό η Π.Ε. Ξάνθης έχει κατασκευάσει αντιπλημμυρικό έργο στην Ηλιόπετρα, ενώ είναι υπό εκτέλεση έργο αντιπλημμυρικής προστασίας 7 εκ. ευρώ στον Κόσυνθο.

Κίνδυνος για πλημμύρες στο Πόρτο Λάγος αν δεν ανοίξει η «μπούκα το Λαγού» υποστηρίζει ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστονίδας

Στην Βιστονίδα όμως που εκβάλλουν νερά και φερτές ύλες τόσο ο Κόσυνθος όσο και ο Κομψάτος εκτός από μια εργολαβία 40.000 ευρώ από την Π.Ε. Ξάνθης για την ενίσχυση των ιχθυοφραγμών, δεν έχουν γίνει κάποια έργα αντιπλημμυρικά. Κι ως τέτοιο θεωρείται από τους αλιείς του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας η διάνοιξη του στομίου στην περιοχή του Λαγού (προς το Φανάρι), το γνωστό στην γλώσσα των αλιέων ως «μπούκα του Λαγού». Ένα έργο που ζητούν από το 2017 να το υλοποιήσει η Περιφέρεια αλλά αντ’ αυτού εισπράττουν κωλυσιεργία – όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιώργος Γκίλης: «Φωνάζουμε από το 2017 ότι πρέπει  να ανοίξει η μπούκα του Λαγού που έχει  κλείσει από  το 2017 με φερτές ύλες. Είναι πρωτίστως αντιπλημμυρικό έργο  που πρέπει να γίνει. Το ίδιο είναι και ο εκχειλιστήρας στο Πόρτο Λάγος.  Ένα έργο της δεκαετίας του 1960 που «μπαλώνεται» συνέχεια με αλλεπάλληλες τσιμεντοποιήσεις αλλά αποτελεί μια μόνιμη απειλή για πλημμύρα σ’ όλο τον οικισμό του Λάγος σε περίπτωση που σπάσει».

Καταγγελία του προέδρου του Αλιευτικού Συνεταιρισμού για κωλυσιεργία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ξάνθης

Ο κ. Γκίλης εγκαλεί για  κωλυσιεργία υπηρεσιακό παράγοντα της Τεχνικής Υπηρεσίας της Π. Ε. Ξάνθης υποστηρίζοντας ότι αρνήθηκε να υπογράψει την μελέτη που εκπόνησε ο Συνεταιρισμός ώστε να  ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης τεχνικών έργων σε λιμνοθάλασσες από το ΕΣΠΑ (ύψους 23,5 εκ. ευρώ) με το αιτιολογικό ότι  δεν είχε εκπονηθεί η μελέτη από τις υπηρεσίες και ως εκ τούτου δεν είχε την δικαιοδοσία να την υπογράψει. Ωστόσο ο κ. Γκίλης πρόσθεσε ότι  ο συγκεκριμένος παράγοντας  αρνήθηκε να αναλάβει  την μελέτη η υπηρεσία με την αιτιολογία της υποστελέχωσης.

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Κουρτίδης : «Η υπηρεσία κάνει καλά τη δουλειά της»

Κληθείς να απαντήσει  ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Κουρτίδης για τις αιτιάσεις του κ. Γκίλη ανέφερε πως η Τεχνική υπηρεσία κάνει καλά τη δουλειά της και  καλώς δεν υπέγραψε μια μελέτη που δεν έκανε. Πρόσθεσε ότι δεν είχε την αρμοδιότητα να το κάνει γιατί  το έργο αφορά την διαχείριση και την εκμετάλλευση  της λιμνοθάλασσας που είναι αρμοδιότητα της ΔΑΟΚ. Ωστόσο όπως υποστήριξε ο κ. Κουρτίδης η ενταξιακή διαδικασία του φακέλου του Συνεταιρισμού δεν έχει καθυστερήσει καθώς φέρει  υπογραφή του Γενικού Διευθυντή της Περιφέρειας και ήδη έχει αποσταλεί στο υπουργείο για αξιολόγηση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζεται ο δωρεάν εμβολιασμός παιδιών από το παράρτημα Ρομά του δήμου Ξάνθης

Από τον Ιούλιο του 2023 έως και τον Απρίλιο του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί 488 εμβολιασμοί…