Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

0

Μια ερώτηση
Τίθεται προς όλους όσοι διαβάζουν την Εφημερίδα αυτή και ειδικότερα την στήλη ένα ερώτημα απλό και εύκολο.
«Ποιο όνομα ακούστηκε από Τηλεοράσεως και Ραδιοφώνου περισσότερο, ποιο διαβάστηκε σε site και Εφημερίδες εδώ και έναν μήνα;
Η απάντηση είναι απλή, γνωστή και ως εκ τούτου εύκολη. Δεν είναι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (έρχεται δεύτερος), δεν είναι κάποιου μεγάλου καλλιτέχνη, ποιητή, ηθοποιού, τραγουδιστή. Όχι, καθόλου. Ούτε το όνομα κάποιου μεγάλου επιστήμονα, εφευρέτη ή οικονομικού παράγοντα. Τίποτε και κανείς από τους χώρους αυτούς.
Το  όνομα που ξεχώρισε, με μεγάλη διαφορά μάλιστα, ήταν του υποψήφιου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη.
Γ.Δ.


Και μία απάντηση
Πιστεύω πως η απάντησή σας πως είναι θετική με τη δική μου.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και με πιθανότητες πολλές να εκλεγεί αυτός πρόεδρος, κυριολεκτικά έχει σπάσει τα κοντέρ.
Παρόμοια αναφορά, σχόλια, άρθρα, ρεπορτάζ για το που πήγε, τι φοράει, πως ονομάζεται το σκυλάκι του, σε ποιο γυμναστήριο γυμνάζεται, τι δήλωση έκανε. Παντού, σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης μέχρι βαθμού που η υπερβολική του έκθεση να ενοχλεί όλους αυτούς που δεν μπορούν τόση απλόχερα προσφερόμενη προβολή· για έναν απίθανο τύπο που εμφανίστηκε από το πουθενά και διεκδικεί την αρχηγία ενός κόμματος!
Γ.Δ.


Αρχηγός από το πουθενά;
Μεταξύ μας τώρα, φίλος παλιός στην Αριστερά, μου έλεγε πως κοντεύει να βγάλει σπυράκια με όλα όσα ακούει από τον υποψήφιο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο άνθρωπός μας, χρόνια στην αριστερά, στα κινήματα και τις πορείες, παντού να δίνει παρουσία, ν’ αγωνίζεται για τις ιδέες του και ξαφνικά, τελείως απρόσμενα να βλέπει και ν’ ακούει πράγματα και θάματα από έναν άνθρωπο τελείως άγνωστο. Κι αυτός ο νέος, με τα λόγια, τη στάση, τη συμπεριφορά του, να τους λέει πως ήταν λάθος μέχρι τώρα, πως αυτός μπορεί να τ’αλλάξει όλα για να τους οδηγήσει στις νίκες και την εξουσία.
Έτσι, με ωραία λόγια, με χαμόγελο και απλά ωραίο στυλ. Χωρίς θέσεις, χωρίς ιδεολογία, χωρίς εμπειρία κομματική και αντίστοιχη δράση. Με δυο λέξεις, από το πουθενά.
Γ.Δ.


Πάνω απ’ όλα σκοπιμότητα
Για να λυθεί ένα πρόβλημα, απαιτείται αμοιβαία υποχώρηση των δύο πλευρών.
Αυτό πρέπει να γίνει για να βρεθεί λύση στο θέμα της στέγασης αριθμού μαθητών του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου. Οι πορείες δεν λύνουν προβλήματα, είναι διαπιστωμένο, ούτε οι δήθεν καταλήψεις που τελικά αποβαίνουν εις βάρος των μαθητών.
Το θέμα στο Ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο -Λύκειο με τη στενότητα του χώρου, δεν θα υπήρχε εάν δεν αποφάσιζαν γονείς της ορεινής περιοχής να μετακινήσουν τα παιδιά τους από τα εκεί δημόσια σχολεία στο ιδιωτικό. Γι’ αυτόν τον απλό λόγο δημιουργήθηκε το πρόβλημα, το οποίο τελικά ταλαιπωρεί τους μαθητές στο πήγαινε-έλα ενώ σε πολύ σύντομο χρόνο θα ήταν στα σπίτια τους φοιτώντας στα εκεί σχολεία.
Άρα, το «πρόβλημα» δημιουργήθηκε σκόπιμα και αλλού αποσκοπούσε και από αλλού φυσικά οργανώθηκε.
Κατά λοιπά, η Πολιτεία αποφασίζει, διότι και αυτή έχει την ευθύνη για την υγεία των παιδιών από τη στιγμή που οι γονείς δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτά.
Γ.Δ.


Δημοτικό
Σταμάτησε να λειτουργεί ο δήμος Ξάνθης; Η ερώτηση είναι ρητορική διότι όλοι οι δήμοι του νομού και του Μητροπολιτικού δήμου επίσης, συνεχίζουν να λειτουργούν.
Η προεκλογική περίοδος δεν σημαίνει ότι οι δήμοι κατεβάζουν ρολά, ότι έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τους δημότες. Δεν σημαίνει επίσης ότι δράσεις που είχαν προγραμματιστεί δεν θα πρέπει να υλοποιηθούν. Απεναντίας, η λειτουργικότητα των δήμων αποδεικνύει ότι παρά την προεκλογική περίοδο η δημοτική διοίκηση λειτουργεί, εξυπηρετεί, έχει τις δραστηριότητές της, τον δικό της προγραμματισμό.
Ως εκ τούτου αδικαιολόγητα κάποιοι μουρμούριζαν για την παρουσίαση του ενεργειακού master plan του δήμου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και που σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε η εφημερίδα μας στο φύλλο της Παρασκευής.
Μένω στο θέμα με τη δήλωση του Σωκράτη Ξυνίδη ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση. Είπε: «Δεν είναι προεκλογικής σκοπιμότητας η παρουσίαση της μελέτης. Μ’ ενδιαφέρει το έργο του δήμου Ξάνθης, όχι του Τσέπελη, αλλά θα ήταν κρίμα να μη γίνει κάποια λογοδοσία του δημάρχου και να μην ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για ένα τόσο σημαντικό σχέδιο».
Γ.Δ.


Φτάνει η ώρα της κρίσης
Οι μέρες περνούν, η αγωνία κορυφώνεται και οι πρωταγωνιστές των εκλογών, δημοτικών και περιφερειακών θα τα δώσουν όλα. Μπαίνουμε σιγά-σιγά στην τελική ευθεία και όλοι πλέον φορτσάρουν, κι αυτό είναι το σωστό και αναμενόμενο.
Σε λίγο, όλοι θα μετρηθούν, θα ζυγιστούν και όσοι βρεθούν ελλιπείς θα πάνε σπίτια τους. Κι εκεί, με την ησυχία τους, θα κάνουν τον απολογισμό τους τι έκαναν και το κυριότερο τι δεν έκαναν σωστό και απέτυχαν.
Από την άλλη, οι νικητές θα πανηγυρίσουν τη νίκη τους, η οποία θ’ αποτελεί την επιβεβαίωση πως όλα όσα σχεδίασαν και οργάνωσαν απέδωσαν και απέφεραν την πολυπόθητη πρωτιά.
-Θυμίζω,  πως η ιστορία γράφεται από τους νικητές.
Γ.Δ.


Πάμε κάλπη
Για την κάλπη, για την ακρίβεια σε δύο διαφορετικές κάλπες θα ψηφίσουμε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου. Η μία θα είναι για την εκλογή δημάρχου και η άλλη για την εκλογή περιφερειάρχη.
Αυτό λίγο-πολύ είναι γνωστό. Σ’ εκείνο όμως που θα σταθώ με το σχόλιό μου είναι ότι πρέπει όλοι ή τέλος πάντων οι περισσότεροι να πάμε να ψηφίσουμε.
Να πάμε στην κάλπη και να ασκήσουμε ένα ύψιστο δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, θυσίες και αίμα. Κι αυτό λοιπόν το δικαίωμα το απεμπολούν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έτσι διαγράφουν την έννοια του ανθρώπου που έχει την υποχρέωση συμμετοχής στα κοινά, του δήμου και η όποια συμμετοχή είναι απόδειξη του υπεύθυνου πολίτη που εμπράκτως αποδεικνύει πως είναι πολιτικό ον. Δηλαδή πολίτης της Εκκλησίας του Δήμου.
-Στην κάλπη λοιπόν, να πάμε, οι περισσότεροι.
Γ.Δ.


Υπεύθυνοι -ανεύθυνοι
Η μη συμμετοχή όμως στην ψηφοφορία, παρότι συνειδητή πράξη, για κάποιους λίγους όμως, αναδεικνύει για τους απέχοντες μια άλλη παράμετρο.
Οι αδιάφοροι αυτοί που δεν συμμετέχουν, χάνουν το δικαίωμα θεμελίωσης άσκησης κριτικής.
Δεν συμμετέχεις στις εκλογές, δεν αποφασίζεις υπεύθυνα. Έκατσες σπίτι σου αδιαφορώντας για όσα θα συμβούν στο δήμο σου, τώρα σιώπα (για να το πω ευγενικά).
Δικαίωμα άσκησης κριτικής έχει ο πολίτης-δημότης που συμμετέχει στην ψηφοφορία, που αποδεικνύει με τη συμμετοχή του το ενδιαφέρον για όσα θα συμβούν ή δεν θα συμβούν στον δήμο του.
Η συμμετοχή επομένως δείχνει υπεύθυνους ανθρώπους, η μη συμμετοχή ανεύθυνους που αρέσκονται να γκρινιάζουν, καταδικάζουν, κριτικάρουν. Το κάνουν αρκετοί ανεύθυνοι και στον τόπο μας. Ίσως γνωρίζετε και σεις  κάποιους.
Γ.Δ.


Η …κοπτοραπική και το «κόλλημα» του Κριτσίνη
Είναι θεμιτό και δημοκρατικό να αντιπαρατίθεται κάποιος υποψήφιος δήμαρχος αναδεικνύοντας τις αδυναμίες της εν ενεργεία δημοτικής αρχής, με επιχειρήματα. Είναι αθέμιτο όμως να υποτιμά την κοινή λογική και να παραπληροφορεί. Για παράδειγμα όταν ο κ. Τσιτιρίδης προσέφυγε στο Πρωτοδικείο θέτοντας κώλυμα εκλογιμότητας του κ. Κριτσίνη ο κ. Κριτσίνης τον κατηγόρησε για fakenews  χωρίς ωστόσο να απαντά πιο ακριβώς είναι το ψέμα. Ότι είναι μέλος της Ενεργειακής Κοινότητάς στην οποία συμμετέχει ο δήμος Αβδήρων και ο ίδιος δεν ενημέρωσε και συμμετείχε και ψήφισε υπερ της συμμετοχής του δήμου; Ή ότι  δεν είναι μέλος της ενεργειακής κοινότητας;
Και τώρα που βγήκε η απόφαση του Πρωτοδικείου αυτή την φορά χρησιμοποίησε την τέχνη της …κοπτοραπικής. Έκοψε δηλαδή το απόσπασμα που τον βολεύει ότι δηλαδή το Δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση ως απαράδεκτη (είναι δικαστικός όρος) και όχι το παρακάτω που είναι η αιτιολογία της απόφασης και αναφέρει ότι δεν είναι αρμόδιο για να κρίνει παραπέμποντας στα διοικητικά δικαστήρια ως καθ’ ύλην αρμόδια. Αυτό άλλωστε δηλώνει ότι θα πράξει ο κ. Τσιτιρίδης. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κριτσίνης θα λάβει μέρος  στις εκλογές και αν ο κόσμος του δήμου Αβδήρων τον ψηφίσει θα είναι νέος δήμαρχος.
Και μια συμβουλή: Όσοι γράφουν τις ανακοινώσεις του κ. Κριτσίνη ας είναι πιο προσεκτικοί. Άλλο «κόλλημα» και άλλο «κώλυμα» Το πρώτο σημαίνει το γνωστό «έχω φάει κόλλημα» και το δεύτερο «εμπόδιο». Εκτός αν εννοούν ότι έχουν «φάει κόλλημα για εξουσία οπότε καλώς του το έγραψαν έτσι!
Μ.Ξ.


Η λύση είναι να κηρυχθεί άγονο το νοσοκομείο μας για να έρθουν γιατροί
Άλλη μία συγκέντρωση για το νοσοκομείο  Ξάνθης, η τρίτη, η τέταρτη, η πέμπτη…χάσαμε πια τον λογαριασμό! Άλλη μία συγκέντρωση όμως χωρίς αποτέλεσμα όπως και οι άλλες. Για ακόμη μια φορά πήραν το λόγο όλοι οι  συνδικαλιστές και είπαν τα γνωστά…μπλα μπλα τους χωρίς όμως μια ουσιαστική πρόταση. Το βασικό πρόβλημα του νοσοκομείου μας όπως και τα περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία είναι η υποστελέχωση σε γιατρούς και νοσηλευτές. Προκηρύξεις βγαίνουν κάθε τόσο αλλά γιατροί δεν έρχονται. Και γιατί να έρθουν και να δουλεύουν νύχτα μέρα με τα ίδια λεφτά; Έτσι το βλέπουν καθαρά επαγγελματικά. Άρα τι πρέπει να γίνει; Να δοθούν κίνητρα. Με τα 500 και τα 1000 του δήμου και  της Μητρόπολης δεν βλέπουμε να γίνεται δουλειά. Την μοναδική πρόταση που έχουμε ακούσει μέχρι τώρα είναι να ενταχθεί το νοσοκομείο μας στην κατηγορία «άγονα» όπως τα νοσοκομεία νησιών και  να έχουν οι γιατροί αυξημένες οικονομικές απολαβές. Κι αυτό το πρότεινε ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΠΑΣΟΚ Δαμιανός Καγγελίδης ο οποίος είναι γιατρός από την Δράμα και γνώστης εκ των έσω του προβλήματος. Αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε ως νομός. Τα άλλα όλα είναι …σε λόγια να βρισκόμαστε και να βρίσκουν την ευκαιρία κάποιοι να πολιτικολογούν και συνεχώς να καταγγέλλουν χωρίς ουσιαστικά να προτείνουν τίποτε!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…