Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

0

Έμειναν 16 ημέρες
Για όσους τρέχουν να τα προλάβουν όλα τώρα ως υποψήφιοι σύμβουλοι των αυτοδιοικητικών, τους έχω μια υπενθύμιση που αξίζει να λάβουν υπ’ όψιν τους.
Λοιπόν, αν δουν στο ημερολόγιο θα διαπιστώσουν πως τους έμειναν συνολικά 16 ημέρες, καθαρές 15 για την εκλογική διαδικασία στις 8 Οκτωβρίου.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων , ας σφίξουν τα λουριά, ας βάλουν άνετα παπούτσια κι ας τρέξουν να προλάβουν να δουν, να επισκεφθούν και να κερδίσουν την ψήφο των συμπολιτών. Βέβαια το ίδιο θα κάνουν και αρκετοί άλλοι, γνωστό αυτό. Όμως ο καθένας και η καθεμιά έχει τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας και προσέγγισης.
Από μας, ευχές για δύναμη, υπομονή και με τη νίκη.
Γ.Δ.


Περί ντιμπέιτ ο λόγος
Μπήκε στη ζωή μας το ντιμπέιτ πριν λίγα χρόνια από την κεντρική πολιτική σκηνή.
Στην αρχή, σαν κάτι νέο, παρουσίαζε ενδιαφέρον, αλλά με τον καιρό αποδείχτηκε ως ξαναζεσταμένη σούπα με ελάχιστο ενδιαφέρον να το παρακολουθήσει κανείς.
Στις σημερινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές εμφανίστηκε ως αίτημα κυρίως από την αντιπολίτευση. Σε κάποιους δήμους ίσως τελικά υλοποιηθεί ντιμπέιτ αλλά συνολικά είναι ελάχιστοι που θα προχωρήσουν.
Πρόσφατα λοιπόν ο Στράτος Κοντός πρότεινε να γίνει ντιμπέιτ και στην Ξάνθη, μεταξύ των υποψηφίων για το δήμο Ξάνθης.
Το θέμα μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει. Μειωμένο ενδιαφέρον; Έλλειψη κατάλληλου στούντιο ή έλλειψη δημοσιογράφων;
Για να λυθεί το τελευταίο θέμα η Εφημερίδα μας είναι πρόθυμη να στείλει 2-3 δημοσιογράφους της.
Γ.Δ.


Στα χαρακώματα
Εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες την περίοδο αυτή βρίσκονται στα χαρακώματα.
Όχι ενός αιματηρού πολέμου, αλλά μιας μάχης διαφορετικής που έχει σχέση με το κυνηγητό του σταυρού. Αυτή δε τη μάχη την δίνουν οι υποψήφιοι σύμβουλοι, όχι οι επικεφαλής. Αυτοί έχουν άλλες ευθύνες, σε άλλο επίπεδο. Ενώ οι σύμβουλοι, για να καταφέρουν να εκλεγούν θα πρέπει να κερδίσουν πολλούς, αρκετούς σταυρούς γι’ αυτό και ο αγώνας τους είναι δύσκολος και απαιτεί τρέξιμο, επαφές και συναντήσεις.
Τους κατανοώ, συμπάσχω μαζί τους και τους συγχαίρω για την διάθεσή τους προσφοράς στα κοινά.
Γ.Δ.


Το πάνε για διάλυση
Ο κακός χαμός γίνεται αυτές τις μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν βγει τα «μαχαίρια» από το θηκάρια και δίνουν και  παίρνουν  τα …συντροφικά μαχαιρώματα. Η πιο …αριστερή πτέρυγα των μελών δεν μπορεί να διανοηθεί πως ήρθε ένας από την Αμερική που δηλώνει αριστερός, δεν ήταν καν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα διεκδικεί με αξιώσεις να γίνει πρόεδρος. Στάζουν φαρμάκι οι  δηλώσεις τους. Βέβαια έτσι όπως το θέτουν έχουν τα δίκια τους αλλά μέσα από εκλογικές διαδικασίες θα εκλεγεί ο πρόεδρος και όχι από την κεντρική επιτροπή. Αν αυτόν  θέλει για πρόεδρο ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι είναι αυτοί που θα αντιπαρατεθούν; Πάντως έτσι όπως το πάνε γρήγορα θα το διαλύσουν το κόμμα. Έχει ανοίξει ένα χάσμα και παρά τις εκκλήσεις ενότητας που απευθύνει ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αμφίβολο  αν αυτό μπορεί να γεφυρωθεί. Δύο διαφορετικοί κόσμοι…ξένοι στο ίδιο κόμμα;
Μ.Ξ.


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τις εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ
Κι ενώ η σύρραξη μεταξύ των δύο πλευρών για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνεται διαρκώς με όλο και πιο σκληρές τοποθετήσεις στελεχών, και στα social media σοβεί σκληρός εμφύλιος μεταξύ γνωστών και αγνώστων μελών και υποστηρικτών, ήρθε και η Ζωή Κωσταντοπούλου να ρίξει λάδι στη φωτιά. Και βέβαια δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ως υποκινητή της όλης κατάστασης.
Η Κωνσταντοπούλου στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου χαρακτηρίζοντας «μαφιόζικη και σεξιστική» την επίθεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα, ως υπονομεύτρια του Αλέξη Τσίπρα και ως εκλεκτή του «συστήματος». Ενώ τον θρίαμβο Κασσελάκη στον πρώτο γύρο απέδωσε σε στήριξη του περιβάλλοντος Τσίπρα: «Το φαινόμενο αυτό είναι συνδεδεμένο με το ότι το 2015 το ότι πούλησε την ψυχή του και πρόδωσε τον κόσμο, έχασε την αξιοπιστία του και έφτασε σήμερα ένα golden boy, να τους παίρνει το κόμμα σε 20 ημέρες. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η υποψηφιότητα του εξυπηρετεί την αντίληψη του κ. Τσίπρα ότι είναι η ρεβάνς του…»
Μετά απ’ όσα ειπώθηκαν ένθεν και ένθεν, είναι ξεκάθαρο ότι από Δευτέρα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα έχουμε μετακομίσεις και ανακατατάξεις στην αριστερή πολυκατοικία…


Τράβηγμα προς τα πίσω Ι
Θέλουμε, οι νεοέλληνες, να δείχνουμε μια άλλη εικόνα κι όχι αυτή που τελικά είμαστε. Βλέπεις μια χώρα που δηλώνει σύγχρονη και προσπαθεί να σταθεί στην αιχμή της εποχής.
Αν όμως εξετάσεις το προφίλ πολλών από τους ανθρώπους θα δεις την εικόνα να σκοτεινιάζει. Γιατί τη στιγμή που η χώρα, ως κοινωνία, προσπαθεί να ανέβει σκαλί, ένα κομμάτι του πληθυσμού την τραβάει από το πίσω μέρος του σακακιού, προσπαθώντας να την κρατήσει πίσω.
Και πώς γίνεται, αλήθεια, να λέμε ότι πορευόμαστε στο μέλλον, αλλά να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που εκδηλώνουν ξενοφοβία, ψηφίζουν φασίστες, ιδεοληπτικούς και ψεκασμένους;
Όμως, τελικά, το ζητούμενο είναι άλλο. Είναι το πως οι πολλές εκδοχές της χώρας να περιοριστούν, να συμπυκνωθούν σ’ έναν μικρότερο αριθμό και να έχουν κοινό προσανατολισμό προς το μέλλον.
-Δεν είναι εύκολο. Είναι αρκετά δύσκολο, ίσως είναι αδύνατο.
Γ.Δ.


Τράβηγμα προς τα πίσω ΙΙ
Η δική μας διαφορά από τις αναπτυγμένες κοινωνίες, έγκειται στο ότι οι περισσότερες τραγωδίες μας οφείλονται στη δυσλειτουργία του κράτους: στον παροιμιώδη δημοσιοϋπαλληλισμό τον οποίον ενισχύει η ατιμωρησία. Η οποία αναπαράγεται από την αποποίηση ατομικών ευθυνών. Στην Ελλάδα επικρατεί ατμόσφαιρα παιγνιδότοπου.
Έτσι, πέραν της διαμάχης μεταξύ δεξιάς και αριστεράς για την αξία ή την απαξία του «νόμου και της τάξης» αντιμετωπίζουμε χρόνια προβλήματα ανοργανωσιάς, ευθυνοφοβίας και ασυνειδησίας σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.
Πρόσφατα και δυστυχώς όχι τελευταία, τα παραδείγματα των πυρκαγιών και πλημμυρών.
-Τα σχόλια περιττεύουν πλέον.
Γ.Δ.


Τράβηγμα προς τα πίσω ΙΙΙ
Ο νομός μας, οι δήμοι μας, είναι μέρος της πανελλήνιας εικόνας. Ίσως ποσοστιαία αναλογία ακόμη πιο αρνητική εάν με αντικειμενικότητα προσεγγίσουμε και αναλύσουμε την ανθρωπογεωγραφία του νομού.
Είμαστε, με το χέρι στην καρδιά, πίσω. Αρκετά πίσω σε πάρα πολλούς τομείς, ξεκινώντας από τον αναλφαβητισμό σημαντικού αριθμού των κατοίκων.
Εδώ πλέον δεν μιλούμε για τη νέα εποχή, δεν ακουμπάμε τη βάση του σύγχρονου κόσμου, η εικόνα δεν σκοτεινιάζει, γίνεται κατάμαυρη.
Εδώ, δεν σου τραβάει το πίσω μέρος του σακακιού, εδώ προσπαθεί να σου το αφαιρέσει.
Όχι, δεν πορευόμαστε στο μέλλον, είμαστε καθηλωμένοι και με το κεφάλι γυρισμένο στο παρελθόν των αρχαίων προγόνων μας, στην καθ’ ημάς Ανατολή, όταν το μέλλον βρίσκεται στη Δύση.
Γ.Δ.


Μπροστά στην κάλπη της Κυριακής
Η Κυριακή για τους περισσότερους Έλληνες είναι μια ευχάριστη ημέρα. Χωρίς δουλειά, χωρίς υποχρεώσεις, ελεύθερη από ωράριο, παρέα με τους δικούς ανθρώπους και τους φίλους.
Η προσεχής Κυριακή όμως για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι διαφορετική. Γιατί ακριβώς θα βρεθούν μπροστά στην κάλπη και πάλι για να ψηφίσουν. Να ψηφίσουν για πρόεδρο του κόμματός τους, την παράταξή τους.
Το δίλημμα είναι μεγάλο και σοβαρό, η ευθύνη σημαντική διότι από την επιλογή του κάθε στελέχους-ψηφοφόρου κρίνεται το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτό ακριβώς η ψηφοφορία της Κυριακής είναι σημαντική. Η επιλογή Αχτσιόγλου ή Κασσελάκης, θα δρομολογήσει εξελίξεις αναπόφευκτες. Εάν κερδίσει η Αχτσιόγλου ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπάρχει με κάποιες αλλαγές. Εάν επικρατήσει ο Κασσελάκης τότε τα πράγματα θ’ αλλάξουν σίγουρα και ο γνωστός ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να υπάρχει. Θα δημιουργηθεί κάτι άλλο. Το τι θα γίνει, υπομονή, θα γίνει γνωστό σε δύο μέρες.
Γ.Δ.


Το ενεργειακό master plan του Δήμου Ξάνθης
Η ιδέα να αξιοποιήσει το παλιό εργοστάσιο του Ξυλοκάρβουνου απασχολούσε από πολύ καιρό πριν τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη. Από τότε που ήταν αντιδήμαρχος. Είχε μάλιστα προσπαθήσει για χρήσεις περισσότερο πολιτιστικού περιεχομένου ως ιστορικό μνημείο επισκέψιμο. Αυτή όμως που τώρα παίρνει σάρκα και οστά είναι πραγματικά πολύ αξιόλογη. Με την λειτουργία Μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα ο δήμος θα έχει πολλαπλά οφέλη. Αφ’ ενός από την ηλεκτροπαραγωγή θα έχει όφελος η τοπική κοινωνία αφ’ ετέρου ο καθαρισμός των δασών απ’ όπου θα αντλείται η πρώτη ύλη θα παρέχει  πυροπροστασία σ’ όλη την ορεινή περιοχή. Επιπλέον θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίες τόσο στην Μονάδα όσο και στις μεταφορές των ξύλων. Το ενεργειακό σχέδιο του δήμου όμως περιλαμβάνει και άλλες επενδύσεις. Όπως φωτοβολταϊκό στην ίδια περιοχή αλλά και παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών του Κολυμβητηρίου καθώς επίσης και ενεργειακή αναβάθμιση 5 συνολικά κτηριακών συγκροτημάτων του δήμου. Και αυτά δεν είναι απλά λόγια για προεκλογικούς σκοπούς. Η μελέτη είναι έτοιμη παραδοτέα τον Οκτώβριο και υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης που θα ενταχθούν. Να σημειώσουμε ότι  αυτή η Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα θα είναι η πρώτη και μοναδική στην περιφέρειά μας και ως εκ τούτου έχει εξασφαλισμένη τη βιωσιμότητά της.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…