Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΣΟΚ: Τροπολογία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους

ΠΑΣΟΚ: Τροπολογία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους

0

Τροπολογία με θέμα «Προσδιορισμός του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και συνυπολογισμός τριετιών» κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Tροπολογία με θέμα «Προσδιορισμός του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και συνυπολογισμός τριετιών» κατέθεσαν στο εργασιακό νομοσχέδιο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με πρώτους υπογράφοντες τους Ευαγγελία Λιακούλη, Απόστολο Πάνα και Μιχάλη Κατρίνη.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας οι βουλευτές σημειώνουν ότι η νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 για τη διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου της χώρας, με απόφαση από τον υπουργό Εργασίας μετά από σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου και μετά την εφαρμογή της το 2019 (Απόφαση υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 4241/127/30-1-2019, ΦΕΚ 173Β/30-1-2019) πρέπει να αντικατασταθεί από τη θεσμική διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Ως Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε απολύτως αναγκαία την επαναφορά του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», αναφέρουν οι βουλευτές και προτείνουν διατάξεις με τις οποίες:

Η διαδικασία καθορισμού του βασικού μισθού και ημερομισθίου επανέρχεται στους κοινωνικούς εταίρους, που μέσω των διαπραγματεύσεων υπογράφουν Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως καθορίζονται από το άρθρο 8 του ν.1876/1990.

Η παρ. 2 της υποπαραγράφου ΙΑ6 του ν. 4254/2014 καταργείται, ώστε να προβλέπονται προσαυξήσεις προϋπηρεσίας στον τελικό προσδιορισμό του μισθού και ημερομισθίου, με βάση τις τριετίες.

Η διάταξη του ν. 4093/2012 που προβλέπει ότι το πεδίο εφαρμογής της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. περιορίζεται σε μη μισθολογικούς όρους καταργείται.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…