Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σκληρή απάντηση της Αποκεντρωμένης- Με φωτό αποδεικνύει ότι δεν «φύτρωσαν» ανεμογεννήτριες

Σκληρή απάντηση της Αποκεντρωμένης- Με φωτό αποδεικνύει ότι δεν «φύτρωσαν» ανεμογεννήτριες

0

Ευθύνες στην Ορνιθολογική για υπερβολές και ψεύδη

«Άνθρακες ο θησαυρός» της καταγγελίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, σύμφωνα με την οποία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης έδωσε άδεια για αιολικά πάρκα εντός καμένης έκτασης στην περιοχή NATURA του Έβρου, συγκεκριμένα στην περιοχή όπου βρίσκονται τα ενδιαιτήματα του μαυρόγυπα.

Με αφορμή το δελτίο Τύπου της Ορνιθολογικής, η Εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον Απ.Καλτσή, υπεύθυνο Δράσεων Διατήρησης και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΕΟΕ, ο οποίος και επιβεβαίωσε το περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου το οποίο και δημοσιεύσαμε.

Σήμερα (χθες) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης απαντά με κατηγορηματικό τρόπο στην Ορνιθολογική Εταιρεία για τα ψεύδη και τις συκοφαντίες της.

Η απάντηση της Αποκεντρωμένης

 Απάντηση της Α.Δ.Μ.Θ στο Δελτίο Τύπου της Ορνιθολογικής Εταιρείας περί αδειοδότησης ανεμογεννητριών στα «καμένα του Έβρου»

Αναφορικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε από το Δελτίο Τύπου της Ορνιθολογικής Εταιρείας περί αδειοδότησης ανεμογεννητριών στα «καμένα του Έβρου», η ΑΔΜΘ δηλώνει την απογοήτευση της για τα ψεύδη και τις συκοφαντίες που αυτή περιλαμβάνει και προς αποκατάσταση της αλήθειας σάς ενημερώνει για τα εξής:

  1. Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς τόσο από τις δορυφορικές φωτογραφίες, όσο και από την χρήση της εφαρμογής Copernicus, οι αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες ΔΕΝ βρίσκονται εντός των καμένων.

Φυσικά, δεν βρίσκονται στον χώρο της Δαδιάς. Επιπλέον και επειδή ΜΟΝΟ η επί Τόπου παρουσία μπορεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα, η ΑΔΜΘ μετέβη στον χώρο και με την χρήση καμερών αποδεικνύει την αλήθεια. (Σχετικό υλικό επισυνάπτεται).

Σημειώνεται πως στην περιοχή λειτουργεί ΗΔΗ αιολικό πάρκο!

  1. Λέγεται πως η αδειοδότηση προχώρησε παρά την αρνητική «γνωμοδότηση» του ΟΦΥΠΕΚΑ. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ δεν γνωμοδοτεί, αλλά εισηγείται στο ΥΠΕΝ, στην Γενική Διεύθυνση Βιοποικιλότητας και Περιβάλλοντος, η οποία και γνωμοδοτεί. Επομένως, λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του ΥΠΕΝ, η οποία και εν προκειμένω, ήταν θετική. Και βέβαια το ΥΠΕΝ εκφράστηκε μέσω αναλυτικής τεκμηρίωσης του Γενικού Διευθυντή (σελίδες 8 και 9 της ΑΕΠΟ) και όχι με μια απλή κατάφαση όπως συκοφαντικά αναφέρθηκε.
  2. Το σύνολο των γνωμοδοτήσεων όλων συμπεριλαμβανομένων και των ΔΑΣΙΚΩΝ Υπηρεσιών ήταν θετικές. Κανένας λόγος μη παροχής έγκρισης περιβαλλοντικών όρων δεν υπήρχε, ιδίως κατά το χρονικό διάστημα (Ιούλιος 2023) όπου και ελήφθησαν όλες οι αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση στην απόφαση περιλαμβάνονται όλες οι δικλείδες που επιτρέπουν στις Δασικές Υπηρεσίες να μην προχωρήσουν σε εγκατάσταση των γεννητριών και συνεπώς υλοποίησης του έργου, σε περίπτωση μεταβολής των συνθηκών, όπως τώρα.

ΟΙ πυρκαγιές δυσχεραίνουν και δεν διευκολύνουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

  1. Στην ΑΔΜΘ είμαστε πολύ προσεκτικοί σε θέματα προστασίας Περιβάλλοντος κάτι ντου αναγνωρίστηκε και στις εκθέσεις της WWF. Σε ειδικό κεφάλαιο της ΑΕΠΟ θεσπίζονται πρόσθετοι όροι, αυστηροί και επιστημονικά τεκμηριωμένοι, για την προστασία των πτηνών. Πρόκειται για μια εξαιρετική και επίπονη δουλειά που φανερώνει την προσήλωση της ΑΔΜΘ και των στελεχών της στην προστασία των πτηνών.

Αισθανόμαστε βαθιά απογοητευμένοι και προσβεβλημένοι που οι όροι αυτοί δεν έτυχαν της προσήκουσας προσοχής.

Λήψη προς τη θέση του πολυγώνου του έργου ΜΥΤΑΚΑΣ 2

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…