Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Κουτσουρεμένα» τα χωρικά των καυσόξυλων για τα ορεινά χωριά

«Κουτσουρεμένα» τα χωρικά των καυσόξυλων για τα ορεινά χωριά

0

2,5 χωρικά στον καθένα δικαιούχο μόνο φέτος! Από 4 χωρικά πέρσι  – Το πρόγραμμα ξεκίνησε από 15 χωρικά (7,5 τόνους περίπου)

 

Ποιο είναι το τιμολόγιο του Δασαρχείου Ξάνθης – Μόνο για τα …2 άτομα μόνιμους κατοίκους του Λειβαδίτη οι μειωμένες τιμές

 

 

Χάνεται χρόνο με τον χρόνο στην πράξη η αξία και το κοινωνικό όφελος από το πρόγραμμα διάθεσης καυσόξυλων από τα Δασαρχεία Ξάνθης και Σταυρούπολης(άρθρο 138 Ν.Δ. 86/1989 – Δασικός Κώδικας) για τις ευπαθείς ομάδες κατοίκων των ορεινών χωριών του δήμου Μύκης και των χωριών του πρώην δήμου Σταυρούπολης.

2,5 χωρικά στον καθένα δικαιούχο μόνο φέτος!

Το πρόγραμμα ξεκίνησε χορηγώντας με μειωμένη τιμή αρχικά 15 χωρικά (7,5  τόνους περίπου) και  έφτασε πέρυσι και φέτος στα 4 χωρικά (2 τόνους). Επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπολογίζεται ότι φέτος η κατανομή θα κυμανθεί κάτω από 4 χωρικά. Όπως μας ανέφεραν αρμοδίως από το Δασαρχείο Ξάνθης θα διατεθούν οι πιστώσεις που επαρκούν για 2,5 χωρικά στον κάθε δικαιούχο μόνο! Κι αυτά όχι βέβαια δωρεάν αλλά με χαμηλότερη τιμή. Αυτά για όσους γνωρίζουν δεν φτάνουν ούτε για …προσάναμμα στους κατοίκους των ορεινών χωριών Δημάριο Κένταυρος κ.λ.π.  Συν τοις άλλοις, η διαδικασία της μεταφοράς και  κοπής των καυσόξυλων προσδίδουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στους δικαιούχους.

180.000 ευρώ για υλοτόμηση στο Δασαρχείο Ξάνθης και 80.000 στο Δασαρχείο Σταυρούπολης

Η σταδιακή μείωση των χωρικών ξύλων που διαθέτουν τα Δασαρχεία είναι αποτέλεσμα της μείωσης των χρήματων που τους διαθέτει  το Υπουργείο για  υλοτόμηση. Έτσι για φέτος το Δασαρχείο Ξάνθης έχει λάβει 180.000 ευρώ (το ίδιο με πέρσι) για υλοτόμηση που γίνει με ανάθεση προς τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς, οι  οποίοι κάνουν την υλοτόμηση από τις συστάδες που τους υποδεικνύει το Δασαρχείο και του παραδίδουν την ξυλεία. Αντίστοιχα το Δασαρχείο Σταυρούπολης που έχει στην αρμοδιότητά του τα χωριά του πρώην δήμου Σταυρούπολης έχει λάβει 80.000 από 60.000 που ήταν πέρσι. Όπως είναι κατανοητό μ’ αυτές τις πιστώσεις η διάθεση και η κατανομή είναι περιορισμένη και δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις αιτήσεις που γίνονται. Υπολογίζεται ότι  κάθε χρόνο υποβάλλονται στον δήμο Μύκης 2.000 αιτήσεις και δεν καλύπτονται ούτε οι μισές!

Ποιο είναι το τιμολόγιο του Δασαρχείου Ξάνθης

Το τιμολόγιο ποικίλει ανάλογα με το υψόμετρο και το είδος του ξύλου. Έτσι όπως πληροφορηθήκαμε από το Δασαρχείο Ξάνθης στα χωριά με υψόμετρο πάνω από 700 μέτρα (Δημάριο, Κένταυρος, Πάχνη, Διάσπαρτο, Κίδαρης,), η δρυς μαζί με το ΦΠΑ διατίθεται στα 10, 59 ευρώ το χωρικό κυβικό μέτρο, η Οξυά 9,54 ευρώ το χωρικό κυβικό μέτρο. Στα υπόλοιπα χωριά (Αιώρα, Εχίνο, Γλαύκη κ.λ.π.) η δρυς διατίθεται σε 17,65 ευρώ το χωρικό κυβικό μέτρο  και η Οξυά 15,88.

Μόνο για τα …2 άτομα μόνιμους κατοίκους του Λειβαδίτη οι μειωμένες τιμές

Όπως μας ενημέρωσαν από το Δασαρχείο Σταυρούπολης ίδιες είναι οι τιμές σε δρυ και οξυά για τον Λειβαδίτη (υψόμετρο άνω των 700 μ.) ενώ για  τα χωριά με χαμηλότερο υψόμετρο όπως στο Γέρακα είναι στα 17,65 ευρώ το χωρικό κυβικό μέτρο  και 15,88 αντίστοιχα. Να σημειώσουμε ότι στον Λειβαδίτη κατοικούν  μόνιμα δύο άτομα!

Ολοκληρώθηκε η υλοτόμηση – Ξεκινά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Όπως μας ειπώθηκε και από τα δύο Δασαρχεία φέτος δεν προέκυψαν προβλήματα με την υλοτόμηση όπως πέρσι και η διαδικασία έγινε κανονικά. Ωστόσο τώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των αιτήσεων που υποβάλλονται στους δήμους και  στην συνέχεια ελέγχονται από τα Δασαρχεία και με βάση τα κριτήρια γίνεται η κατανομή στους δικαιούχους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…