Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

0

Η φύση στέλνει τα μηνύματά της
Όσοι ακόμη έχουν αμφιβολίες για την αλλαγή του κλίματος γενικά στον πλανήτη μας και ως εκ τούτου και στη χώρα μας, σίγουρα θα έχουν πεισθεί ότι έχουν λάθος.
Κι αυτό, όχι μόνο από τις καταστροφικές σ’ αυτόν τον πρωτοφανή όλεθρο των πυρκαγιών, αλλά και τον κατακλυσμό σε Βόλο και Θεσσαλία γενικώς. Το να πέσει τόσος όγκος νερού σε μια περιοχή που να καθίσταται πανευρωπαϊκό ρεκόρ, ε, δεν αντιμετωπίζεται με τίποτε.
Με τόσο όγκο νερού δεν μπορεί ν’ αντέξει καμία υποδομή και μάλιστα σε μια χώρα που δεν έχει ακόμη αντιληφθεί ότι πλέον οι όροι έχουν αλλάξει δραματικά αλλά και αμείλικτα.
Μπαζωμένα ρέματα, ψευτοκατασκευές, έργα χωρίς μελέτες και τήρηση των απαραίτητων κανόνων, δεν θα συγχωρούνται διότι θα επιφέρουν θανάτους και σημαντικές υλικές ζημιές και καταστροφές.
Η φύση έχει στείλει και συνεχίζει να στέλνει τα μηνύματά της.
Γ.Δ.


Οι ευθύνες είναι κοινές
Κι ενώ λοιπόν η φύση στέλνει τα διαπιστευτήριά της με τον πλέον εμφατικό τρόπο (φωτιές, χαλάζι, πλημμύρες και άλλα), τίθεται το απλό ερώτημα: Εμείς πήραμε το μήνυμα; Το μελετήσαμε; Μας προβλημάτισε; Και εάν όντως μας προβλημάτισε εμάς και τους αρμόδιους, τι κάνουμε εμείς προσωπικά αλλά και οι διάφοροι «άρχοντές μας»;
Διότι ναι, υπάρχει όντως η προσωπική ευθύνη του πολίτη, του δημότη απέναντι στην οικογένειά του, τον γείτονά του, τους συμπολίτες γενικά σαν έννοια της πόλης, του συνόλου.
Το μεγαλύτερο όμως βάρος πέφτει στους ώμους της πολιτείας, της περιφέρειας, των δήμων. Η δική τους σωστή λειτουργία και εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων θα γίνουν η ασπίδα προστασίας των δημοτών και των περιουσιών τους την κρίσιμη στιγμή της αντιπαράθεσης με τα δύσκολα φυσικά φαινόμενα. Οι ευθύνες ως εκ τούτου υπάρχουν σε όλους και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τις αρνείται.
Γ.Δ.


Πόση απανθρωπιά πια!
Απανθρωπιά, αποκτήνωση, βαρβαρότητα, φρικαλεότητα! Ποιες λέξεις μπορούν να χαρακτηρίσουν, να περιγράψουν, να αποδώσουν, να εξηγήσουν αυτό το αποτρόπαιο γεγονός που συνέβη στον Πειραιά. Είναι αδιανόητο κι όμως οι υπάλληλοι του πλοίου πέταξαν άνθρωπο στην θάλασσα που πήγε να επιβιβαστεί στο πλοίο και τον έβλεπαν να πνίγεται χωρίς να κάνουν τίποτε. Το πλοίο ξεκίνησε κανονικά και μάλιστα έβγαλε ανακοίνωση ζητώντας συγγνώμη για την …καθυστέρηση από ένα τυχαίο γεγονός που δεν ευθύνεται! Κι ενώ ο άνθρωπος είχε πνιγεί! Κι αν δεν ήταν οι επιβάτες να βγάλουν βίντεο και να το αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ουδείς θα γνώριζε πως ο άνθρωπος αυτός έχασε τη ζωή του! Κάτι  τέτοια τραγικά γεγονότα επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο πως οι φασιστικές συμπεριφορές είναι στην καθημερινότητά μας και εκφράζονται  από ανθρώπους που δεν το περιμένεις! Μπορεί  και  να δικαιολογούνται πίσω από ένα : «Έκαναν την δουλειά τους». Ποια δουλειά τους; Δουλειά τους είναι να τον πετάξουν κυριολεκτικά στην θάλασσα χωρίς να νοιαστούν τι θα απογίνει; Φώναζαν οι επιβάτες κι αυτοί αμέριμνοι! Οι υπάλληλοι της ναυτιλιακής εταιρείας!
Πράγματι είναι μόνο φρίκη και ντροπή μπορεί να νιώσει κανείς και μεγάλη θλίψη που ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του!.
Μ.Ξ.


Λίγα λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ
Να μπούμε λίγο λόγια για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνουν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου για την ανάδειξη του νέου αρχηγού-προέδρου.
Λοιπόν, στην εκλογή μπορούν να πάρουν μέρος όλα τα μέλη του κόμματος και όποιος άλλος επιθυμεί να γίνει μέλος του κόμματος, με ένα συμβολικό τίμημα 2 ευρώ. Αν δεν συγκεντρώσει κάποιος από τους υποψήφιους το 51%, η επόμενη εκλογική διαδικασία θα γίνει το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε ο εκλεγμένος πρόεδρος να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, και εκεί μπορούν να ψηφίσουν όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εκλογών. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 8  το πρωί έως τις 8 το απόγευμα.
Κάνω μια πρόβλεψη και σας την κάνω δημόσια: όποιος και να εκλεγεί πρόεδρος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι διαφορετικός. Αν παραμείνει ίδιος, χάθηκε πολιτικά.
Γ.Δ.


Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Ι
Χρόνια τώρα το δασαρχείο Ξάνθης και η Περιφέρεια εμπαίζουν τους κατοίκους του Κενταύρου και άλλων μικρότερων χωριών της ορεινής περιοχής.
Ο εμπαιγμός οφείλεται στο ότι οι δύο φορείς πετούν ο ένας στον άλλον την υποχρέωση ασφαλτόστρωσης του δρόμου. Το χθεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας από την Μαριάννα Ξανθοπούλου δείχνει το μέγεθος της κοροϊδίας των δύο αυτών φορέων προς τους δημότες της περιοχής.
Όλα είναι μια καλοστημένη κοροϊδία των κατοίκων. Πρόκειται για ευθύνη που όσο κι αν προσπαθούν να την μεταθέσουν ο ένας προς τον άλλο θα έχει το ανάλογο τίμημα στις εκλογές.
Γ.Δ.


Ποιος κοροϊδεύει ποιον; ΙΙ
Βέβαια υπάρχει και μια άλλη άποψη την οποία σας μεταφέρω για να την έχετε υπόψιν σας.
Λέγεται ότι αυτός ο δήθεν «καυγάς» μεταξύ Δασαρχείου και Περιφέρειας ότι είναι ψεύτικος, προσχηματικός. Κι αυτή η κωμωδία μεταξύ των δύο φορέων που ο ένας θεωρεί τον άλλο αρμόδιο να εκτελέσει το έργο, και που τελικά αφήνει ανεκτέλεστο το έργο μέχρι σήμερα, γίνεται διότι έχουν συμφωνήσει μυστικά μεταξύ τους να μην ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος. Κι όχι αυτό μόνον αλλά ούτε ακόμη να στρωθεί με το γνωστό 3α υλικό από πέτρα ασβεστολιθική. Άρα, το «έγκλημα»  είναι προσχεδιασμένο και μελετημένο.
Αιτία αυτής της απόφασης; Να εξυπηρετείται ένας σύλλογος, περιπατητές και άλλοι. Οι οποίοι, το σημειώνουμε για όσους δεν το γνωρίζουν, δεν εμποδίζονται εάν γίνει ασφαλτόστρωση διότι ο σημερινός δρόμος έχει πάνω από 20 μέτρα φάρδος! Άρα η κοροϊδία προς τους κατοίκους και την ξενοδοχειακή επιχείρηση που υπάρχει εκεί και οι δήθεν αντιπαραθέσεις δασαρχείου και περιφέρειας είναι χυδαίες στη σύλληψή τους.
Γι’ αυτό και θα τιμωρηθούν από τους κατοίκους στις εκλογές.
Γ.Δ.


Μνήμες από τις πλημμύρες του ΄96
Μνήμες από την μεγάλη πλημμύρα του 1996 ξυπνούν στην Ξάνθη οι πλημμύρες στον Βόλο και στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Και τότε στην Ξάνθη θρηνήσαμε θύματα όταν κόπηκε ο δρόμος προς τα Μάγγανα και χάθηκαν πατέρας και κόρη αλλά και στην Μύκη όταν φούσκωσε χείμαρρος και παρέσυρε σπίτια. Πέρασαν 27  χρόνια από τότε και η Ξάνθη δεν έζησε κάτι παρόμοιο. Αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς πότε θα συμβεί. Γι’ αυτό  θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε επίπεδο Πολιτικής  Προστασίας. Πρέπει να υπάρχει  συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και διαχείρισης του φαινομένου τόσο στην περιοχή του Κοσύνθου όσο και  μέσα στην πόλη και στον νομό.
Συλλογικό σχέδιο και καλός συντονισμός.
Μ.Ξ.


Χάνει τη δίκη ο μηνύων, πληρώνει!
Να ξεκινήσω από το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές σε διάφορους τομείς με στόχο ν’απονέμεται γρήγορα η απόφαση. Μερικά από τα μέτρα είναι ιδιαίτερα σοβαρά, όπως η μείωση του αριθμού των αναβολών, η αύξηση στα 100 ευρώ του παραβόλου για την υποβολή μηνύσεων ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της δικομανίας και των αβάσιμων μηνύσεων.  Μάλιστα στο θέμα αυτό της μήνυσης, όταν ο μηνυτής χάνει τη δίκη, θα υπάρχει πρόστιμο και ποινή.
Το ίδιο θα ισχύσει και για τις μηνύσεις που μπαίνουν στο αρχείο.
Έτσι, σταματάει η καταχρηστική πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
Τέλος, η χώρα μας έχει περισσότερους δικαστές αναλογικά με τον πληθυσμό της από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτικά, το 2016 η Ελλάδα είχε 25,8 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 21 μέσου όρου στην ΕΕ, 24,2 στη Γερμανία, 11,5 στην Ισπανία 10,6 στην Ιταλία και 10,4 στη Γαλλία.
-Έχει ως εκ τούτου μεγάλη και σοβαρή δουλειά να επιτελέσει ο υπουργός Γ. Φλωρίδης.
Γ.Δ.


Εμείς μόνο εισάγουμε
Εμείς τα λόγια, οι Τούρκοι τα έργα και μη σας κακοφανεί, αλλά ιδού η πραγματικότητα για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.
Λοιπόν σε 4 δισ. και 400 εκ. δολάρια έφτασαν οι εξαγωγές της αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας πέρυσι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Economist. Η οποία σημειώνει ότι η φετινή χρονιά θα είναι ακόμη πιο επικερδής.
Μάλιστα ο τουρκικός στρατός που βασιζόταν σε ξένους προμηθευτές, πλέον κάνει το 70% των προμηθειών του από την εγχώρια παραγωγή.
Κι ας έλθουμε τώρα στην Ελλάδα. Σχεδόν τίποτε δεν παράγουμε. Είχαμε μία ΕΒΟ που βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου. Ό,τι πήγε στη χώρα μας να στηθεί υπονομεύτηκε από το πολιτικό σύστημα και τον συνδικαλισμό των απαιτήσεων μόνον. Κομματικοί διορισμοί, πλεονάζον προσωπικό, υψηλοί μισθοί, φαλιμέντο.
Κι έτσι μονίμως και μονομερώς αγοράζουμε έτοιμο εξοπλισμό και καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε σοβαρά ν’ασχοληθεί με το όλο θέμα. Γίναμε καλοί πελάτες των βιομηχανιών των άλλων χωρών. Ένα ντρόουν αποφασίσανε να φτιάξουν κι ακόμη το φτιάχνουν…
-Άξιοι της μοίρας μας λοιπόν…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…