Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Γιορτές της Παλιάς Πόλης 2023: Συναυλία με την Ελένη Δήμου στην Κεντρική Πλατεία

Γιορτές της Παλιάς Πόλης 2023: Συναυλία με την Ελένη Δήμου στην Κεντρική Πλατεία

1

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου

Με πολυθεματικές δράσεις συνεχίζουν οι Γιορτές της Παλιάς Πόλης 2023 γοητεύοντας τους κατοίκους και επισκέπτες της Ξάνθης. Κεντρικό  event αποτελεί η συναυλία της γνωστής καλλιτέχνιδος Ελένης Δήμου στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Τετάρτης:

 Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου

20:30 Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

Συναυλία Ελένη Δήμου

Η φωνή της ιδιαίτερη, η ερμηνεία της ξεχωριστή. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια όλων των μεγάλων συνθετών. Η μοναδικότητα της φωνής και η ικανότητα της να αποτυπώνει όσα αποπνέουν οι στίχοι των τραγουδιών της, ενώνει το κοινό διαφορετικών ηλικιών. Ας την απολαύσουμε λοιπόν και ας αφήσουμε να μας ταξιδέψει με την υπέροχη φωνή της, σε μια διαδρομή αγαπημένων τραγουδιών.

Πιάνο – μουσική επιμέλεια ο μαέστρος Γιώργος Παγιάτης.

18:00 Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

Κοινωνική Δράση, Ένωση Κυριών Δράμας «Το Mobile School Ταξιδεύει»

Η Ένωση Κυριών Δράμας είναι φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. Στόχος αποτελεί η στήριξη, ενδυνάμωση και εμψύχωση ευπαθών κοινωνικών ομάδων και κατ’ επέκταση η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας, μέσω κοινωνικής υποστήριξης (συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες), ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συμβουλευτικής, οικονομικής βοήθειας, εύρεσης εργασίας, φαρμακευτικής και ιατρικής κάλυψης, διανομής ιματισμού, τροφίμων, στέγασης σε κακοποιημένες γυναίκες, φοιτήτριες και άστεγες οικογένειες, διοργάνωσης ημερίδων, ομιλιών και ενημερωτικών εκδηλώσεων. Οι ωφελούμενοί είναι ημεδαποί ή αλλοδαποί, άποροι, άστεγοι, ανασφάλιστοι, θύματα έμφυλης βίας, άγαμες μητέρες, Ρομά, αποφυλακισμένοι, ουσιoεξαρτημένοι, πρόσφυγες και μετανάστες. Το mobile school είναι μία κατασκευή από πτυσσόμενους μαυροπίνακες. Επάνω του τοποθετούνται panels εκπαιδευτικού περιεχομένου (πχ. αριθμητική) και panels συζητήσεων που αφορούν την διαφορετικότητα, την προσωπική υγιεινή, τη σεξουαλικότητα κ.α. Απευθύνεται σε παιδιά Ρομά που ζουν και εργάζονται στο δρόμο, παιδιά που δεν εντάσσονται στις σχολικές κοινότητες ή τείνουν να εγκαταλείπουν το σχολείο σε πρώιμη ηλικία. Μέσω παρεμβάσεων στο δρόμο (street work) η δράση στοχεύει στην επανένταξη στις σχολικές μονάδες, στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των παιδιών σε θέματα ατομικής υγιεινής, σεξουαλικής αγωγής κ.α. και παράλληλα στην ψυχολογική τους ενδυνάμωση και στην ανάδειξη των ταλέντων τους. Από τον Μάιο του 2020 ξεκίνησε να προσεγγίζει παιδιά Ρομά που ζουν και εργάζονται σε Καβάλα και Ξάνθη.

18:30 Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1. (Αφετηρία)

Περιήγηση – Ξενάγηση «Η Ξάνθη που …προσπερνάμε»

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης σε συνεργασία με τις «Αλλιώτικες Προτάσεις» σας προσκαλεί να ανακαλύψετε πόσο όμορφο είναι να περπατάς στην Παλιά Ξάνθη, να μαθαίνεις, να γνωρίζεις, να εξερευνείς… να ανακαλύπτεις την Ξάνθη που προσπερνάμε. Σας περιμένει και φέτος ο καθηγητής Δημήτρης Γκαγκαλίδης… για να την αφουγκρασθούμε και να την νιώσουμε.

Διάρκεια 1 ώρα.

18:30 Βας. Σοφίας, Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

«Ζυμαρομαστορέματα» για τους μικρούς μας φίλους

Ένα γλυκό ζυμαράκι, φουσκωμένο από νοστιμιά και περηφάνια, σας περιμένει να το πλάσετε, να το κόψετε σε κομμάτια, να το στείλετε για ψήσιμο. Ω! Τι χρυσαφί χρώμα και πόσο ξεροψημένα! Όμως κάτι λείπει να το κάνει ακόμη πιο γλυκό. Τι λέτε να είναι;

Μην φορέσετε τα καλά σας, γιατί θα λερωθούμε, φορέστε όμως ένα μεγάλο χαμόγελο, πάρτε μαζί σας την φαντασία σας και ελάτε να ζυμαρομαστορέψουμε μαζί με την κυρία Σουσάνα…

*Στο στέκι θα συγκεντρώσουμε σχολικά είδη (τσάντες, τετράδια, σβηστήρες, μαρκαδόρους, μπλοκ ζωγραφικής κ.α.), και θα δοθούν σε άπορες οικογένειες του νομού μας.

Οργάνωση: Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης

19:00 Πλατεία Διοικητηρίου

Ξενάγηση – Ιστορική Περιήγηση: «Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Ανακαλύπτοντας την Ξάνθη της ύστερης οθωμανικής εποχής»

Το ΙΘΤΠ και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ιστοριοτοπίες διοργανώνουν μια ιστορική περιήγηση με θέμα την Ξάνθη της ύστερης Οθωμανικής εποχής. Με οδηγό τον ιστορικό και υποψήφιο διδάκτορα Δημήτρη Καλογιαννίδη θα περπατήσουμε σε διάφορα σημεία του παραδοσιακού οικισμού και θα γνωρίσουμε ορισμένες πτυχές από την ιστορία του. Με τον ιδιαίτερο αυτό τρόπο θα μας δοθεί η δυνατότητα να προσεγγίσουμε τα γεγονότα και τις ιστορικές συνθήκες γύρω από την εξέλιξη της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου, να ανασυστήσουμε όψεις της κοινωνικής ζωής των κατοίκων της και να κατανοήσουμε τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάδειξη της Ξάνθης σε ένα δυναμικό αστικό κέντρο εκείνης της εποχής.

Πληροφορίες, Δηλώσεις συμμετοχής: Δημήτρης Καλογιαννίδης (τηλ. 6976266393). Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 25 άτομα. Θα τηρηθεί λίστα προτεραιότητας.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν

 

19:00 Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

Παιδική εκδήλωση «Ζωγραφίζω και κεντώ!»

Μικροί καλλιτέχνες 8-12 ετών ζωγραφίζουν, χρωματίζουν και κεντούν. Ναι κεντούν! Είναι εντυπωσιακό πως ένα κομμάτι χαρτόνι, μπορεί να μεταμορφωθεί σε έργο τέχνης που θα στολίζει το σπίτι μας ή θα γίνει ένα πρωτότυπο δώρο, και όλο αυτό, με βελόνα και κλωστή! Ελάτε να κεντήσουμε και να ανακαλύψουμε μαζί την χαρά της δημιουργίας. Το μόνο που χρειάζεται να φέρετε είναι το χαμόγελο και την καλή σας διάθεση .

Επιμέλεια: Ανθή Κουρτίδου, εικαστικός και Σταματούλα Δουλγεράκη, παιδαγωγός.

Οργάνωση: Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόληση του ΙΘΤΠ

Είσοδος ελεύθερη  

19:00 Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης «Οικία Mάνου Χατζιδάκι»

Μουσική παράσταση ωδείου «Το Εύφωνον»

Στο πρώτο μέρος παρουσίαση των μαθητών του από το κλασικό και το μοντέρνο τμήμα του ωδείου.

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης θα εμφανιστεί το έντεχνο μουσικό γκρουπ «Βόρεια Συμφωνία» που θα παρουσιάσει ένα μουσικό αφιέρωμα με μελωδίες που αγαπήσαμε από το παρελθόν αλλά και από την σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή. Παίζουν οι μουσικοί: Αναστασία Βαφειάδου – πιάνο. Τάσος Ευδοκίου – κιθάρα. Βασίλης Τριανταφύλλου – κλαρινέτο. Λίτσα Τρακαντζάκη – ακορντεόν. Αναστασία Πίπη – τραγούδι. Άρης Κλωναρίδης – τραγούδι

19:00 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 

Παιδική διαδραστική παρουσίαση βιβλίου «Καμπούμ… και φύγαμε»

Οι σκέψεις παλεύουν να μπουν σε σειρά. Οι μαθητές του Δ1 του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης γράφουν, σβήνουν, ξαναγράφουν και ολοένα τα μολύβια τους γίνονται «μικρά». Θέλουν να σας συστήσουν τον διάσημο επιστήμονα κ. Απιθανόπουλο και να αναπτύξουν τη θεωρία του για τα παράλληλα σύμπαντα μέσα από ευφάνταστα παιχνίδια. Μη χάσετε την ευκαιρία λοιπόν. Καμπούμ και σπεύστε να πιάσετε θέση στην ωραιότερη αυλή της παλιάς πόλης. Η εκπαιδευτικός Σοφία Παπαδοπούλου, οι μαθητές της και η συγγραφέας Δήμητρα Πυργελή θα σας περιμένουν για να λύσετε τους γρίφους της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας. Ελάτε και δεν θα το μετανιώσετε!

Οι μαθητικές συγγραφικές ομάδες των προγραμμάτων βιβλιοδεσμοί παρουσιάζουν το βιβλίο Καμπούμ…και φύγαμε το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ευφυές και τα έσοδα διατίθενται στη Φλόγα.

Οργάνωση: ΦΕΞ – Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή. Είσοδος ελεύθερη 

20:30 Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1. (Αυλή)

Παράσταση θεάτρου σκιών «Οι Δημοτικές Εκλογές».

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης και ο Θίασος Σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζουν την παράσταση «Οι Δημοτικές Εκλογές». Φθάνουν οι Δημοτικές Εκλογές και ο Μπαρμπαγιώργος κατεβαίνει υποψήφιος Δήμαρχος. Αντίπαλος του ο Διονύσιος. Οι ήρωες του μπερντέ χωρίζονται σε δύο παρατάξεις. Ο Καραγκιόζης είναι ο κομματάρχης του Μπαρμπαγιώργου και ο Χατζηαβάτης του Διονύσιου. Ο καθένας τάζει «λαγούς με πετραχήλια» για να κερδίσει την ψήφο του λαού και την εξουσία. Ποιος όμως θα κερδίσει τη μάχη στις εκλογές του θεάτρου σκιών; Η συνέχεια στο πανί…

Είσοδος: 3 ευρώ

21:00 Στέκι Συλλόγου «Αμφέραος», οδός Σηλυβρίας και Ορφέως

Ζωντανή ρεμπέτικη βραδιά

Απολαύστε τον μεζέ σας και το γλυκό σας παρέα με αξέχαστα ρεμπέτικα τραγούδια που θα ερμηνεύσουν ζωντανά για εσάς οι αγαπημένοι μας καλλιτέχνες. Στον όμορφο χώρο μας, στη συμβολή των οδών Σηλυβρίας και Ορφέως, θα σας περιμένουμε για να αναπολήσουμε όμορφες στιγμές, αλλά και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί αξέχαστα ελληνικά τραγούδια.

21:00 Στέκι Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης, οδός Ιωακείμ Σγουρού

Τραγούδια της Προποντίδας και της Πόλης. Με μεράκι και αγάπη για τις πατροπαράδοτες γεύσεις οι κυρίες του συλλόγου μαγειρεύουν με συνταγές των γιαγιάδων.

 

21:00 Στέκι Συλλόγου Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες», πάρκο Λιμνίου

Παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με τους Γιώργο Ορφανίδη (τραγούδι), Γαβρίλο Σιδηρόπουλο (τραγούδι), Αντώνη Νικηφορίδη (λύρα), Χάρης Αθανασιάδη (λύρα), Γιάννη Αντωνιάδη (τύμπανα), Στέλιο Χατζησαββίδη (πλήκτρα) και τα παιδιά του συλλόγου Μιχάλη Θεοχαρίδη (τραγούδι), Γιώργο Καπαγερίδη (λύρα), Μιχάλη Μαυρόπουλο (λύρα).

21:00 Στέκι Πολιτιστικού Συλλόγου Βίστωνες, (πλατεία Ματσίνη)

Παραδοσιακό και λαϊκό γλέντι με το μουσικό σχήμα «Πλατάνου»

21:00 Στέκι Συλλόγου Εβριτών Ξάνθης, πάρκο Λιμνίου. 

Παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του Καρυοφίλη Δουλουκιτάκη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…