Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φωτιά στον Έβρο: Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις σε Λυκόφη και Δαδιά

Φωτιά στον Έβρο: Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις σε Λυκόφη και Δαδιά

0

Δύσκολες οι επιχειρήσεις των εναέριων μέσων λόγω καπνού

Δέκατη πέμπτη ημέρα που μαίνεται η πυρκαγιά στον Έβρο και τώρα όλα τα βλέμματα είναι στο βορειοανατολικό μέτωπο αυτής, δηλαδή αριστερά και πάνω από το Σουφλί.

Μάλιστα από χθες νωρίς το πρωί έχουν γίνει δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στις περιοχές της Λυκόφης και της Δαδιάς, ενώ από την Παρασκευή στις  8:00 περνούσαν τα πυροσβεστικά προκειμένου να προσεγγίσουν το σημείο όμως δεν υπήρχε ορατότητα για τις ρίψεις. Έτσι τα πρώτα έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα που ξεκίνησαν λόγω του πυκνού καπνού δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν και για αυτό επέστρεψαν στη βάση τους. Από χθες, επιχειρούν 582 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα και 122 οχήματα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η επικινδυνότητα της επιχείρησης κατάσβεσης λόγω της έντασης της πυρκαγιάς

Με το μέτωπο να κινείται προς Κορνοφωλιά και Γιαννούλη και την εκκένωση του Σουφλίου να έχει αποφευχθεί, ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Καλακίκος περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη δυσκολία και επικινδυνότητα των ωρών που προηγήθηκαν, το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή, τονίζοντας την αναγκαιότητα εξειδικευμένου σχεδιασμού ανάκαμψης για το νότιο τμήμα του Νομού που έχει πληγεί καθώς και της ανύψωσης του ηθικού των κατοίκων.

«Το προχθεσινό ήταν ένα πολύ δύσκολο βράδυ γιατί υπήρχε μεγάλη επικινδυνότητα όχι μόνο για τους οικισμούς αλλά και για τις εμπλεκόμενες στην πυρόσβεση δυνάμεις, για τους δασικούς συνεταιρισμούς, τους εθελοντές, τους πυροσβέστες, όλους όσοι επιχειρούσαν». Εξηγεί δε, πως η επικινδυνότητα για την οποία μιλάει συνδέεται με την ένταση της πυρκαγιάς. «Το βραδινό μέτωπο ήταν πάρα πολύ ισχυρό και είχε μία τρομερή δυναμική -φλόγες με τεράστιο ύψος που όπου συναντούσαν πεύκα ήταν κάτι τρομερό- και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ευτυχώς που βοήθησε ο άνεμος γιατί αν πήγαινε έτσι, σίγουρα τα αποτελέσματα θα ήταν απρόβλεπτα. Ήμασταν τυχεροί και γιατί στο Σουφλί η ατμόσφαιρα ήταν και παραμένει καθαρή, διαφορετικά ο πυκνός καπνός θα μας ανάγκαζε σε εκκένωση. Δόξα τω Θεώ δεν έγιναν οι εκκενώσεις των οικισμών».

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής η φωτιά κινείται προς την περιοχή Κορνοφωλιάς και Γιαννούλη. «Αλλάζει συνεχώς πορεία. Το μέτωπο είναι μεταβλητό, δεν μπορείς να πεις ότι κατευθύνεται κάπου συγκεκριμένα διότι έχει αλλάξει πολλές φορές κατευθύνσεις και φορά. Εκεί που φαίνεται πως καθησυχάζει η φωτιά, ξεφεύγει και πάλι. Τη νύχτα πάντα “κάθεται” η φωτιά και μέχρι τις έντεκα είναι πολύ σημαντική η επιχείρηση των επίγειων και εναέριων μέσων. Μετά θ’ αρχίσουν οι αναζωπυρώσεις και το μέτωπο θα γίνει πιο ενεργό».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…