Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα μετά από 13 χρόνια

Επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα μετά από 13 χρόνια

0

Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία

Η Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει την πολυπόθητη και πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα, καθώς ο καναδέζικος οίκος DBRS αξιολόγησε τη χώρα στο πολυπόθητο BBB (low), με σταθερό trend και δίνει τον τόνο για την «επόμενη μέρα» στην ελληνική αγορά.

Πλέον η αγορά περιμένει τις επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες, οι οποίες εκτιμάται πως θα είναι η 20η Οκτωβρίου με την αξιολόγηση της S&P Ratings, η οποία τοποθετεί την χώρα στο BB+ με θετική προοπτική και η 2η Δεκεμβρίου με τις ανακοινώσεις της Fitch Ratings, κυρίως επειδή οι αναλυτές εκτιμούν πως «δύσκολα» η Moody’s θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα, καθώς βαθμολογεί τη χώρα τρεις βαθμίδες χαμηλότερα.

Στην έκθεση του ο οίκος αναφέρει πως καθώς το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» συνεχίζει να εφαρμόζεται, οι επενδύσεις θα συνεχίζουν να αποτελούν μια σημαντική πηγή ανάπτυξης, αν και υπάρχουν εξωτερικοί καθοδικοί κίνδυνοι.

Για το εθνικό χρέος η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μεταφράζεται σε «καλά νέα», καθώς θα είναι πλεονέκτημα, αν όχι προϋπόθεση, ώστε να εξασφαλίσει το ελληνικό κράτος την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα τα χρήματα των επενδυτών με λογικό κόστος. Παράλληλα, η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει σε όποια προγράμματα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς waiver.

Σημαντικός και άμεσος θα είναι ο αντίκτυπος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς η αναβάθμιση της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να επανέλθουν σε αυτή οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο το κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές θα μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν με τη σειρά τους να προσελκύσουν και άλλου τύπου επενδυτές, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογά τους.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…