Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δεύτερη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές

Δεύτερη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές

0

917 ψήφισαν στην Ξάνθη – Νικητής ο Κασσελάκης με 45,1% – Δεύτερη η Αχτσιόγλου με 29,5 %

 

Πως αποκωδικοποιούν τα μηνύματα της κάλπης οι Χατζηθεοδώρου, Ζεϊμπέκ και Γιαννακίδης – Τι λένε για τον κίνδυνο διάσπασης

 

 

Την απόλυτη ανατροπή έκαναν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Κυριακής, δίνοντας ξεκάθαρο προβάδισμα με ποσοστό 45,47% στον Στέφανο Κασσελάκη, για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Η Έφη Αχτσιόγλου που θεωρούνταν φαβορί ήρθε δεύτερη με 36,21%. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν, αθροιστικά, ούτε το 20% των 146.000 εκλεκτόρων που προσήλθαν στις κάλπες. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα νέα μέλη που εγγράφηκαν για να έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν ανήλθαν σε 40.000.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί την Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, όπου τα μέλη του κόμματος θα προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες, προκειμένου να αποφασίσουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στην Έφη Αχτσιόγλου. Σημειώνεται πως δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη του κόμματος που γράφτηκαν έως και την Κυριακή. Επιπλέον, παλιά μέλη που δεν άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα χθες, θα μπορούν να ψηφίσουν κανονικά την επόμενη Κυριακή.

 

Αποτελέσματα εκλογών ΞΑΝΘΗΣ για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Ψήφισαν: 917 άκυρα 4 λευκά 1
Υποψήφιοι Ψήφοι ποσοστό
ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ 410 45,1%
ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ 269 29,5%
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ 154 16,9%
ΠΑΠΠΑΣ 74 8,1%
ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ 5 0,5%

 

Τα μηνύματα των εκλογών αλλά και το διακύβευμα της επόμενης μέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ, τους πιθανούς κινδύνους διάσπασης, αποκωδικοποιούν, εκτιμούν και διατυπώνουν τις απόψεις τους ο συντονιστής γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο πρώην αν. υπουργός ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης.

xatzitheodorouΓ. Χατζηθεοδώρου: «146.000 μέλη δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία»

Ο κ. Χατζηθεοδώρου κάνει λόγο για ρεκόρ συμμετοχής και στην Ξάνθη που πλησιάζει τους 1.200 ψήφους κατά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα: «Είναι πολύ μεγάλη  η συμμετοχή αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη δύο μεγάλο σοκ. Την μεγάλη ήττα στην εκλογές και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Το γεγονός ότι το  33% των ατόμων που ψήφισαν είναι νέα μέλη είναι πολύ ελπιδοφόρο». Αναφορικά με το φαινόμενο Κασσελάκη ο κ. Χατζηθεοδώρου τόνισε: «Του πιστώνεται το ότι  έστρεψε το ενδιαφέρον στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Έδωσε άλλο τόνο με τον τρόπο που επικοινώνησε. Έπιασε τον παλμό του κόσμου, μίλησε με απλή γλώσσα και κατάφερε να φέρει νέα μέλη και να έχουμε αυτή την μεγάλη συμμετοχή». Ο κ. Χατζηθεοδώρου επισημαίνει ότι το μήνυμα των εκλογών είναι η δεύτερη ευκαιρία που δίνει ο κόσμος στον ΣΥΡΙΖΑ: «146.000 μέλη δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία. Να ξεπεράσουμε τα λάθη που κάναμε και να μετασχηματίσουμε το κόμμα. Ο κόσμος και μετά το συνέδριό μας θα μας εμπιστευτεί, θα βλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση και θεωρώ ότι  οι  εκλογές δεν θα είναι στο τέλος της 4ετίας αλλά πολύ νωρίτερα».

Χ. Ζεϊμπέκ: «Ο σύντροφος Κασσελάκης έφερε μια δυναμική στην διαδικασία»

Ο κ. Ζεϊμπέκ κάνει λόγο για  μια εντυπωσιακή και  ενθουσιώδη συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές: «Διαψεύστηκαν αυτοί που έλεγαν ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ τέλειωσε και θα είναι ένα κόμμα του 3%. Ο κόσμος θέλει δυνατό τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό δεν πιστώνεται μόνο στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη αλλά όλων. Στήριξα την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου,  σίγουρα όμως ο σύντροφος Κασσελάκης έφερε μια δυναμική στην διαδικασία αλλά όλοι οι υποψήφιοι είναι ιστορικά στελέχη  της Αριστεράς. Αναφορικά με τον κίνδυνο διάσπασης  ο κ. Ζεϊμπέκ δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στην ατζέντα της επόμενης μέρας:» δεν είναι στην δική μας ατζέντα. Σεβόμαστε τις διαδικασίες. Είναι μια δεύτερη ευκαιρία που μας δίνει ο κόσμος που  περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει και πάλι ένα κόμμα με δυναμική εξουσίας».

Σ. Γιαννακίδης: «Διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες που μιλούσαν για τέλος του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Γιαννακίδης κάνει λόγο για ένα ηχηρό μήνυμα του κόσμου: «Είναι ενα ηχηρό μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ . Διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες που μιλούσαν για τέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Και στην Ξάνθη η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική. Στήριξα την Έφη Αχτσιόγλου γιατί συμφωνώ με το πολιτικό πλαίσιο που υποστήριξε για την λειτουργία του κόμματος και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν». Σ’ ότι αφορά τον κίνδυνο διάσπασης ο κ. Γιαννακίδης ήταν ξεκάθαρος: «Τα σενάρια διάσπασης τα διακινούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αλλά και κάποιοι στο  κόμμα με ακραίες τοποθετήσεις όχι όμως πολιτικής  αντιπαράθεσης αλλά  έχουν μια οπαδικού τύπου ταύτιση με τον εκάστοτε πρόεδρο. Αυτό  που προέχει είναι να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε τη μαζική συμμετοχή του κόσμου, τα νέα μέλη μας, να δούμε και να αναλύσουμε σε βάθος τα αίτια της ήττας,  πως θα δώσουμε την μάχη για να αλλάξουμε και να δούμε να αποτυπώνεται έμπρακτα στις οργανώσει μας. Οι εκλογές στους ΟΤΑ είναι μια ευκαιρία συμμετοχής και  στήριξης νέων προσώπων ώστε να συγκρουστεί με την Δεξιά του κ. Μητσοτάκη».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…