Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

0

Εμείς προβληματιζόμαστε;
Εντάξει, βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, καταλαβαίνω ότι οι περιφερειακοί και δημοτικοί μας άρχοντες πως βρίσκονται στο δικό τους κόσμο, όμως οι προβληματισμοί υπάρχουν.
Ποιοι είναι αυτοί; Μα οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες που θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προβληματισμών τους. Κυρίως δε αυτό οφείλουν να το κάνουν όσοι από αυτούς εκλεγούν.
Πάντως θα πρέπει από τώρα να γνωρίζουν πως οι πολίτες-δημότες προβληματίζονται και πάρα πολύ μάλιστα, διότι όλα όσα είδαν το καλοκαίρι ήταν φοβερά και τραγικά και σίγουρα δεν θέλει κανείς να ξαναζήσει.
Γ.Δ.


Εμπρησμός ή κάτι άλλο;
Το βράδυ του Σαββάτου σε πρανές με ξερά χόρτα, γύρω στις 11.30, εκδηλώθηκε φωτιά την Εγνατία οδό, στην περιοχή του Σουνίου.
Από την φωτιά μέχρι να έρθει η Πυροσβεστική υπηρεσία, κάηκαν δύο χωράφια με ελαιόδεντρα. Μετά το σβήσιμο της φωτιάς από την Πυροσβεστική, σύμφωνα με δηλώσεις κατοίκων, βρέθηκαν μπουκάλια με στουπιά.
Απορία προκαλεί γενικά η αιτία της φωτιάς και σε τι αποσκοπούσε σ’ έναν αυτοκινητόδρομο.
-Μυστήρια πράγματα συμβαίνουν μερικές φορές.
Γ.Δ.


Σχεδιάζοντας το μέλλον
Το σχόλιο είναι προεκλογικό. Είναι επίκαιρο αλλά και απαραίτητος οδηγός για το Μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο μέλλον, γνωστό και αποδεκτό διότι έτσι υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Όχι! Πρόκειται για ένα άλλο μέλλον, διαφορετικό στη σύλληψη και υλοποίησή του.
Πρόκειται για ένα μέλλον βιώσιμο που θα περιλαμβάνει στον σχεδιασμό του την Κλιματική Αλλαγή, την Καινοτομία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη Διαχείριση του Νερού και όλων των αποβλήτων όπως και της Ανακύκλωσης.
Ένα μέλλον με στόχο την Αειφορία, το Περιβάλλον και τις συνθήκες διαβίωσης των δημοτών στα σωστά και αποδεκτά ανθρώπινα όρια.
Αντιλαμβάνομαι ότι τα παραπάνω αποτελούν ιδιαίτερα μεγάλους στόχους. Όμως η πρόκληση ακριβώς είναι εδώ, στα υψηλά και δύσκολα του αύριο κι όχι προφανώς στα γνωστά και εύκολα του σήμερα που πλέον έχει κριθεί ως αποτυχημένο, ακριβό και μη ανθρώπινο.
-Ιδού λοιπόν η ευκαιρία, η νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση να σχεδιάσει το νέο Μέλλον.
Γ.Δ.


Οι εξαγγελίες στην ΔΕΘ
Ήταν φειδωλός στις εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ. Το είπε άλλωστε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας και τους πυρόπληκτους του Έβρου. Εκεί δόθηκε και το μεγαλύτερο βάρος. Κι είναι σωστό και δίκαιο. Αυτό που προέχει είναι να επουλωθούν αυτές οι πληγές. Ανακοίνωσε όμως και ένα μέτρο που το περιμένουν πως και πως όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Το ξεπάγωμα των τριετιών από 1/1/2024 που είχε επιβληθεί δια νόμου το 2012 ως μνημονιακή υποχρέωση. Αυτό σημαίνει ότι  θα αυξηθούν οι  μισθοί στον ιδιωτικό τομέα κι αυτό είναι ένδειξη  ότι επανερχόμαστε τουλάχιστον στην προ κρίσης εποχή.
Μ.Ξ.


Ο Ντάνιελ δημιούργησε λίμνες και ποτάμια μέσα στη Σαχάρα!
Η μεγαλύτερη λίμνη του πλανήτη πριν από πολλά χρόνια ήταν στη Σαχάρα. Η οποία μέσα σε μερικές εκατοντάδες χρόνια, σταδιακά εξαερώθηκε, αφήνοντας μικρές ποσότητες νερού σε κάποιες οάσεις. Έτσι πριν από 1.000 περίπου χρόνια η Σαχάρα από λίμνη έγινε έρημος. Ε λοιπόν μετά το πέρασμα της κακοκαιρία Ντάνιελ, έπεσαν μεμιάς τέτοιες ποσότητες νερού που μέσα στην έρημο δημιουργήθηκαν αρκετές λίμνες και ποτάμια και άλλαξε η γεωμορφία της περιοχής, όπως αποκαλύπτουν εικόνες από δορυφόρο.
Το ίδιο δυστυχώς συνέβη και στο θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος μέχρι τη δεκαετία του ’60 ήταν μία τεράστια λίμνη, που στη συνέχεια αποστραγγίστηκε για να αποδοθεί η  γη στους χιλιάδες ακτήμονες κολίγους της Θεσσαλίας. Μικρό απομεινάρι της παλιάς μεγάλης  λίμνης Κάρλας είναι η σημερινή ομώνυμη μικρή λίμνη. Μετά τον Ντάνιελ, και ο θεσσαλικός κάμπος επανήλθε στην πρότερη μορφή του πνίγοντας ανθρώπους, ζώα και καλλιέργειες, και είναι άγνωστο πότε και πώς θα αποστραγγιστούν οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι τόνοι νερού, για να ξαναγίνει κάμπος.
Η φύση αλλάζει, αλλά έχει μνήμη και κάποιες φορές επιστρέφει…


Καιρός ήταν!
Η είδηση: «2.500 αστυνομικοί φεύγουν από την ασφάλεια ιδιωτών και επιστρέφουν στο δρόμο. Μειώνεται κατά 50% η ασφάλεια του πρωθυπουργού».
Χρόνια τώρα, η αστυνομία είχε αναλάβει την προστασία υπουργών, βουλευτών, υπηρεσιακών εκπροσώπων αλλά και ιδιωτών όπως δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και άλλων που τελειωμό δεν έχουν.
Χιλιάδες αστυνομικοί λοιπόν στην υπηρεσία όλων αυτών. Αργόσχολοι, χωρίς υποχρεώσεις ουσιαστικές, να φυλάγουν ιδιώτες που δήθεν είχαν ανάγκη προστασίας. Και άντε οι υπουργοί. Το καταλαβαίνω. Και οι βουλευτές; Από ποιους κινδυνεύουν;
Η πρόκληση όμως ήταν το να προστατεύουν ιδιώτες. Φαινόμενο μοναδικό πανευρωπαϊκά.
Θέλει προστασία ο τάδε επιχειρηματίας; Παίρνει ιδιώτες όσους θέλει και προστατεύεται.
Μόνο στην Ψωροκώσταινα συνέβαινε αυτό που επιτέλους θα καταργηθεί.
Όπως θα πρέπει να καταργηθεί η παρουσία αστυνομικών στα γήπεδα των ΠΑΕ. Είναι επιχειρήσεις, η φύλαξη εντός είναι δική τους ευθύνη, όχι της αστυνομίας, του κράτους.
Γ.Δ.


Εσείς βλέπετε τροχονόμο στο δρόμο;
Θα αναδιοργανωθεί από τη βάση και το Σώμα της Τροχαίας, σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου υπουργού. Οι στόχοι της αναδιοργάνωσης και η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Λογικό, διότι η Ελλαδίτσα μας, αναλογικά με τον πληθυσμό της, έχει τους περισσότερους αστυνομικούς.
Παρότι λοιπόν αφθονούν οι αστυνομικοί, στους δρόμους σπάνια βλέπει κανείς τροχονόμους. Πρόκειται για είδος υπό εξαφάνιση. Το γιατί έγινε αυτό, και ποιος ανεγκέφαλος το σκέφτηκε και το υλοποίησε, άγνωστο. Σημασία έχει ότι οι πόλεις χρειάζονται αστυνόμευση, χρειάζονται ασφάλεια και προστασία κι αυτά σήμερα δεν υπάρχουν, όπως κακώς, δεν υπάρχει Τροχαία και στους δρόμους εντός των πόλεων γίνεται της μουρλής, το ίδιο στα πεζοδρόμια, στις διαβάσεις και γενικά τη μη τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Γ.Δ.


Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ
Πρώτο ξάφνιασμα και μη αναμενόμενη η πρωτιά του Κασσελάκη και η διαφορά μεταξύ αυτού και της Αχτσιόγλου.
Αυτοί λοιπόν που πρόβλεψαν ότι θα υπάρξει έκπληξη, δικαιώθηκαν και τώρα η υπόθεση πάει στο δεύτερο γύρο όπου όλα τα αποτελέσματα είναι ανοιχτά.
Μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφισάντων που έφθασαν τις 150.000 περίπου, τα ποσοστά των δύο ισχυρών ανθυποψηφίων οριστικοποιήθηκαν στο 46% για τον Κασσελάκη και 36% για την Αχτσιόγλου χοντρικά.
Το τι θα γίνει από δω και πέρα για τη δεύτερη Κυριακή, ε, αυτό θα είναι, μεταξύ μας, και προϊόν εσωτερικών παζαρεμάτων.
Και κάτι ακόμη. Όποια εξέλιξη υπάρξει από δω και πέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, ως προς την ηγεσία, μάλλον οι εξελίξεις θα είναι αναπόφευκτες.
Γ.Δ.


Σαρωτικός ο Κασσελάκης
Σάρωσε πραγματικά στον α’ γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης. Δεν πέρασε μήνας από τότε που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και κατατρόπωσε όλους τους συνυποψηφίους του αφήνοντας δεύτερη την Έφη Αχτσιόγλου που ήταν το φαβορί. Αρχικά από τα μέσα κοινωνικής  δικτύωσης και τα αμφιλεγόμενα βίντεο που προκάλεσαν αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, έστρεψαν όμως το ενδιαφέρον στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν μια είδηση που περνούσε στα ψιλά. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα ήταν η συμμετοχή στις εκλογές αν δεν ήταν ο Κασσελάκης υποψήφιος αλλά σίγουρα δεν θα ήταν τόσο μεγάλη. Μόνο 40.000 νέα μέλη γράφτηκαν για να ψηφίσουν και αυτοί ήταν από άλλους πολιτικούς χώρους. Οι περισσότεροι μπορεί να το έκαναν για να τον ψηφίσουν και όχι γιατί συνειδητά ήθελαν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως δείχνει μια δυναμική και ένα αντίχτυπο στην κοινωνία που έχει η υποψηφιότητα του. Ίσως γιατί δεν είναι ταυτισμένος με την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως ακόμη για το τρόπο που χειρίστηκε το γεγονός ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ίσως γιατί βλέπουν στον Κασσελάκη την νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ, την μετεξέλιξη της αριστερής ιδεολογίας. ‘Ίσως ακόμη και να «γράφει»  επικοινωνιακά γιατί κι αυτό είναι μεγάλο προσόν και πολλές φορές μεγαλύτερο από ξύλινους λόγους και  μανιφέστα μιας Αριστεράς του 1960.
Μ.Ξ.


Μείωση ζήτησης σε 7 χρόνια
Από την διεθνή επικαιρότητα αντλώ το παρακάτω θέμα, ιδιαίτερα σοβαρό σε επίπεδο κράτους αλλά και υμών των ιδιωτών-καταναλωτών.
«Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ αναφέρει στους “Financial Times” ότι η μεγάλη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών και η εξάπλωση ηλεκτρικών οχημάτων δημιουργεί προϋποθέσεις για να μειωθεί η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα από το 2030 και μετά. Πρόκειται για την αρχή του  τέλους για την εποχή των ορυκτών καυσίμων σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΙΕΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας. Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται σε στοιχεία της ΙΕΑ, σύμφωνα με τα οποία για πριν από το τέλος της δεκαετίας που θα ξεκινήσει η μείωση».
Δηλαδή, θα μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου και αυτό θα οφείλεται στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γενικώς αλλά και στη χώρα μας.
Κι αυτά όλα σε μόνον επτά χρόνια και εξαιτίας του ήλιου, του αέρα και του νερού που θα παράγουν φθηνή και καθαρή κυρίως ενέργεια.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…