Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αυξήθηκαν σε 267 τα εκλογικά τμήματα στην Ξάνθη

Αυξήθηκαν σε 267 τα εκλογικά τμήματα στην Ξάνθη

0

Δεν άλλαξε ο αριθμός των εγγεγραμμένων – Δεν ισχύουν οι κατάλογοι ετεροδημοτών

 

Πόσους σταυρούς βάζουμε για δημοτικά και τοπικά συμβούλια και για το περιφερειακό συμβούλιο –  Τι άλλαξε σε σχέση με το 2019

 

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν την  Κυριακή 8 Οκτωβρίου ο α’ γύρος και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου ο β΄ γύρος και ήδη έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες.

267 τα εκλογικά τμήματα – Αυξήθηκαν κατά 17

Στην Π.Ε. Ξάνθης δεν έχει αλλάξει  το εκλογικό σώμα από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023. Υπενθυμίζουμε ότι  οι εγγεγραμμένοι ήταν 120.540. Έχει αλλάξει όμως ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων από 250 σε 267. Η αλλαγή αυτή προέκυψε από την αναγκαιότητα να διευκολυνθούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα μέλη των Εφορευτικών δεδομένου ότι  οι  απαιτήσεις θα είναι περισσότερες αφού σε κάθε τμήμα θα υπάρχουν δύο κάλπες μία για το δήμο και μία για την περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι  συνδυασμοί που παίρνουν μέρος στις εκλογές έχουν αποστείλει ψηφοδέλτια στην Π.Ε. Ξάνθης, τα οποία μαζί και το συνοδευτικό υλικό που αποτελείται από γραφική ύλη και παραβάν κ.λ.π. θα μεταφερθούν στα τμήματα από την προηγουμένη μέρα.

Σημαντικό: Δεν ισχύουν οι κατάλογοι ετεροδημοτών

Για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών. Όσοι ήταν γραμμένοι στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών για τις βουλευτικές εκλογές, ψηφίζουν ΜΟΝΟ στον Δήμο της αρχικής εγγραφής τους και ΟΧΙ στον τόπο κατοικίας τους.

Μάθε πού ψηφίζεις

Σε ό,τι αφορά το πού ψηφίζετε, η διαδικασία είναι γνωστή από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου: μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2023».

Οι ψηφοφόροι συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης) και να μάθουν με λίγα κλικ σε ποια περιοχή και σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Στους δήμους Ξάνθης, Αβδήρων και Μύκης βάζουμε έως από  1 – 4 σταυρούς για την εκλογή δημοτικών συμβούλων και 2 για τα τοπικά συμβούλια. Στον δήμο Τοπείρου έως και 3 για δημοτικό συμβούλιο και 2 για τοπικό συμβούλιο. Για την περιφέρεια έως και 4 σταυρούς για το περιφερειακό συμβούλιο.

Τι άλλαξε σε σχέση με το 2019

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με εκείνες του 2019, με βάση το νόμο του 2021.

Ειδικότερα, καταργείται η απλή αναλογική. Η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη εξασφαλίζεται από τον πρώτο γύρο, με όριο εκλογής το 43%. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων. Εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως και 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.

Επίσης τίθεται πλαφόν εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια το 3% Παράλληλα αλλάζει ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου.

Συνολικά, το 2019 είχαν εκλεγεί 9.470 δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ για την επόμενη θητεία θα εκλεγούν 8.481. Αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν θα είναι 611 έναντι 703 της προηγούμενης τετραετίας.

Μία ακόμη αλλαγή: καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων.

Στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πόσοι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται στην Ξάνθη

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4844/Β/1-8-2023 η Απόφαση ΥΠΕΣ 64716/2023 που καθορίζει τον αριθμό εδρών δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας με βάση τον μόνιμο πληθυσμό της.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση στον Δήμο Ξάνθης εκλέγονται 35 δημοτικοί σύμβουλοι, στον Δήμο Αβδήρων 25 όπως και στον Δήμο Μύκης, ενώ στον Δήμο Τοπείρου εκλέγονται συνολικά 19 δημοτικοί σύμβουλοι.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…