Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ 16.524.200 ευρώ τα αντιπλημμυρικά έργα στην Ξάνθη

16.524.200 ευρώ τα αντιπλημμυρικά έργα στην Ξάνθη

0

Το νέο έργο είναι η ενίσχυση του ανατολικού αναχώματος του ποταμού Νέστου 3,5 εκ. € που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ

 

85.724.400 ευρώ τα αντιπλημμυρικά έργα στην ΑΜΘ – «Μερίδα του λέοντος» με 33.367.000 ευρώ στον Έβρο

 

Την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας όλων των περιφερειακών ενοτήτων της θέτει σε προτεραιότητα η  Περιφέρεια ΑΜΘ, ενισχύοντας με νέους πόρους τα υπό εκτέλεση έργα και δεσμεύοντας πόρους για τα υπό σχεδιασμό έργα. Αυτό το αντικείμενο είχε η ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο  περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος χθες στην Κομοτηνή. Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή στελεχών των Τεχνικών Υπηρεσιών των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, της επιτελικής Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Υποδομών και Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Αύξηση πόρων σε αντιπλημμυρικά έργα και δεσμεύσεις  για νέα έργα

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο  κ. Μέτιος ζήτησε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας να δοθεί προτεραιότητα στη δρομολόγηση των αντιπλημμυρικών έργων σε σχέση με άλλα έργα, με βάση και τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε:

1.Να αυξηθούν οι πόροι σε συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα για τα οποία κρίθηκε ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον εργασίες και να δεσμευτούν πόροι για νέα έργα.

2.Να υπάρξει υποστήριξη από εξωτερικό σύμβουλο για την καταγραφή και την προτεραιοποίηση των έργων πρόληψης που πρέπει να γίνουν στις περιοχές του Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε επίσης η πορεία εξέλιξης όλων των αντιπλημμυρικών έργων που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της Διοίκησης της Περιφέρειας και εκτελούνται.

85.724.400 ευρώ τα αντιπλημμυρικά έργα στην ΑΜΘ – 16.524.200 στην Ξάνθη – Μερίδα του λέοντος με 33.367.000 ευρώ στον Έβρο

Όπως αναφέρεται στη σχετική λίστα των έργων η ΑΜΘ εκτελεί και σχεδιάζει έργα συνολικού κόστους 85.724.400 ευρώ. Την «μερίδα του λέοντος» κατέχει η ΠΕ Έβρου με 33.367.000 ευρώ, ακολουθεί η Ροδόπη με 19.720.000 ευρώ, η Ξάνθη με 16.524.200 ευρώ, η Δράμα με 15.500.000 και η Καβάλα με 6.132.000 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι σ’ ότι αφορά τα έργα της Ξάνθης το νέο έργο είναι η ενίσχυση του ανατολικού αναχώματος του ποταμού Νέστου και αντιπλημμυρική προστασία των παρανέστιων περιοχών, π/υ 3,5 εκ. € που πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Τα υπόλοιπα 7 είτε δημοπρατούνται είτε είναι υπό εκτέλεση όπως η διευθέτηση του Κόσυνθου από τη γέφυρα Πηγαδίων μέχρι τη γέφυρα Πολυσίτου, π/υ 7,8 εκ. €.

Έργα υπό εκτέλεση και  υπό σχεδιασμό στην ΠΕ Ξάνθης

1)Αύξηση της δέσμευσης πόρων για μίσθωση μηχανημάτων από 700.000 € σε 1,5 εκ. € (υπό δημοπράτηση)

2)Μελέτη αποκατάστασης ανατολικού αναχώματος Νέστου, π/υ 37.200 € (ολοκληρώθηκε)

και οδηγεί στο ακόλουθο έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ:

3)Ενίσχυση του ανατολικού αναχώματος του ποταμού Νέστου και αντιπλημμυρική προστασία των παρανέστιων περιοχών, π/υ 3,5 εκ. €

4)Μελέτη για την οριοθέτηση – διευθέτηση του χειμάρρου Λασπία, π/υ 300.000 € (δημοπρατείται άμεσα)

5)Μελέτη για τη σύνταξη μητρώου ρεμάτων της ΠΕ Ξάνθης, π/υ 250.000 € (δημοπρατείται άμεσα)

6)Διευθέτηση χειμάρρου Κιμμερίων, π/υ 3,1 εκ. €  (ολοκληρώθηκε)

7)Διευθέτηση του χειμάρρου Κόσυνθου από τη γέφυρα Πηγαδίων μέχρι τη γέφυρα Πολυσίτου, π/υ 7,8 εκ. € (εκτελείται)

8)Δέσμευση ε πόρων 37.000 € για την επικαιροποίηση μελετών που θα οδηγήσει σε έργο (από την πόλη της Ξάνθης μέχρι τη γέφυρα Πηγαδίων) με το οποίο θα ολοκληρωθεί η βελτίωση της διευθέτησης του χειμάρρου Κόσυνθου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…