Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

0

«Διάβαση, ζώον!»
Καθημερινά τα επεισόδια μεταξύ πεζών και οδηγών, στο κέντρο της πόλης συνήθως. Μάλιστα τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν στην οδό Καραολή.
Γενικώς, υπάρχει μια συμπεριφορά από νεαρούς συνήθως οδηγούς μέσα στην πόλη που είναι απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη. Κι αυτή η συμπεριφορά των οδηγών που δεν σέβονται τους πεζούς επί των διαβάσεων, εδράζεται στην υπαρκτή ανοχή των αστυνομικών της τροχαίας στην παραβατικότητα. Μιας υπηρεσίας, της Τροχαίας, που έχει ουσιαστικά υποβιβαστεί, που δεν λειτουργεί με αντικειμενικότητα και αυστηρότητα.
Ο τίτλος του σχολίου: «Διάβαση, ζώον!», είναι προϊόν κινδύνου που αντιμετώπισε ηλικιωμένος συμπολίτης από Ι.Χ. που οδηγούσε νεαρός και ο οποίος αγνόησε τον πεζό επί των διαβάσεων και τον απέφυγε τελευταία στιγμή με επικίνδυνο ελιγμό για τους πεζούς στο πεζοδρόμιο!
Δυστυχώς, επί των ημερών μας οι κάφροι οδηγούν Ι.Χ. αυτοκίνητα και μοτό. Είμαι περίεργος, στις Σχολές Οδηγών δεν τους μαθαίνουν ότι οι διαβάσεις είναι για τους πεζούς;
Γ.Δ.


Ποιος κυβερνάει;
Εδώ και λίγα χρόνια, όλοι γνωρίζουμε πως τα παλιά στεγανά αριστερός, κεντρώος, δεξιός, πως έχουν καταρριφθεί σε μεγάλο βαθμό.
Στηρίζοντας την άποψη αυτή, έτσι για την ιστορία, δημοσιεύω τα πρωτοκλασάτα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Διαβάστε ονόματα υπουργών που δουλεύουν εντατικά και προσφέρουν σημαντικό και αξιόλογο απ’ όλες τις πλευρές έργο.
Έχουμε και λέμε λοιπόν: Γεραπετρίτης, Πιερρακάκης, Μενδώνη, Φλωρίδης, Χρυσοχοΐδης, Θεοχάρης, Λιβανός και Σκέρτσος. Όλοι αυτοί υπουργοί πρώτης σειράς και απόδοσης, διότι υπάρχουν και δεκάδες άλλα στελέχη σε διάφορες θέσεις.
Γι’ αυτό λοιπόν η ακροδεξιά διαμαρτύρεται «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;»
Γ.Δ.


Προσοχή στην πολλή αγάπη
Το ακούω από υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες, το ακούω επίσης και από υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους.
Όταν ερωτώνται για τον λόγο που θέτουν υποψηφιότητα, όλοι επικαλούνται την μεγάλη τους αγάπη για τον τόπο, την πόλη.
Δεκτή βεβαίως η αγάπη τους και συγχαρητήρια σε όλους. Όμως είναι δυνατόν να είναι κανείς υποψήφιος χωρίς να αγαπά τον τόπο του; Μάλλον απίθανο και δεν θα το ακούσουμε ποτέ.
Γι’ αυτό, ας αφήσουν την αγάπη κι ας ψάξουν να βρουν άλλο ή άλλα επιχειρήματα. Η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια, θα τους βοηθήσει σ’ αυτό.
Βέβαια ας μην ξεχνούν πως η πολλή αγάπη είναι κίνδυνος για τον άλλο που την δέχεται, γιατί μπορεί να τον πνίξει…
Γ.Δ.


Έτσι χτίζουν
Ενημερωτικά, η εθνική ομάδα μπάσκετ της Γερμανίας κέρδισε την πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Όμως η επιτυχία δεν ήρθε τυχαία. Κάθε άλλο.
Οι Γερμανοί λειτούργησαν και σε αυτόν τον τομέα σαν…ρομπότ. Άρχισαν να χτίζουν από χαμηλά, είχαν υπομονή, έριξαν πολλή δουλειά για χρόνια. Δεν γκρίνιαζαν στις αποτυχίες, αντίθετα άρχισαν να ζουν με αυτές  και να τις αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία. Τις κοίταξαν στα μάτια, αδιαφορούσαν για τα άσχημα σχόλια και συνέχισαν να δουλεύουν. Το ίδιο έκαναν κάποτε και στο ποδόσφαιρο. Και επέστρεψαν στην κορυφή του κόσμου επιδεικνύοντας ψυχραιμία, προσήλωση στο στόχο τους και ηρεμία στις δύσκολες στιγμές.
Η Γερμανία στο Μουντομπάσκετ δίδαξε πολλά περισσότερα από σύγχρονο μπάσκετ. Δίδαξε πώς πρέπει να εξελίσσεται μια χώρα, πως να βελτιώνεται, πώς να χτίζει. Τούτο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που μας έδωσε.
Γ.Δ.


Ιδού η ευκαιρία
Μας έγινε όμως μάθημα εμάς τους Έλληνες; Όχι. Θα μας γίνει από δω και πέρα; Δύσκολο διότι εμείς έχουμε ένα μειονέκτημα. Βιαζόμαστε. Θέλουμε άμεσα αποτελέσματα, νίκες, κι αν δεν έρθουν, διώχνουμε τον προπονητή και αναζητούμε τον σωτήρα, τον Μεσσία, τον θαυματουργό. Το ίδιο ισχύει και στην πολιτική και επιχειρηματική μας ζωή. Πορευόμαστε με σχέδιο λίγων μηνών, με την αρχή «πάμε και βλέπουμε».
Όμως έτσι, δεν χτίζεις επιτυχίες ούτε στον αθλητισμό, ούτε στο κράτος, την κυβέρνηση. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε το κράτος αντιγράφοντας έστω τις επιτυχίες των άλλων. Όχι γιατί δεν είμαστε καλοί αντιγραφείς. Απεναντίας. Υστερούμε στην κατάρτιση ενός πολυετούς προγράμματος και κυρίως στην αδιατάρακτη εφαρμογή του.
Προσπάθησε μόνον αυτός ο Κ.Σημίτης να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα και βρήκε απέναντι το κρατικό (δημόσιο) κατεστημένο, την Εκκλησία και την αρτηριοσκληρωτική Εκπαίδευση, κυρίως την Ανώτατη.
Αποδείχτηκε πόσο δύσκολο είναι να γίνουν βασικές, καθοριστικές αλλαγές στη χώρα.
Τελευταία ευκαιρία στον παρόντα χρόνο της θητείας του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν κι αυτός δεν τα καταφέρει, τότε για άλλη μια φορά θα μας έχει προσπεράσει μια ευκαιρία.
Γ.Δ.


Κι αν επικρατήσει;
Φίλος καλός από τα γυμνασιακά μας χρόνια, τελευταία κυκλοφορεί προβληματισμένος.
Συναντηθήκαμε στο δρόμο, τον είδα σκεπτικό, τον ρώτησα τι συμβαίνει, εάν είναι κάτι άσχημο, στο σπίτι μήπως, στα παιδιά.
Μου απάντησε αρνητικά και τότε τον ρώτησα  ποια η αιτία του προβληματικού του ύφους.
Γύρισε, με κοίταξε με ένα απλανές βλέμμα και ακούστηκε να λέει σιγανά, σα να συνομιλούσε με τον εαυτό του «κι αν κερδίσει ο Κασσελάκης για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;»
Κατάλαβα. Τον χτύπησα φιλικά στην πλάτη και τον αποχαιρέτησα. Είχε ο άνθρωπος τον δικό του προβληματισμό και φόβο τι θα συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ εάν τελικά επικρατήσει ο Στέφανος Κασσελάκης.
Για την ιστορία η εκλογική διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Εάν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία -που δεν θα υπάρξει- τότε θα υπάρξει επαναληπτική μεταξύ των δύο πρώτων Αχτσιόγλου και Κασσελάκη που πιθανολογώ ότι θα είναι αυτοί.
Γ.Δ.


Ο Κασσελάκης στην Μακρόνησο
Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το προεκλογικό σποτ του Στέφανου Κασσελάκη στη Μακρόνησο. Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι μόνο αμερικανοτραφής αλλά υιοθετεί και ένα αμερικανικού τύπου προεκλογικό αγώνα που ξενίζει και διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο.Την ώρα που η Ελλάδα έχει κοπεί στα δύο από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να ξύσει πληγές που επουλώθηκαν λέγοντας ότι  η Ελλάδα στην Μακρόνησο κόπηκε στα δύο. Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για το «λάθος» όπως το χαρακτήρισε αλλά και του ευρωβουλευτή του  ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κόκκαλη που ανέφερε: «Σύντροφε Κασσελάκη, η Ελλάδα δεν “κόπηκε στα δύο” στον “νέο Παρθενώνα”.
Η Ελλάδα είναι κομμένη στα δύο επειδή είναι πλημμυρισμένη η εθνική οδός μια εβδομάδα μετά το φαινόμενο».
Στο δια ταύτα ενώ η χώρα προσπαθεί να κλείσει πληγές στην Θεσσαλία ο κ. Κασσελάκης ξύνει πληγές στην Μακρόνησο για να θυμίσει την ιστορία της Αριστεράς, για προεκλογικούς λόγους.
Μ.Ξ.


Θα’ ρθουν ανατιμήσεις
Τα νέα για τα νοικοκυριά και γενικά για όλους τους κατοίκους για τον Χειμώνα που έρχεται δεν θα είναι καλά. Καλά προφανώς από οικονομικής πλευράς.
Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν σύντομα ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής εξαιτίας των καταστροφών στον κάμπο της Θεσσαλίας από την καταιγίδα Ντάνιελ.
Σύντομα, μετά την απορρόφηση των αποθεμάτων, θα υπάρξουν αναπόφευκτες αυξήσεις σε προϊόντα με πρώτη ύλη το αλεύρι, στα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα φρούτα και λαχανικά.
Γενικώς, θα δούμε στα ράφια και τα ψυγεία νέες τιμές προς τα πάνω προφανώς που θα ταλαιπωρήσουν τους καταναλωτές. Όλους.
Γ.Δ.


Τα αμερικανάκια…
Για την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021, σίγουρα θα θυμάστε τα γεγονότα. Λοιπόν τα αμερικανάκια σε δύο χρόνια ταυτοποίησαν, συνέλαβαν, απέδωσαν κατηγορίες, έγιναν δίκες (που συνεχίζονται) και όσοι έφταιξαν άρχισαν από το 2023 να πηγαίνουν φυλακή.
Φυλακή όμως, από 18 έως 22 χρόνια πραγματικής φυλακής, όχι όπως εδώ σε μας τους έξυπνους που όλα τα γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να δούμε τι γίνεται αλλού και ότι ο κόσμος πάει μπροστά.
Με την ευκαιρία θυμίζω πως κατηγορούμενος βρίσκεται ακόμη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ.Τραμπ. Εκεί, σ’ ένα χρόνο ξεκίνησαν οι δίκες και το 2024 θα έχουν τελειώσει.
Σε μας, οι δίκες σέρνονται χρόνια και θα περάσουν άλλα τόσα χρόνια για να ολοκληρωθούν. Παραδείγματα; Η δίκη για το Μάτι και η άλλη για τον Κασιδιάρη.
Κι ερχόμαστε μετά εμείς οι έξυπνοι (τρομάρα μας) να κατηγορήσουμε τους Αμερικανούς και να τους ειρωνευτούμε ότι είναι «αμερικανάκια».
-Όσα δε φτάνει η αλεπού…
Γ.Δ.


Κι  όμως συμβαίνει  στην Ξάνθη
Εδώ και 6 χρόνια οι αλιείς του  αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστονίδας ζητούν από την Περιφέρεια να ανοίξει το στόμιο της λίμνης στην περιοχή του Λαγού που έχει κλείσει από φερτές ύλες και εμποδίζει την εισόδευση νερού από την θάλασσα. Προσπαθούν να πείσουν ότι  αυτό το έργο είναι απαραίτητο να γίνει όχι για δικό τους μόνο όφελος καθώς θα έχουν περισσότερα αλιεύματα αλλά γιατί πρωτίστως αν πέσει πολύ νερό στην λίμνη στην οποία εκβάλλουν Κόσυνθος και Κομψάτος και δεν έχει δίοδο προς τη θάλασσα θα πλημμυρίσει η ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Λάγος. Υποστηρίζουν ότι  είναι πρωτίστως αντιπλημμυρικό έργο. Κι ενώ βρήκαν χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τεχνικά έργα στις λιμνοθάλασσες του ΕΣΠΑ να το εντάξουν, έχουν απέναντί τους  υπηρεσιακό παράγοντα που λύνει και δένει στην υπηρεσία του και έχει δημιουργήσει κατά καιρούς πολλά προβλήματα στους πολιτικούς του προϊσταμένους αλλά και σε δημάρχους της περιοχής μας καθυστερώντας έργα. Όχι μόνο αρνήθηκε να κάνει την μελέτη η υπηρεσία του αλλά και όταν του την πήγαν έτοιμη αρνήθηκε να την υπογράψει με αποτέλεσμα σε άλλες περιοχές όπως Μεσολόγγι, Πρέβεζα να έχουν πάρει  χρήματα και να έχουν ξεκινήσει έργα και εδώ όχι.  Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι: Πώς μπορεί ένας υπηρεσιακός παράγοντας που κατέχει μια κομβική θέση σε μια υπηρεσία να δημιουργεί προσκόμματα ή να ακυρώνει έργα θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες, χωρίς να  φέρει  καμιά ευθύνη, καθώς αν συμβεί οτιδήποτε την ευθύνη φέρει ο πολιτικός προϊστάμενος και όχι η υπηρεσία. Κατά πόσο είναι πολιτικά ορθό ο πολιτικός προϊστάμενος να το ανέχεται  αυτό και να μην πατά πόδι και να καλύπτει τον υπηρεσιακό εφόσον πρόκειται για έργα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο; Ο Αλιευτικός συνεταιρισμός, μπορεί να είναι ιδιωτική επιχείρηση αλλά μισθώνει δημόσιο χώρο, όπως η λίμνη και τα έργα σ’ αυτή εκτελούνται  από το Δημόσιο και επ’ ωφελεία του οικοσυστήματος, της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής αλλά και του συνεταιρισμού από τον οποίο έχει  όφελος και το Δημόσιο.  Είναι αλληλένδετα αυτά.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…