Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νεκρά από φόλες 4 σκυλιά στην Σταυρούπολη

Νεκρά από φόλες 4 σκυλιά στην Σταυρούπολη

0

Οργή των κατοίκων – Ζητούν να βρεθούν οι ένοχοι – Πριν δύο εβδομάδες είχαν ρίξει  φόλες στον Δαφνώνα

 

Διενεργείται έρευνα από το Αστυνομικό Τμήμα Σταυρούπολης  – Τι προβλέπει ο νόμος – Τι κάνουμε αν γίνουμε μάρτυρες

 

 

Επώδυνο θάνατο  από φόλες που πέταξαν άγνωστοι βρήκαν 4 σκυλιά στην Σταυρούπολη. Οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι το  πρωί της  Παρασκευής με το αποτρόπαιο θέαμα των ξεψυχισμών σκυλιών και μας μετέφεραν την οργή τους για τους υπανθρώπους και ασυνείδητους που σκορπούν τον θάνατο σε αθώα ζώα, θέτοντας παράλληλα το αγωνιώδες και επιτακτικό ερώτημα: Γιατί κανείς ποτέ δεν συλλαμβάνεται και δεν πληρώνει για το έγκλημά του;».

Οργή των κατοίκων – Ζητούν να βρεθούν οι ένοχοι

Ο κάτοικος της Σταυρούπολης  που μας μετέφερε την τραγική είδηση μας είπε ότι  και  πριν δύο εβδομάδες είχαν ρίξει φόλες στον Δαφνώνα και τώρα το έγκλημα επαναλήφθηκε στην Σταυρούπολη. Μας μετέφερε επίσης την οργή και  την αγανάκτηση των κατοίκων που ζητούν από την Αστυνομία να ρίξει φως στην υπόθεση και να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Διενεργείται έρευνα από το Αστυνομικό Τμήμα Σταυρούπολης

Το «Ε» απευθύνθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Σταυρούπολης και ο αξιωματικός υπηρεσίας μας διαβεβαίωσε ότι η υπόθεση είναι στο στάδιο της έρευνας και ότι έχει σχηματιστεί  η δικογραφία και είναι σε εξέλιξη η κατάθεση μαρτύρων.

Να σημειώσουμε ότι  το έγκλημα με τις φόλες είναι πολύ συχνό σε πολλά χωριά του νομού μας. Πρόσφατα είχαν ρίξει φόλες στα Άβδηρα με θύματα τέσσερα σκυλιά προκαλώντας την κατακραυγή.

Τι προβλέπει ο νόμος – Τι κάνουμε αν γίνουμε μάρτυρες

Η δηλητηρίαση των ζώων είναι ποινικό αδίκημα και οι παραβάτες διώκονται ποινικά, ενώ προβλέπεται και η επιβολή διοικητικών προστίμων. Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι δράστες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι και 5 έτη καθώς και με την καταβολή προστίμου που αγγίζει έως και τα 30.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που γίνετε μάρτυρας δηλητηρίασης ή θανάτωσης ζώου από “φόλα” (δηλαδή κάθε είδους τροφή που περιέχει δηλητηριώδεις ουσίες), οφείλετε να καταθέσετε μηνυτήρια αναφορά κατά του προσώπου που γνωρίζετε ή υποψιάζεστε πως τοποθέτησε την φόλα στην περιοχή (για παράδειγμα, μια ένδειξη είναι να υπήρξε απειλή κατά του ζώου στο παρελθόν, ή να υπήρξατε αυτόπτης ή αυτήκοος μάρτυρας την ώρα τοποθέτησης φόλας κ.ο.κ). Παρακάτω παρατίθενται τα βήματα που πρέπει να γίνουν εάν γίνετε μάρτυρας σε ένα τέτοιο γεγονός.

Πρώτο βήμα είναι να καλέσετε την αστυνομία και να αναφέρετε το περιστατικό. Δεύτερο βήμα είναι να συλλέξετε στοιχεία και συγκεκριμένα φωτογραφίες, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει φαγητό θα πρέπει προσεκτικά και αφού έχετε καλύψει τα χέρια σας να περισυλλέξετε το φαγητό και να το κλείσετε σε συσκευασία ώστε να σταλεί για έλεγχο σε τοξικολογική ή άλλη αρμόδια υπηρεσία ή εργαστήριο δημόσιου Πανεπιστημίου.

Αφού γίνει ο έλεγχος θα προσκομίσετε την τοξικολογική έκθεση στην αστυνομία για να μπει στο φάκελο της μηνυτήριας αναφοράς σας. Επιπλέον, μπορείτε να ζητήσετε την αιματολογική εξέταση του ζώου σε συνεργασία με δημόσιο κτηνίατρο της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης της περιφέρειας, ώστε να ανιχνευτεί η ουσία που οδήγησε στο θάνατο του ζώου. Καλό θα είναι να ζητήσετε πλήρες αντίγραφο των εξετάσεων που έγιναν στο ζώο για να υπάρχει ακριβής εξακρίβωση των ουσιών που προκάλεσαν το θάνατο του ζώου.

Τέλος, υποβάλετε ανώνυμα ή επώνυμα μηνυτήρια αναφορά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…