Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Άλλη παρακράτηση για μισθωτούς, άλλη για ελεύθερους επαγγελματίες

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Άλλη παρακράτηση για μισθωτούς, άλλη για ελεύθερους επαγγελματίες

0

Στόχος να μην προκληθεί τρύπα στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ τον επόμενο χρόνο

Διαφορετικό μοντέλο παρακράτησης για συνταξιούχους που εργάζονται με μισθωτή απασχόληση καθώς και για αυτοαπασχολούμενους προβλέπει η διάταξη που θα ενσωματωθεί το Σεπτέμβριο στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Το ποσοστό παρακράτησης επί των εισοδημάτων από την εργασία για τους μισθωτούς αναμένεται να είναι κοντά στο 15% ενώ η παρακράτηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα ανέρχεται στο 50% της εισφοράς που έχουν δηλώσει.

Έτσι σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες το υπουργείου Εργασίας με στόχο να μην προκληθεί τρύπα στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ τον επόμενο χρόνο, η λύση που κερδίζει έδαφος είναι να μην υπάρχει εν τέλει «αφορολόγητο» εισόδημα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και η νέα παρακράτηση να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως προκειμένου να μην υπάρξουν χαμένοι σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς του πέναλτι 30% στις συντάξεις θα προβλέπεται η επιβολή πλαφόν ώστε η παρακράτηση να μην υπερβαίνει τα 413 ευρώ το μήνα (μια Εθνική Σύνταξη) και 4.956 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 12 εθνικές συντάξεις.

Στόχος – μεταξύ άλλων – είναι να μπορεί να εισπραχθεί ήδη από το 2024, καθώς αν εισπραχθεί για πρώτη φορά το 2025 με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2024, του χρόνου θα δημιουργηθεί μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…