Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ανησυχία για την πυροπροστασία της Παλιάς Πόλης

Ανησυχία για την πυροπροστασία της Παλιάς Πόλης

0

Πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με πολίτες από το πρόγραμμα «Δράσεις Ιστορίας, Μνήμης, Πολιτισμού» την Τρίτη 30 Αυγούστου

Π. Ντούμας: «Το περιαστικό δάσος έχει σκουπίδια και κλαδιά από τα κομμένα δέντρα»

Με ανοιχτές αγκάλες υποδέχτηκαν τοπικοί φορείς και κάτοικοι το κάλεσμα του προγράμματος «Δράσεις Ιστορίας, Μνήμης, Πολιτισμού» για έναν ανοιχτό και συμμετοχικό διάλογο όσον αφορά στην προστασία του περιαστικού δάσους και εν γένει της πόλης της Ξάνθης από ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Την Τρίτη 30 Αυγούστου, το καφέ Ερμής πλημμύρισε από πολίτες που ένιωθαν την ανάγκη να μιλήσουν, να προτείνουν αλλά κατά κύριο λόγο να ακούσουν προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να προστατευθεί το περιαστικό δάσος της Ξάνθης από τις πυρκαγιές που ακόμα και αυτή τη στιγμή μαίνονται στην Περιφέρεια της ΑΜΘ. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τρεις Δημοτικές Παρατάξεις («Πολίτες για την Ξάνθη» με επικεφαλής τον Γιώργο Χατζηθεοδώρου, «Η Ξάνθη Αλλιώς» με επικεφαλής τον Στράτο Κοντό, «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Κώστα Βογιατζή) ενώ το παρών έδωσε ο ίδιος υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης, Στράτος Κοντός.

Ν. Κοσμίδης: «Σκοπός μας είναι να μιλήσουμε ανοιχτά και επί ίσοις όροις»

Την συζήτηση προλόγισε ο Νίκος Κοσμίδης, υποψήφιος διδάκτορας Αρχιτεκτονικής τονίζοντας ότι «σκοπός μας είναι να επικοινωνήσουμε ό,τι νιώθουμε και πιστεύουμε σχετικά με την προστασία του περιαστικού δάσους. Θεωρώ σημαντικό να ακούσουμε και να αφουγκραστούμε τις σκέψεις των πολιτών για το συγκεκριμένο θέμα στο πλαίσιο των πυρκαγιών που συνεχίζουν να καίνε δίπλα μας. Ως πρόγραμμα “Δράσεις Ιστορίας, Μνήμης, Πολιτισμού” πιστεύουμε στις συνέργειες ώστε να προχωρήσει ο τόπος μπροστά καθώς επίσης ότι πρέπει να διευρύνουμε αυτό που εννοούμε Πολιτισμό στη Ξάνθη και να κατανοήσουμε ότι το δάσος αποτελεί μία έκφανση πολιτισμού».

Ο Νίκος Κοσμίδης, υποψήφιος διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής και η Μαρία Πετρά, βιομηχανική αρχαιολόγος

Μ. Πετρά: «Χρειάζεται μία λεπτομερής χαρτογράφηση των δασών της Ξάνθης ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι»

Η Μαρία Πετρά, βιομηχανική αρχαιολόγος σημείωσε ότι «η ύπαρξη πευκώνων, ιστορικά, συνδέεται με την παραγωγική δραστηριότητα των ανθρώπων. Με αυτή την έννοια, εμείς θεωρούμε ότι η προστασία του δεν πρέπει να αφορά μόνο την ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών 30 μέτρα από την πόλη αλλά χρειάζεται μια πλήρης χαρτογράφηση που να κάνει ξεκάθαρο ποια είναι τα όρια του δάσους και που ενώνεται με τον υπόλοιπο δασικό όγκο. Πρέπει να ανοίξει μια κουβέντα ώστε να στηρίξουμε τα πολύ σωστά και δίκαια αιτήματα των δασαρχείων για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου το οποίο δημιουργεί μία δυσλειτουργία που αφαιρεί αρμοδιότητες από τους ειδικούς».

Στ. Κοντός: «Το σχέδιο εκκένωσης πρέπει να είναι εφικτό και να έχει δοκιμαστεί»

Παίρνοντας τον λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός επισήμανε ότι «δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο πυροπροστασίας το οποίο να μην μένει στα συρτάρια αλλά να είναι ανοιχτό προς τους κατοίκους ώστε να δημιουργεί ασφάλεια. Το επόμενο κομμάτι είναι το σχέδιο εκκένωσης το οποίο θα πρέπει να γίνεται άσκηση και να το γνωρίζουν οι πολίτες για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσουν ένα άγνωστο σχέδιο την ώρα που καίγονται τα σπίτια τους. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα συντονιστικό κέντρο στο οποίο θα εμπλέκονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς με στόχο την καλύτερη και πιο έγκυρη πρόληψη. Το επόμενο κομμάτι πάνω στο οποίο θέλουμε να δουλέψουμε είναι ο τομέας της εκπαίδευσης και παιδείας με διαλέξεις από ειδικούς. Ως δημοτική αρχή δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στη συνεργασία του Δήμου με τους επιστήμονες».

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης, Στράτος Κοντός

Στ. Τσετινές: «Πρέπει να υπάρχει διαβούλευση στα ζητήματα ασφαλείας της Παλιάς Πόλης»

Ο Στέλιος Τσετινές, μηχανικός ασφάλειας και δρομέας, υπογράμμισε στην εισήγησή του ότι «το μεγάλο ζήτημα τίθεται στο τι πρέπει να κάνουν τα πρώτα σπίτια μετά το περιαστικό δάσος αν εκδηλωθεί πυρκαγιά. Πρέπει να έχουν τα μέσα ώστε να βοηθήσουν, τουλάχιστον ως πρώτη γραμμή άμυνας. Όσον αφορά την πρόληψη, πρέπει να αξιοποιήσουμε τους κτηνοτρόφους με σκοπό η πληροφορία να μπορεί αν μεταδοθεί όσον το γρηγορότερο δυνατό».

Κ. Κουρτίδης: «Υπάρχουν έγγραφα της πυροσβεστικής, τα οποία έχουν αγνοηθεί από τον Δήμο Ξάνθης»

Ο Κώστας Κουρτίδης, καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος ΔΠΘ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν έγγραφα της Πυροσβεστικής τα οποία λένε ρητά ότι για να εκκενωθεί η Παλιά Πόλη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει οι Σύλλογοι να μην αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα στους δρόμους. Κάτι το οποίο δεν έχει τηρηθεί ποτέ. Τώρα μιλάμε για πυρκαγιές αλλά το χειμώνα η συζήτηση θα έρθει στις πλημμύρες καθώς τα φρεάτια έχουν παραμεληθεί».

Π. Ντούμας: «Το περιαστικό δάσος έχει  κλαδιά από τα κομμένα δέντρα»

Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Ντούμας, Αντιπρόεδρος του ΕΟΣ Ξάνθης ο οποίος περιέγραψε εκτενώς την κατάσταση που επικρατεί στο περιαστικό δάσος. «Έχουν κοπεί πεύκα ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί χλωρίδα η οποία είναι πιο ανεκτική στις φωτιές. Δυστυχώς όμως δεν έχει γίνει καλή μελέτη καθώς έχουν αναπτυχθεί πουρνάρια που είναι αδιαπέραστα. Επίσης πριν από 3 χρόνια, ανέλαβαν από τον Δήμο υλοτόμοι να αραιώσουν τα δέντρα αλλά τα κλαδιά είναι ακόμα στο σημείο που έπεσαν σχηματίζοντας στοίβες ακόμα και δύο μέτρα».

Ο Παναγιώτης Ντούμας, Αντιπρόεδρος ΕΟΣ Ξάνθης

Ν. Ανταμπούφης: «Η Παλιά Πόλη είναι μη προσβάσιμη όλο το χρόνο»

Ο Νίκος Ανταμπούφης, δημοτικός σύμβουλος με τη παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη», σημείωσε ότι «υπάρχουν σχέδια πυροπροστασίας, είναι γραμμένα. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα: ότι έχουν γραφτεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί. Δεν τα γνωρίζει κανένας τίποτα. Στην Παλιά Πόλη είναι αδύνατη η πρόσβαση οχημάτων της Πυροσβεστικής, όχι μόνο στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης, αλλά όλο το χρόνο καθώς παντού είναι παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων που καθιστούν την κυκλοφορία αδύνατη».

Τ. Κωνσταντινίδης: «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εκκένωσης από τον Δήμο Ξάνθης»

Τέλος, ο Τάσος Κωνσταντινίδης, Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Ξάνθης και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Η Ξάνθη Αλλιώς» υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο επέμβασης. Το σχέδιο επέμβασης για το οποίο γίνεται λόγος είναι copy paste το σχέδιο Ιόλαος. Θέλουμε ένα στοχευμένο σχέδιο που να αφορά την κάθε περιοχή ξεχωριστά».

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…