Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

0

Θα έχει κόστος η κυβέρνηση;
Είναι ένα ερώτημα εάν η κυβέρνηση θα έχει κόστος από τις μεγάλες πυρκαγιές Ιουλίου και Αυγούστου. Βέβαια δεν εννοώ την κεντρική κυβέρνηση, αλλά οι υποψήφιοι που πήραν το χρίσμα από αυτήν επίσημα.
Πιστεύω πως επειδή ο χρόνος μέχρι 8 Οκτωβρίου είναι μικρός, και τα καμένα ακόμη μυρίζουν και καπνίζουν, πως θα έχουν κόστος.
Κυρίως Αττική, Έβρο και όπου αλλού είχαμε μεγάλες καταστροφές.
Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε αξιόλογα μέτρα  υπέρ των πυρόπληκτων, όμως ο χρόνος θεραπείας είναι μικρός μέχρι τις εκλογές. Γι’ αυτό ίσως κάποιοι αυτοδιοικητικοί, πρώτου και δεύτερου βαθμού, πληρώσουν αυτοί το «μάρμαρο». Δηλαδή εκφράσουν την αγανάκτησή τους οι πολίτες προς τους αυτοδιοικητικούς που έχουν κυβερνητική στήριξη.
-Εγγύς εξάλλου ο χρόνος, θα φανεί.
Γ.Δ.


Κινδυνολόγοι εργαζόμενοι
Μου το μετέφερε αυτήκοος μάρτυρας και όταν το άκουσα έμεινα με ανοιχτό το στόμα.
Διαβάστε παρακαλώ και βγάλτε το συμπέρασμά σας.
Λοιπόν, κάποιοι, ελάχιστοι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ξάνθης, σε θέσεις βοηθητικές, δηλώνουν τόσο προς τους συναδέλφους τους, όσο και προς ασθενείς και επισκέπτες ότι «το Νοσοκομείο θα κλείσει τον Σεπτέμβριο, ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και καλό είναι να ψάχνουν για νέα δουλειά».
Ομολογώ πως δεν μπορώ να ερμηνεύσω και να κατανοήσω αυτήν την από μέσα υπονόμευση του Ιδρύματος.
Δέχομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στο Σύστημα Υγείας πανελλαδικά. Όμως πιστεύω πως σε κανένα Νοσοκομείο της χώρας δεν συμβαίνει αυτή η απαξίωση που συστηματικά εφαρμόζει η αντιπολίτευση.
Νοσοκομείο λοιπόν, για να σταματήσει αυτό το παραμύθι, πουθενά στη χώρα δεν θα κλείσει, άρα ούτε της Ξάνθης. Όλα τ’ άλλα είναι κινδυνολογίες και ψεύδη ασύστολα που ουσιαστικά υπονομεύουν το ίδιο το δημόσιο σύστημα υγείας.
Γ.Δ.


Ασύμμετρη απειλή
Όταν σε μια ακριτική περιοχή, που είναι καθοριστική για την αμυντική θωράκιση της χώρας, γίνεται παζάρι λαθρομεταναστών, που είναι διασκορπισμένοι παντού και οι δουλέμποροι κάνουν καθημερινά ράλι στην Εγνατία οδό και μάλιστα στο αντίθετο ρεύμα, τότε δεν φταίνε οι ξένοι πράκτορες, ούτε οι μετανάστες. Φταίει το ανίκανο κράτος που αφήνει τα πάντα στην τύχη. Έπρεπε να γίνει ολοκαύτωμα ο Έβρος για να κινηθούν επιτέλους οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., του στρατού και τα κλιμάκια της ΕΥΠ.
Η υπομονή των φιλήσυχων ακριτών του Έβρου -και όλων των Θρακιωτών- έχει εξαντληθεί. Από τη μια τα ανεξέλεγκτα κυκλώματα δουλεμπόρων στην περιοχή, από την άλλη η τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που υπέστησαν οι Εβρίτες και η Θράκη γενικότερα, αν η πολιτεία δεν παρέμβει αποφασιστικά, η κατάσταση θα ξεφύγει και δυστυχώς θα δούμε κι άλλα χειρότερα περιστατικά αυτοδικίας…
Γ.Δ.


Ο Δημήτρης Σαλτούρος στον συνδυασμό του  Μανώλη  Τσέπελη
Ο Δημήτρης Σαλτούρος θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον συνδυασμό του Μανώλη  Τσέπελη. Αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο του ως πολιτικός της κεντρικής σκηνής και μάλιστα ως εκλεγμένος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ως υποψήφιος επί δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις με την ΝΔ αποφάσισε να στραφεί  στην τοπική αυτοδιοίκηση, στηρίζοντας την παράταξη του νυν δημάρχου. Και  πολύ σωστά έπραξε. Είναι νέος με εμπειρία και ένα μετριοπαθές πολιτικό  προφίλ που τον καθιστά αξιόπιστο.
Και για τον συνδυασμό του Μανώλη Τσέπελη η υποψηφιότητα Σαλτούρου είναι μια ευφυής πολιτική κίνηση. Και στις κακές γλώσσες που λένε «από δήμαρχος κλητήρας» απάντησαν πρώτα άλλοι,  μεταξύ αυτών και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Όταν κάποιος θέλει να προσφέρει το κάνει  από όποιο μετερίζι…
Μ.Ξ.


«Δεν έχει καθαριστεί ποτέ»
Ο τίτλος του σχολίου είναι από τη δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ, γιατί δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά στον Έβρο και απάντησε: «Το δάσος της Δαδιάς είναι παρθένο. Το δάσος δεν είχε καθαριστεί ποτέ. Θα έπρεπε να έχει διαφορετική διαχείριση». Ο Δ.Πέτροβιτς επιβεβαιώνει με την δήλωσή του πλήρως το χθεσινό μας σχόλιο στην στήλη με τίτλο «Δύο θέματα». Σας το παραθέτω για να δείτε ότι το περιεχόμενο του σχολίου ήταν απόλυτα σωστό.
«Δύο θέματα
Επανέρχομαι στο θέμα το επίκαιρο των πυρκαγιών με δύο παρεμβάσεις-υποδείξεις. Πρώτο και βασικό ότι η διαχείριση των δασών θα πρέπει να μπει σε νέες βάσεις και στο σχετικό σχεδιασμό θα πρέπει να περιληφθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί αλλά και τα δασαρχεία που το δάσος είναι το αντικείμενό τους. Δεύτερο σημείο τα λεγόμενα παρθένα δάση. Η παλιά αντίληψη του να μένουν αποκλεισμένα και περιορισμένα από επισκέπτες, έτσι στην φυσική τους λειτουργία χρόνια τώρα, τα καθιστά ευάλωτα στις πυρκαγιές διότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης αλλά είναι και απροσπέλαστα λόγω της πολύχρονης φυσικής ανάπτυξης. Αυτά τα δύο θέματα που χρήζουν μαζί με τα άλλα άμεσης αντιμετώπισης».
Γ.Δ.


Λίγα λόγια περί ευθυνών
Την δημιουργήσαμε, την αξιοποιήσαμε κάποια χρόνια, την απαξιώσαμε με λανθασμένες επιλογές ανθρώπων στη συνέχεια, την οδηγήσαμε στο κλείσιμο, ευθύνες δεν αποδόθηκαν και κανείς υπεύθυνος του νομού δεν ενδιαφέρεται.
Για την Αναπτυξιακή Εταιρεία ο λόγος. Που πλείστοι όσοι ωφελήθηκαν σε τοπικό επίπεδο, ονόματα να μην λέμε. Τελικά τα λάθη ανθρώπινων επιλογών, η έλλειψη σοβαρότητας στην διαχείριση της Αναπτυξιακής και η έλλειψη ελέγχου και απόδοσης ευθυνών, έφεραν το τέλος. Ένα οδυνηρό τέλος αυτό της πτώχευσης με διάφορα χρέη και ουδεμία απόδοση ευθύνης για το κατάντημα.
Το δε τραγικό της υπόθεσης είναι πως χρόνια τώρα, η υπόθεση εκκρεμεί, η εκκαθάριση επίσης και κανείς δεν ενδιαφέρεται να ολοκληρωθεί. Όπως αδιαφορούν οι πάντες στο να δημιουργηθεί μια νέα Αναπτυξιακή. Βόλεψε όλους τελικά η σιωπή και η συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ροδόπης.
-Ευθύνες της τοπικής πολιτικής εκπροσώπησης.
Γ.Δ.


Τέλος χρόνου
Η κλεψύδρα του χρόνου σήμερα αδειάζει και από 1η Σεπτεμβρίου όσα ήταν να γίνουν στους δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς έγιναν.
Τέλος χρόνου γι’ αυτό το σημαντικό θέμα της κατάρτισης συνδυασμών. Επαφές, συναντήσεις, συζητήσεις, υποσχέσεις, τέλος.
Μάλιστα ό,τι μαγειρέματα έγιναν, ήρθε η ώρα να σερβιριστεί το αποτέλεσμα και να τεθεί υπ’ όψιν των πολιτών που θα κάνουν και την τελική επιλογή. Κι αυτό το «φαγητό» που θα το προτιμήσουν οι περισσότεροι πολίτες-δημότες θ’ αναλάβει τις τύχες του κάθε δήμου.
Βέβαια η ευθύνη του να είναι νόστιμο το φαγητό, είναι του αρχιμάγειρα, μη το ξεχνάμε.
-Καλή επιλογή λοιπόν.
Γ.Δ.


Η ώρα των συνδυασμών
Ήρθε επιτέλους, το άκουσα από πολλούς, η ώρα των συνδυασμών.
Κάποιοι επέλεξαν να παρουσιάζουν καθημερινά μέσω του FB υποψηφίους. Άλλοι μέσω διαρροής σε εφημερίδα και ως προς τον δήμο Ξάνθης μόνον ο νυν δήμαρχος δεν έκανε καμία ανακοίνωση. Όπως έμαθα, ο συνδυασμός θ’ ανακοινωθεί σε ανοιχτή εκδήλωση σύντομα.
Βέβαια τέτοιες εκδηλώσεις θα υλοποιήσουν και οι υπόλοιποι δημοτικοί συνδυασμοί όπως και οι περιφερειακοί βεβαίως. Έτσι, μ’ αυτό το τελετουργικό, θα ξεκινήσει η νέα προεκλογική περίοδος σε δήμους και περιφέρεια.
Και κάτι τελευταίο, αλλά σημαντικό. Τη Δευτέρα ή το βράδυ της Κυριακής θα γνωρίζουμε πόσοι συνδυασμοί κατάφεραν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων συμβούλων.
Γ.Δ.


Ο κάφρος οδηγός Ι.Χ.
Το περιστατικό είναι προχθεσινό και συνέβη στην οδό Καραολή, στην διάβαση πεζών από Σμύρνης για το πεζοδρόμιο μπροστά στην Αρτόπολη.
Πεζός συμπολίτης διασχίζει την διάβαση. Από την πλατεία Μπαλτατζή έρχεται Ι.Χ. αυτοκίνητο χωρίς να δείχνει ότι έχει δει τον πεζό, ο οποίος διαπιστώνει ότι κινδυνεύει να χτυπηθεί και παρασυρθεί από το αυτοκίνητο, κάνει έντρομος βήματα πίσω. Το Ι.Χ. χωρίς να σταματήσει ή να κόψει ταχύτητα, περνάει σα να μη συνέβαινε τίποτε. Και χάνεται προς την κεντρική πλατεία.
Ο συμπολίτης κάνει το σταυρό του, είναι εκνευρισμένος, θυμωμένος και αγανακτισμένος.
Υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας. Είδα τη σκηνή, φώναξα γιατί ο οδηγός του Ι.Χ., νέος 25-30 χρόνων, πληκτρολογούσε νούμερο στο κινητό του. Ήταν τέτοια η ταραχή εμού, του συμπολίτη και των άλλων πολιτών που κανείς δεν είδε το νούμερο του αυτοκινήτου.
Παραθέτω το συμβάν όχι γιατί πιστεύω πως η τροχαία θα λάβει μέτρα. Όχι. Για την προστασία των συμπολιτών το κάνω, και για να μάθουν ότι κυκλοφορούν αρκετοί κάφροι μ’ ένα τιμόνι στα χέρια.
Γ.Δ.


Πεντοζάλι με Μητσοτάκη – Κασσελάκη – Ανδρουλάκη
Τα πάνω κάτω έφερε η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Κι όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ και στην ΝΔ βεβαίως βεβαίως… Στον ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν ήδη τα μαχαίρια εναντίον του απ’ αυτούς που φοβούνται μη χάσει το αριστερή του ταυτότητα ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα καπιταλιστή με επίκτητες αριστερές προσλαμβάνουσες. Στο ΠΑΣΟΚ ενοχλήθηκαν από τον ντόρο που έκανε αφ’ ενός και αφ’ ετέρου γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν πολιτικό χώρο και ψήφους του κέντρου αν τελικά πάρει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που είναι σχεδόν απίθανο αν αναδειχθεί με εσωκομματικές διαδικασίες από τα μέλη και όχι από ανοιχτές εκλογές. Η ΝΔ βλέπει έναν νέο με βαρύ βιογραφικό «αριστείας» και μια γκλαμουριά επιτυχίας που έχει  μεν αριστερό προφίλ αλλά σε light εκδοχή, μια υποψηφιότητα τύπου Μακρόν απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο πιο πολλά είναι εκείνα που τους συνδέουν παρά τους χωρίζουν. Κατά συνέπεια υπάρχει μια ανησυχία στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε περίπτωση που βρεθούν απέναντι.
Μητσοτάκης – Κασσελάκης – Ανδρουλάκης, τρεις κρητικοί βλέπω να χορεύουν πεντοζάλι…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…