Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αναστολή λειτουργίας της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης  

Αναστολή λειτουργίας της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης  

0

Λόγω καταστροφών που υπέστη από την πυρκαγιά. Σταμάτησαν οι μεταφορές απορριμμάτων από όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ

 

Παρών στην Αλεξανδρούπολη ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Μ. Τσέπελης. «Σε μία – δύο μέρες θα αποκατασταθούν οι ζημιές που  προκάλεσε η πυρκαγιά στην ΜΕΑ», δήλωσε

 

Ανέστειλε την λειτουργία της προσωρινά η Μονάδα επεξεργασία Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης, καθώς η καταστροφική πύρινη λαίλαπα δεν την άφησε ανέγγιχτη. Το αποτέλεσμα είναι να μην γίνεται  καμιά μεταφορά απορριμμάτων από όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ και της Ξάνθης συμπεριλαβομένης έως ότου αποκατασταθούν οι  ζημιές. Ήδη ο δήμος Ορεστιάδας εξέδωσε ανακοίνωσή προς τους δημότες να μην κατεβάζουν σκουπίδια στους κάδους.

Η φωτιά πέρασε την αντιπυρική ζώνη των 25 μέτρων στην ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης

Όπως μας πληροφόρησε ο δήμαρχος Ξάνθης και  πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ που διαχειρίζεται την ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης Μανώλης  Τσέπελης, η φωτιά πέρασε την 25 μέτρων αντιπυρική ζώνη που είχε περιμετρικά η ΜΕΑ αλλά μετά από υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών δεν κατέστρεψε την κτηριακή υποδομή της ΜΕΑ. Ωστόσο από τις υψηλές θερμοκρασίες έλιωσαν κάποια καλώδια και σταμάτησε η λειτουργία της. Επίσης ο κ. Τσέπελη που βρίσκεται από την Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη ανέφερε πως άρπαξαν φωτιά ανακυκλώσιμα υλικά στα οποία θα γίνει επιχωμάτωση για να σβήσουν.

Σε μία – δύο μέρες θα αποκατασταθούν οι ζημιές που  προκάλεσε η πυρκαγιά στην ΜΕΑ

Πρόσθεσε επίσης ότι προς το παρόν  δεν είναι δυνατή η λειτουργία της ΜΕΑ καθώς πρέπει να αποκατασταθούν οι  ζημιές και  για το λόγο αυτό αναστέλλεται η μεταφορά όλων των απορριμμάτων: «Θα προσπαθήσουμε να την λειτουργήσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα. Ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα με την συνδρομή των πυροσβεστών,  ιδιωτικών συνεργείων και των κρουνών που είχαμε, καταφέραμε να μη φτάσει η φωτιά στις εγκαταστάσεις. Αλλά η φωτιά πέρασε την αντιπυρική ζώνη. Γι’ αυτό επέμεινα εξ’ αρχής ότι  η αντιπυρική ζώνη θα πρέπει να είναι άνω των 40 μέτρων αλλά άλλες υπηρεσίες δεν το επέτρεψαν. Ελπίζω σε δύο μέρες να έχουν αποκατασταθεί οι  βλάβες και να λειτουργήσει. Προς το παρόν όμως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή». Ο κ. Τσέπελης  δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καταστροφική  πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης εκφράζονται την μεγάλη θλίψη του: «Ήταν τρομακτικό. Τόση  καταστροφή…Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί . Να μην το ζήσουμε και εμείς αυτό. Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών κ. Τσακιρίδη και τους εθελοντές που φυλάνε σαν κόρη οφθαλμού με συνεχείς περιπολίες τα δάση μας και τον δήμο μας».

Εδώ και 10 μήνες έχει κλείσει ο ΧΥΤΑ Ξάνθης και τα απορρίμματα μεταφέρονται στην ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης

Να σημειώσουμε ότι στην ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης  μεταφέρονται όλα τα απορρίμματα όλων των περιφερειακών Ενοτήτων της ΑΜΘ. Εδώ και 10 μήνες δε και τα απορρίμματα της Ξάνθης καθώς ο ΧΥΤΑ Ξάνθης  έχει κλείσει και όπως έχει  δηλώσει ο δήμαρχος Ξάνθης γίνεται μια συμπληρωματική μελέτη για την αποκατάστασή του. Να θυμίσουμε ότι  ο ΧΥΤΑ Ξάνθης είχε  υπερχειλίσει και ήταν μια πραγματική «βόμβα» για την Ξάνθη καθώς κάθε τόσο από τις υψηλές θερμοκρασίες είχε πυρκαγιές που έκαιγαν μέρες. Ως εκ τούτου ήταν αναγκαία η μεταφορά των απορριμμάτων στην ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης. Να σημειώσουμε επίσης ότι σε δημοπράτηση βρίσκεται  και η ΜΕΑ Καβάλας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…