Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φιμώνεται η φωνή της Βόρειας Ελλάδας μέσω υποβάθμισης της ΕΡΤ3

Φιμώνεται η φωνή της Βόρειας Ελλάδας μέσω υποβάθμισης της ΕΡΤ3

0

Η ΕΡΤ Α.Ε. διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί κατάργησης του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3

Στ. Νικητόπουλος, Εργασιακός Εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜ-Θ: «Θέλουν να δημιουργήσουν ένα κανάλι με απόλυτα ελεγχόμενη ενημέρωση»

Η ΕΡΤ3 για παραπάνω από 30 χρόνια αποτελεί τη φωνή της Βόρειας Ελλάδας με πολύπλευρα δελτία ειδήσεων και ειδική θεματολογία που αφορούσε του πολίτες που κατοικούν στη Μακεδονία και Θράκη.

Αυτός ο χαρακτήρας της ΕΡΤ3, με επίσημη ανακοίνωση της ΕΡΤ, αλλοιώνεται καθώς η ΕΡΤ3 «αδειάζει» από ενημέρωση και δελτία ειδήσεων. Οι ειδήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα φιλτραρισμένες στο ενιαίο Νews room της Αγίας Παρασκευής, θα μεταδίδονται στην ERT News. Η νέα φυσιογνωμία της ΕΡΤ1, της ERT News και της ΕΡΤ3 κάνει πρεμιέρα στις 28 Αυγούστου, ενώ το πρόγραμμα ψυχαγωγίας και οι σειρές μυθοπλασίας θα ενταχθούν σταδιακά στα προγράμματα. Το ενημερωτικό πρόγραμμα της ERT News παράγεται και ελέγχεται κεντρικά στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με απόλυτα ελεγχόμενη ομάδα αρχισυντακτών και ελεγκτών της ειδησεογραφίας που έρχεται στο ενιαίο News room.

Ο Στέλιος Νικητόπουλος, Εργασιακός Εκπρόσωπος στην ΕΣΗΕΜ-Θ, μίλησε στο «Ε» εκθέτοντας την θέση των εργαζόμενων στην ΕΡΤ3 σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση της ΕΡΤ. Παράλληλα εργαζόμενος δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 μας περιέγραψε ποιο μπορεί να είναι το μέλλον μιας τέτοιας απόφασης.

Από τις 28 Αυγούστου και μετά δεν θα υπάρχουν καθόλου δελτία ειδήσεων στο πρόγραμμα

Ο κ. Νικητόπουλος ανέφερε ότι «ο σκοπός αυτής της κίνησης είναι πρώτον, ότι θέλουν να δημιουργήσουν ένα κανάλι, την ERT News με απόλυτα ελεγχόμενη ενημέρωση, να μην έχουμε δηλαδή οι δημοσιογράφοι τη δυνατότητα να δημιουργούμε ένα δελτίο ειδήσεων γενικού περιεχομένου και δεύτερον η κίνηση αυτή είναι μία τεράστια προσβολή προς τους δημοσιογράφους της Βόρειας Ελλάδας αλλά και συνολικότερα προς τον κόσμο της Περιφέρειας. Το πρώτο έχει να κάνει και με την δημοσιογραφική μας ανεξαρτησία καθώς όλα τα ρεπορτάζ θα ελέγχονται από την Αθήνα».

«Ενημερωτική εκπομπή θα υπάρχει μία και λένε ότι θα προσθέσουν και άλλη μία αλλά δεν νοείται κανάλι χωρίς δελτία ειδήσεων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Επιπρόσθετα, ο κ. Νικητόπουλος σημείωσε ότι η πληροφόρηση που έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή, δείχνει ότι θα μεταδίδονται δύο μικρής διάρκειας περιφερειακά δελτία ειδήσεων τα οποία θα προβάλλονται μόνο από την ERT News και όχι από την ΕΡΤ3. «Η Αθήνα δεν θέλει να βγάζουμε δελτίο ειδήσεων γενικού περιεχομένου», τόνισε.

Θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη εργασιακή συνέλευση της ΕΣΗΕΜΘ και τρίωρη στάση εργασίας

Η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΜ-Θ από την πλευρά τους εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία στηλίτευσαν την στάση της ΕΡΤ σχετικά με το θέμα της ΕΡΤ3.

Αναλυτικότερα, αναφέρουν ότι «Οι ανησυχίες και η αγωνία της ΕΣΗΕΜ-Θ και των εργαζομένων της ΕΡΤ3 για την εξέλιξη του σταθμού και τον δραστικό περιορισμό του ενημερωτικού ρόλου του επιβεβαιώνονται: Όπως φαίνεται από το πρόγραμμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου η ΕΡΤ3 δε θα μεταδίδει πλέον δελτία ειδήσεων, καθώς το σύνολο του ενημερωτικού προγράμματος μεταφέρεται στο κανάλι Ertnews.

Η ενέργεια αυτή αφενός διαψεύδει τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της διοίκησης της ΕΡΤ ΑΕ, ότι ο ενημερωτικός χαρακτήρας του σταθμού δε θα πληγεί, αφετέρου ακυρώνει βίαια τον ιδιαίτερο ρόλο που διατηρούσε από την ίδρυσή της η ΕΡΤ3, δηλαδή να υπηρετεί το δικαίωμα και τη φωνή της περιφέρειας στην ενημέρωση.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί ότι οι φορείς, οι οργανισμοί, οι πολιτικοί, που δραστηριοποιούνται στη Μακεδονία και τη Θράκη πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την εξέλιξη ως προσωπική τους απώλεια και να αντιδράσουν. Το ίδιο και οι πολίτες της περιφέρειας. Η ενημερωτική φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν μπορεί να είναι ελλειμματική και γεωγραφικά περιορισμένη. Και το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3 δεν είναι δυνατόν να απαξιώνεται με μία τέτοια επιχείρηση παροπλισμού.

Στο πλαίσιο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τους συναδέλφους που εργάζονται στην ΕΡΤ3 σε εργασιακή συνέλευση, την Τρίτη 29 Αυγούστου 2023, στις 12.00, στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης, και προκηρύσσει στάση εργασίας στην ΕΡΤ3, την ίδια ημέρα από τις 12.00 έως τις 15.00».

Η ΕΡΤ Α.Ε. διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί κατάργησης του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3

Ως ανακρίβειες και παραπλανητικές χαρακτήρισε τις πληροφορίες που διακινούνται όσον αφορά στον ενημερωτικό ρόλο της ΕΡΤ3 καθώς με ανακοίνωση της υποστήριξε ότι στο πλαίσιο αυτής της συνολικής προσπάθειας της ΕΡΤ, η Γ.Δ. ΕΡΤ3 αποκτά πλέον τον κομβικό ρόλο που ουδέποτε είχε στο παρελθόν, καθώς όλα τα ενημερωτικά προγράμματα που εστιάζουν στην ελληνική περιφέρεια, θα παράγονται εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη. Ο ρόλος αυτός όχι μόνον δεν εξαντλείται στις ανάγκες του ΕΡΤNEWS, αλλά έρχεται να ενισχύσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα και τη διαχρονική αποστολή της ΕΡΤ3 ως του δημόσιου τηλεοπτικού πυλώνα ενημέρωσης και προβολής της ελληνικής περιφέρειας.

Βέβαια, ο κ. Νικητόπουλος εξήγησε ότι «η ανακοίνωση της ΕΡΤ Α.Ε. απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την υφιστάμενη κατάσταση και πρόκειται για λόγια που μόνο σκοπό έχουν να κατευνάσουν τις διαμαρτυρίες από πλευράς των δημοσιογράφων. Ύστερα από την διαμαρτυρία των εργαζόμενων δημοσιογράφων, η ΕΡΤ Α.Ε. έκανε ένα βήμα πίσω και ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει ένα δελτίο ειδήσεων στις 19:30. Βέβαια το μεσημεριανό κεντρικό δελτίο ακόμη αγνοείται. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας έως ότου η ΕΡΤ3 διατηρήσει τον κρίσιμο ρόλο που έχει αυτή τη στιγμή».

Μέσω της συγκεκριμένης κίνησης, δημιουργείται επισφάλεια στις τάξεις των εργαζόμενων

Σε συζήτηση που είχε το «Ε» με εργαζόμενο της ΕΡΤ3, ο ίδιος αναφέρει ότι «ουσιαστικά με αυτή τη απόφαση, βρισκόμαστε στον αέρα. Με την αφαίρεση των δελτίων ειδήσεων οι δημοσιογράφοι θα μείνουν χωρίς αντικείμενο με αποτέλεσμα αξιόλογοι συνάδελφοι να βρεθούν αντιμέτωποι με την απόσπαση σε θέσεις άσχετες με το αντικείμενό τους. Οι περισσότεροι είμαστε με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου με το διάταγμα του Παυλόπουλου. Όλο αυτό που γίνεται δημιουργεί ένα καθεστώς συνεχόμενης απαξίωσης της περιφερειακής ενημέρωσης και είναι κομμάτι της συνεχόμενης προσπάθειας που γίνεται διαχρονικά να ελέγχεται η ενημέρωση κεντρικά».

Όπως διαφαίνεται, το κανάλι της Βορείου Ελλάδος θα έχει την τύχη του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Όπως αυτό μετατράπηκε από υπουργείο σε υφυπουργείο χωρίς να ξεσηκωθεί κανένας, έτσι τώρα και η ΕΡΤ3 θα μετατραπεί από ξεχωριστό κανάλι σε απλή ∆ιεύθυνση μέχρι να φθαρεί, να γίνει στόχος επικρίσεων και στο τέλος να καταργηθεί, όπως πολύ εύστοχα μεταφέρει ο Μανώλης Κοττάκης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα επτά μέτρα για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε ο κ. Αυγενάκης

Απαιτούνται αποφάσεις για προστασία των αγροτών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές τρίτων χω…